Plaid'in kurucu ortağı William Hockey'den geliştiricilere odaklanan dijital banka: Column

Fintech girişimi Plaid'in kurucu ortaklarından William Hockey ve eşi Annie Hockey, geliştiricilere odaklanan yeni bir dijital banka olan Column'u hayata geçirdi.
Plaid'in kurucu ortağı William Hockey'den geliştiricilere odaklanan dijital banka: Column

Fintech girişimi Plaid'in kurucu ortaklarından William Hockey ve eşi Annie Hockey, geliştiricilere odaklanan yeni bir dijital banka olan Column'u hayata geçirdi. William Hockey, 2019'da Plaid'den ve şirketteki CTO'luk görevinden ayrılmıştı. Çift, 2019'dan bugüne kadar Column üzerinde çalışıyordu.

Son üç yılını sessizce girişimi inşa etmek için harcayan Hockey'ler, 2021'de, Kaliforniya'da bir şubesi bulunan Northern California National Bank'ı satın almak için yaklaşık 50 milyon dolar ödemişti. Çift, satın almanın ardından bankanın işletim sistemini yeniledi. Bu satın almanın gerekçesi ise fintech'lerin genellikle birden fazla finansal kurum ve yazılım sağlayıcıdan daha eksiksiz hizmet almalarına yardımcı olabilmek olarak açıklandı. 

Column'u finanse etmek için William Hockey, özel Plaid hisselerinin bir kısmını ikincil hisse satışları yoluyla sattı. Hockey'nin hala Plaid'in yüzde 12'sine sahip olduğu iddia ediliyor, ancak bu konuda net bir bilgi bulunmuyor. 

Column'un sunduğu hizmetler

Column'un nasıl bir uygulama olduğundan bahsedelim. Öncelikle platform, aslında geliştiricileri odağına alıyor. Column ile bir fintech, borç veya kredi programı başlatabiliyor. Hockey, finansal hizmet inşa eden binlerce şirketle zaman geçirdiğini; bu şirketlerin büyümelerinin ve yeniliklerinin önündeki en büyük engelin güvendikleri temel bankalar olduğunu söyledi. Hockey, finansal hizmetlerin önce tüketici, geliştirici ve internet odaklı olması gerektiğini; sıfırdan bir banka inşa ederek bunu düzeltmek için yola çıktıklarını söyledi.

Column, müşteri mevduatlarını tutma, bankadan bankaya transferleri işleme, banka havalelerini çalıştırma ve borç verme gibi hizmetler sunuyor. SaaS şirketi gibi, müşterilerinden biri bir işlem için şirketin API'ını her kullandığında ücret alıyor. Ayrıca bir banka gibi, kredilerden kaynak ücreti ve faiz alarak para kazanıyor.

William Hockey, şu ana kadar Column'un müşterilerinin milyar dolarlık finans girişimleri olduğunu söylüyor. 

Column, Plaid ve Stripe gibi şirketlerin modelini izleyerek finansal hizmetler ürünleri oluşturan yazılım geliştiricilere hizmet veriyor. Column'un web sitesinin neredeyse her sayfası, uygulama programlama arayüzü veya API ile kullanılabilecek kodları gösteriyor. Column'un mevcut müşterileri arasında Point ve kurumsal kredi kartı şirketi Brex gibi şirketler yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.