Markalara özel, yerli içerik üretim platformu: OppZone

2019’un Kasım ayında Odin Enes Özlen tarafından kurulan OppZone, markaların içerik ihtiyacını outsource ekipler kurarak karşılıyor
Markalara özel, yerli içerik üretim platformu: OppZone

2019’un Kasım ayında Odin Enes Özlen tarafından kurulan OppZone, markaların içerik ihtiyacını outsource ekipler kurarak karşılıyor. Girişim, otomasyonların da yardımıyla tüm bu süreci A’dan Z’ye yönetiyor. 2021 Kasım ayında pre-seed yatırımını Figopara CEO’su Koray Gültekin Bahar’dan 400 bin dolar değerlemeyle aldı.

OppZone, Aralık 2021’de de Endeavor Boost the Future girişim hızlandırma programına seçildi. Şirket, şu anda markaların blog yazılarını, e-kitaplarını, web metinlerini, LinkedIn makalelerini yönetiyor ve sosyal medya planlamalarını yapıyor.

Girişimin ekibi

OppZone şu anda 4 kişilik tam zamanlı olarak çalışan bir çekirdek ekibi ile operasyonlarını yönetiyor.  Bunun yanı sıra ekipte, uzun süreli olarak çalışan 25’den fazla freelancer yer alıyor. Tamamen gençlerden oluşan ekibin yüzde 85’ini kadınlar oluşturuyor. Özlen, Freelancer ekibinin tamamen bu alanda deneyimli kişilerden seçildiğini belirtiyor. Üstelik şirket, ekibe dahil olan çalışma arkadaşlarının gelişimini OppZone Academy altındaki eğitimlerle desteklediğini belirtiyor. 

Girişimin alt yapısı

Girişimin kurucusu Özlen, şirketin ilk etapta bir ajans formatında hizmet vermeye başladığını belirtiyor. O dönemde iş süreçlerini de klasik proje yönetimi araçlarıyla yönettiğini ifade ediyor. Özlen, operasyonel iş yükünün çok fazla olmasından ve ölçeklenebilir olmamasından dolayı kısa bir süre sonra yeni bir arayışa girdiklerini dile getiriyor. Alternatif çözümler ararken ClickUp ile tanıştıklarını ve operasyonel işlerinin yüzde 80’ini otomasyona devrettiklerini dile getiriyor:

Online bir üretim bandı inşa ettik ve bu bant sayesinde içerik üretimini bölümlere ayırıp her bölümün başka bir kişi tarafından yapılmasını sağladık. Bu da bize tıpkı fiziksel üretim bantlarında olduğu gibi uzun süreli olarak içeriğin tek elden kaliteli bir şekilde çıkabilmesini sağladı. Bu bölümler arasına da otomasyonlar ekleyerek süreçlerimizi 4 kata kadar hızlandırdık.

Şu an hala ClickUp’ın çözümleriyle ilerliyoruz. Yakın zamanda ise sadece operasyon değil; içerik sürecimizin de bir kısmını otomasyonlaştıracağımız yeni bir platformu hayata geçireceğiz.

Öne çıkan veriler

Şu anda düzenli olarak 20’den fazla markayla çalıştıklarını paylaşan Özlen, aylık bazda yüzde 10’dan fazla büyümeye sahip olduklarını belirtiyor. Girişimin son 1 yılda markalar için ürettiği blog sayısının ise binin üzerinde olduğunu belirtelim. OppZone bu alanda Türkçe ve İngilizce içerikler üretiyor.

OppZone'un rakipleri

Girişimin, içerik pazarlaması çözümleri olarak baktığımızda farklı dikeylerde birçok rakibi bulunuyor. Bu rakipler arasında  Verblio, Writer Access, Contentfly ve Pepper Content yer alıyor. Odine Enes Özlen OppZone'un rakiplerinden farkını şu cümlelerle ifade ediyor: 

Bizi sektörde rakiplerimizden farklı kılan en önemli özelliğimiz ise dijital bir üretim bandı inşa etmiş ve bunu bir otomasyona bağlamış bir yapıya sahip oluşumuz. Biz öncelikle markaların ihtiyaçlarını anlıyor ve ona göre bir strateji geliştiriyoruz. Onlara uygun bir ekip oluşturuyor ve uzun vadede aynı ekiple devam etmelerini sağlıyoruz. Bu sayede üretim sürecini kesintisiz bir hızla sürdürüyoruz. Buna ek olarak, çalıştığımız markaların memnuniyetlerini göz önünde bulundurarak zaman ve eforlarını minimum düzeyde harcayacakları çözümler geliştiriyoruz. Bu da bizi tercih edenlerin en sevdikleri yanımız oluyor. 

Gelir modeliniz ve komisyon oranlarınız nedir?

Girişim, genel olarak aylık abonelik modeliyle ilerliyor ve anlaşmalarını 6-12 ay gibi uzun vadeli olarak yapıyor. Buna ek olarak şirket, tek seferlik web metinleri yazımı gibi proje bazlı çalışmalar da yapıyor. İçerik üreticilerin bu süreçteki payı ise yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişiyor. OppZone, 3. çeyrekte hayata geçireceği pazar yeri ile de komisyon bazlı gelir modelini de hayata geçirmeyi planlıyor.

OppZone'un gelecek planları

Odin Enes Özlen girişimin gelecek planlarını şu cümlelerle paylaşıyor:

2022’nin 2. çeyreğinde Avrupa’ya açılmayı planlıyoruz. Bunu rekabet avantajından ve startup ekosisteminin gelişmiş olmasından dolayı ilk olarak İngiltere’de başlatacağız. Ayrıca Almanca ve İspanyolca dillerinde de hizmet vereceğiz. 3. çeyrekte ise bir pazar yeri yayına alacağız. Bu paza ryeri’nde freelancer ve işverenleri bir araya getireceğiz.

Şimdiki süreç yönetim tecrübemizi de tamamen buraya aktaracağız. Böylelikle var olan pazar yerlerindeki verimsizlik ve kalitesizliği ortadan kaldırmış olacağız. Yakın zamanda da markaların A’dan Z’ye, 360 derece tüm pazarlama alanlarını yönetmeyi hedefliyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.