TruKKer'in Kurucusu ve CEO'su Gaurav Biswas'ın yakın arkadaşlarından biri bir gün yemek yerken limana gitmesi gereken 9 konteynırına tır bulamadığı için ciddi bir satış fırsatını kaybettiğini anlattı. Bunu kendine dert edinen Biswas, bu tip kaynak kısıtlarını ortadan kaldırmak üzere, yük sahipleri ile araç sahiplerini buluşturan bir uygulama olması gerektiğini düşündü. O arkadaşıyla birlikte iş modeli, süreç akışları ve uygulama üzerine çalışmaya başladı.
Biswas'ın geliştirdiği teknoloji, Birleşik Arap Emirlikleri'nde hem sürücüler hem müşteriler tarafından büyük ilgi gördü. Girişimci, "Beklediğinden hızlı bir şekilde pazar penetrasyonu ve operasyonel alt yapısını oluşturduk" diye konuşuyor. Buna paralel olarak Trukker, şimdiye kadar 190 milyon doların üzerine yatırım aldı.
Şirket, kamyonculuk endüstrisine veri odaklı yenilikler getirme iddiasına sahip. TruKKer, aslında dijital nakliye ağı olarak tanımlanıyor.
Sürücüler, işin finansal boyutuna dâhil ediliyor ve standart bir ödeme sisteminden yararlanıyor. Artık geçici işlere veya komisyonculara mecbur kalma dönemi kapanıyor. Bugün yaklaşık 5-6 bin sürücü, aylık gelirinin yüzde 75'ini platform yoluyla elde ediyor.
TruKKer sayesinde yük ağı sayesinde arz ve talep tek bir yerde toplanıyor. Böylece yükü olan herhangi bir gönderici eskisi gibi beklemek zorunda kalmıyor. Öte yandan, hiç yüksüz kalmadıkları için sürücüler de bundan faydalanıyor. TruKKer, ödeme sistemini modernize etti ve platformumuza entegre etti. Sürücülere peşin ödeme yapılıyor ve her şey dijital olarak arşivleniyor.
Bu yolla merkezi bir kontrol ve şeffaflık katmanı örmeye çalışıyor. Çünkü lojistik sektörü, en çok istihdam sağlayan sektörlerden biri olmasına rağmen; çalışma şartları, arz ve talep arasındaki dengesizlikler sektördeki oyuncuların beklentisinden uzak kalabiliyor. Standardizasyon eksikliği, teknolojiye karşı yetersiz ilgi ve finansal yetersizlikler sektörün ortak sorunu. Tüm bunların ortasındaki sürücüler, hem yükü sırtlanan taraf oluyor hem de işleriyle ilgili belirsizlik yüzünden yaşamlarını da belirsizlik içinde sürdürüyorlar.
2021'in son çeyreğinde Türkiye'ye girdi
TruKKer, 2016'da BAE'de faaliyete geçti. Ardından 2018'de Suudi Arabistan'a ve 2020'de Mısır'a yayıldı. 2021 yılının ilk yarısında Pakistan'da Trucksher adlı bir şirketi satın alarak kendi sektöründe önemli bir satın almaya imza attı. 2021'in son çeyreğinde Türkiye, Ürdün, Umman ve Bahreyn'den oluşan dört pazara eş zamanlı olarak giriş yaptı.
TruKKer, Türkiye operasyonunu şirketin Doğu Avrupa, CIS ve ötesindeki büyümesini yönetecek bir merkez olarak görüyor. Şirket, Çin ile Avrupa arasında oluşan lojistik ağın önemli oyuncularından biri olmak için Türkiye’nin rolünün farkında. Tüm bu stratejiyi ve operasyonları Türkiye merkezli yönetmeyi planlıyor. Bu bağlamda Doğu ile Batı arasında var olan lojistik ağında önemli bir oyuncu olmak için; bölge ülkelerde TruKKer şirket kurulumlarını tamamlamak için çalışmalara başladı.
TruKKer Türkiye Genel Müdürü Hakan Arıkan, "Başladığımızdan bugüne her ay ciromuzu bir önceki aya göre 2’ye katlayarak ilerledik" diye konuşuyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye’de bu alanda ciddi bir rekabet olduğunun farkında olsak da sektörün dijitalleşmesi ve büyümesi için bu rekabetin faydalı olduğuna inanıyoruz. Firmalar arasındaki rekabetten daha önemli olan konu; toplam pazarın ne kadarının dijitalleştiği ve dijitalleşme hızının artması olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda TruKKer’in globalde oluşturduğu bilgi birikimini Türkiye’ye de aktararak, ülkemizin dijitalleşme hızının artmasına katkıda bulunmak istiyoruz."
İş modeli nasıl kuruldu?
TruKKer, arz ve talebi eşleştiren dijital yük toplama iş modeli yürütüyor. Tahmine dayalı analiz odaklı eşleştirme modeli sayesinde müşteri talebini aldığı anda mevcut erişilebilir kamyonları filo sahiplerinden/bireysel kamyon sahiplerinden temin ediyor. Araç sahipleri, TruKKer web sitesinde doğrudan talep oluşturarak, WhatsApp Bot uygulamasını kullanarak veya direkt kanallarımıza başvurarak sisteme dâhil olabiliyor. Kaydolduktan sonra, şirket içi ürün yükleme panosu uygulaması aracılığıyla, satıcılar kendilerini kamyon tipi filolarıyla kaydedebiliyor ve detaylı bilgiler ekleyebiliyor. Kamyonlar atandığında, sürecin bir özelliği olarak yeni hesap defterleri oluşturulabiliyor.
Bir sürücüye bir yük atandığında, operasyon ekibi WhatsApp botu aracılığıyla iletişim kurabiliyor. Bu da TruKKer'ın ürün istikrarı noktasında getirdiği bir diğer önemli yenilik. Belirli bir kamyonun kolayca izlenmesine yardımcı olan bu yenilik, özellikle uluslararası taşımacılıkta yolculuklar için güvenilir, ucuz ve pragmatik bir iletişim çözümü sunuyor.
TruKKer, 96 milyon dolarlık B Serisi finansman turunu tamamladı. Finansman turunda finansman sağlayan başlıca kuruluşlar, ADQ ve STV’nin yanı sıra Mubadala ve Riyad Taqnia Fund (RTF) oldu. Gaurav Biswas yatırım ile ilgili şöyle konuşuyor: "Yatırımcılarımızın bize sağladığı güven ve fon büyüklüğü sayesinde; TruKKer’in mevcutta var olduğu pazarlarda konumunu kuvvetlendirerek arttırmayı ve yeni girdiğimiz ve gireceğimiz coğrafyalarda da büyümemizi destekleyecek atılımlar yapmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda Türkiye ve bağlantılı ülkelerde oluşturacağımız yeni şirketlerimiz bizim açımızdan büyük önem arz ediyor."
Şirketin hedefleri arasında yeni açılan Türkiye, Ürdün, Umman, Bahreyn ve Pakistan pazarlarımızda hızlı ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmak; BDT, Doğu Avrupa ve AB coğrafyalarına genişletmek yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap