Metaverse'e doğru: Kripto, NFT ve Metaverse gündeminde bu hafta

Snap'in NextBand satın almasından Metaverse Moda Haftası'na, Snoop Dogg ve Wiz Khalifa'nın Ape Drops'undan Hindistan'daki kripto vergisine ve ABD'de 1.1 milyon dolarlık rug pull'dan tutuklananlara bu hafta Kripto, NFT ve Metaverse gündeminde öne çıkanlar yazıda!
Metaverse'e doğru: Kripto, NFT ve Metaverse gündeminde bu hafta

Bu hafta yoğun NFT, Blockchain ve Metaverse girişimleri alanında yoğun bir gündem ile karşı karşıya kaldık. TIME, dijital abonelik ödemelerinde ApeCoin'i kabul etmeye başlarken, Bored Ape Yacht Club'ın yaratıcısı Yuga Labs, 450 milyon dolar yatırım aldı. 4 milyar dolar değerlemeye ulaşan Yuga Labs, fonu yeni metaverse girişimi Otherside'ı hayata geçirmek için kullanacak. Bu arada Madonna da yeni Bored Ape NFT'si ile metaverse'e adım attı

Yatırım tarafında ise  Web3 girişimi Unstoppable Domains'in 1 milyar dolar değerleme ile yatırım almaya hazırlandığını sizlere aktardık. Buna ek olarak Bulut tokenizasyon platformu TokenEx, 100 milyon dolar yatırım aldı

Google destekli Glance, Gambit satın almasına imza atarak, oyunlarına NFT katmanı ekleyeceğini açıkladı

Bu hafta Türkiye'den NFT odaklı iki girişimi sizlerle paylaştık. Mesut Çevik ve Ahmet Usta'dan yeni NFT platformu: ELYT'in detaylarını aktarırken, NFT odaklı yeni nesil yaratıcı ekosistemi Manza.io'yu sizlerle tanıştırdık

Hafta boyunca İspanya'da gerçekleşen Avalanche Summit'te sunun yapan Togg CEO'su M. Gürcan Karakaş ise Togg'un dijital varlığı Toggen'ın "utility" detaylarının 2022 ortasında açıklanacağını duyurdu

Yatırımlar ve girişimler

Haun Ventures'tan 1.5 milyar dolarlık fon

Andreessen Horowitz'in kripto alanındaki yatırımlarını yöneten Katie Haun, 2021'in sonunda kurumdan ayrılarak yeni yatırım şirketi Haun Ventures'u duyurdu. 1.5 milyar dolarlık fonu ile dikkat çeken Haun Ventures, bu meblağın 500 milyon dolarlık kısmını erken aşama kripto girişimlerine ayıracak. 1 Milyar dolar ise girişimleri hızlandırmak için kullanılacak. 

Snap nöroteknoloji şirketi NextBand'i satın aldı 

Snap, Paris merkezli nöroteknoloji şirketi NextMind'ı satın aldığını duyurdu. Satın alma ile NextMind, Snap Lab bünyesine katılmış oldu. Snap Lab'in uzun vadeli artırılmış gerçeklik araştırmalarına odaklandığını belirtelim. NextMind, operasyonunu Paris'te yürütmeye devam edecek. NextMind'ın geliştirdiği teknoloji, bir bilgi işlem arayüzü ile etkileşime girerken amacınızı anlamak için sinirsel aktiviteyi izliyor. Böylece yalnızca etkileşime odaklanarak sanal bir düğmeye basmanızı sağlıyor.

NextMind'ın geliştirdiği teknoloji sayesinde AR/VR başlıkları ellerinizi kullanmadan yönetmeniz mümkün. Spectacles gibi ürünlere odaklanan Snap Lab'in ürünü satın alması yeni nesil gözlük ya da başlıkların üretiminde önemli rol oynayabilir. 

Açık kaynak geliştiricileri için web3

Açık kaynaklı kod üreticilerinin hakettiği değeri görmesini amaçlayan Max Howell, web3 alanındaki yeni projelerin yükselişini, açık kaynak geliştiricilerin çalışmalarının karşılığını alma yöntemini değiştireceğini düşünüyor. 

