Perakende ve yapay zeka birlikteliği: Ulta Beauty & Haut.ai

2027 yılında 463,5 milyar dolara ulaşması beklenen sektörde faaliyet gösteren şirketler, tekno güzellik akımıyla birlikte dünyanın dört bir yanından kozmetik firmaları teknolojiye yatırım yapmaya başladı. 
Perakende ve yapay zeka birlikteliği: Ulta Beauty & Haut.ai

Dijitalleşme, kozmetik şirketlerinin de kafa yorduğu bir meseleler arasında yer alıyor. Çünkü kozmetik şirketleri, geleceğin güzellik ürünlerini ve deneyimlerini yaratmak için en iyi teknolojiyi geliştirme peşinde... Sanal cilt analizleri, sanal makyaj uygulamaları ve online güzellik koçluğu gibi platformlar rekabeti yeniden şekillendiriyor. 

Bunda özellikle tüketicilerin sosyal ağlardaki estetik algısının değişmesi etkili oldu. Ama süreci Covid-19 pandemisi bu eğilimi hızlandırdı. 2027 yılında 463,5 milyar dolara ulaşması beklenen sektörde faaliyet gösteren şirketler, tekno güzellik akımıyla birlikte dünyanın dört bir yanından kozmetik firmaları teknolojiye yatırım yapmaya başladı. 

Bu şirketler arasında güzellik sektöründe faaliyet gösteren Ulta Beauty de yer alıyor. Marka, cilt sağlığına odaklanan Haut.AI ile ortaklık kurdu. Estonya merkezli Haut.AI, cilt profilleri oluşturmaya olanak tanıyor. Platform, cilt analizi yapmak için dijital simülasyon ve algoritmalardan yararlanıyor.

Ciltteki ince çizgileri ve kırışıklıkları, dokusunu, nemini ve pigmentasyonunu inceliyor. Kullanıcının soruna en uygun ve en iyi ürünü öneriyor. ABD merkezli Ultra Beauty, 48 eyalette faaliyet gösteren Ulta Beauty'nin amacı, yeni nesil çok kanallı bir alışveriş deneyimi yaratmak.

Bir diğer isim de L'Oreal

Bu dönüşümün öncülerinden biri olan bir diğer şirket de L'Oreal...  Fransa merkezli kozmetik şirketi tekno güzellik şirketi olma yolunda ilerliyor. 2020'nin Kasım ayında 'sanal makyaj' olarak adlandırdığı artırılmış gerçeklik filtresi 'Signature Face'i oluşturmuştu.

2018 yılında da teknoloji firması ModiFace'i satın aldığını duyurmuştu. Dijital teknolojiye yönelik eylemlerini ve  tasarımlarını güçlendirmek isteyen Loreal'in, ModiFace'i şirket bünyesine ne kadara dahil ettiği açıklanmamıştı.

ModiFace, L'Oreal için yabancı bir isim değil aslında. Zira Toronto merkezli girişim, 2014'den bu yana L'Ooreal için hizmet veriyor. Girişim yakın geçmişte de L'Oreal Professional'a ait, artırılmış gerçeklik saç rengi denemelerini sağlayan Style My Hair adlı bir uygulamayı sunmuştu. Loreal'in girişimi satın alması markanın pazarda rekabet avantajı yakalayabilmesi için de dev bir stratejik adım olarak da nitelendirilebilir.

Bir taraftan güzellik ve kozmetik girişimlerinde son yatırımlar alt kategorilerde çeşitleniyor. 2022 başından beri güzellik ve kozmetik sektöründe yapılan yatırımlarda online alışveriş ile birlikte görsel deneme, organik ve alternatif içerikler ve teknolojik yenilikler öne çıkıyor. Önemli bir trend olan bu konu, Geçen Şubat ayında Webrazzi Insight'ta detaylı bir şekilde incelenmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.