Bu bağlamda 3 arkadaşıyla Tea adlı yeni bir girişim kuran Howell, Tea'nin açık kaynak programcılarını web3 projelerine katkılarından dolayı ödüllendireceğini açıkladı. Tea, Binance liderliğinde gerçekleştirilen tohum yatırımı turunda 8 milyon dolar yatırım aldı.

Marka ve ünlülerin yeni atılımları

Metaverse Moda Haftası

Metaverse Moda Haftası Estée Lauder, Tommy Hilfiger, Dolce & Gabbana ve Forever 21 gibi markaların katılımıyla Decentraland'de gerçekleşti. 24-27 Mart arasında gerçekleşen etkinlik, birbirinden önemli konuşmacılara ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Decentraland'te Lüks moda bölgesi (The Luxury Fashion District ) alanının açılışı yapılırken, Rarible sokağında pop-up dükkanlar boy gösterdi. 

Liverpool FC'nin NFT projesi

Liverpool FC, Sotheby’s iş birliğinde yeni NFT koleksiyonunu piyasaya süreceğini açıkladı. Koleksiyon 24 NFT eserden oluşan 2 seriye ev sahipliği yapıyor. “Legendary” koleksiyonu açık artıma ile en yüksek teklifi verene ait olacak. “Hero” koleksiyonu ise daha erişilebilir fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Bu yeni atılımın, Liverpool FC'nin topluluğu "LFC Heroes Club"un NFT'lerle buluştuğu yeni bir topluluk odaklı pazarlama projesi olduğunu söyleyebiliriz. 

NFT dünyasına düşkünlüğü ile tanınan Snoop Dogg ve Wiz Khalifa, 8 şarkılık NFT projesiyle gündeme geldi. Ape Drops isimli proje yalnızca ApeCoin sahiplerine sunuluyor. Bored Ape Yacht Club'ın başarısı yeni pazarlama taktikleriyle kendini göstermeye devam ediyor. 

Yasal Gelişmeler

Hindistan'da kripto vergisi

Hindistan'daki kripto kullanıcıları 1 Nisan'dan itibaren kripto vergileri ödemeye başlayacak. Hindistan'daki kullanıcıların kripto işlemleri üzerinden yüzde 30'luk bir sermaye kazancı vergisi ödeyeceğini belirtelim. Buna ek olarak kripto hediyeleri üzerinden vergilendirme de söz konusu olacak. Son olarak kullanıcıların 1 Temmuz'dan itibaren alım-satım işlemlerinde yüzde 1 stopaj vergisi ödeneceğini ekleyelim. 

İsrail'in en önemli bankası kripto kabul ediyor

İsrail'in en önemli bankalarından Leumi Bank, Bitcoin ve Ethereum kabul etmeye başlayacağını duyurdu. 

Leumi'nin dijital platformu Pepper Invest, kripto ticaretini başlatmak için blockchain altyapı sağlayıcısı Paxos ile iş birliği yapıyor. Pepper Invest müşterileri, artık kripto para alım satımı yapabilirken, hesabında kripto para bulundurabilecek. 

ABD'de iki kişi 1.1 milyon dolarlık rug pull'dan tutuklandı 

İddialara göre Ethan Nguyen ve Andre Llacuna'nın, "Frosties" adlı çizgi film benzeri karakterlerden oluşan NFT koleksiyonu ile yaklaşık 1,1 milyon dolar kazandı. İkili, NFT satışının ardından sonra projeyi kapatarak elde ettikleri geliri, ayrı kripto cüzdanına aktardı. Böylece Frosties sahipleri kendilerine vaat edilen ödüllerden mahrum kalırken, yatırım olarak gördükleri bir proje tarafından mağdur edilmiş oldu. Ethan Nguyen ve Andre Llacuna'nın para aklama ve sahtekarlık suçlarından 40 yıl hapis yatması söz konusu

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.