Girişimci olmak düşünüldüğü kadar kolay mı? Yeni bir şeyler yaratmanın heyecanı, hızlı büyüme dinamikleriyle birleştiğinde ne gibi zorluklar karşımıza çıkıyor? Küresel pazarlara açılırken rekabet dinamikleri neler? Daha da önemlisi kurucular bu zorluklar nasıl baş ediyor? "Girişimci ile O An" serisinde başarılı girişimlerin dönüm noktalarını mercek altına alıyoruz.
Serinin ilk bölümüne Inveon Kurucu ortağı ve CEO'su Yomi Kastro konuk oldu. Inveon'un kuruluşundan yatırım süreçlerine, küresel pazarlara açılmasından ekip dinamiklerine, dönüm noktası olan "O An"ları konuştuk.
Röportajda girişimcilik yolculuğunu başlangıç anını paylaşan Yomi Kastro, ilk yatırımını 10 yaşında dayısından bir bilgisayar olarak aldığını belirtiyor. Günümüzde yatırım almanın çok büyük bir başarı hikayesi olarak lanse edildiğini belirten Kastro, "Yatırım almak sizin hayalinize ve gitmek istediğiniz noktaya başkalarının da inandığını gösteren önemli bir kilometre taşı, kesinlikle azımsanmaması lazım." dedi. Kastro sözlerini şöyle devam ettirdi:
"Fakat, yatırım almak özünde bir borç almak ve bu borç almayı sizin iyi bir girişimci olarak fazlasıyla geri ödemeniz, doğru modellerle sürdürülebilir bir şekilde geri verebilmeniz lazım. Bu yüzden yatırım alma haline ben iki taraflı bir kılıç gibi bakıyorum. Bir tarafta sizi kutlamaya götürmesi lazım, "Bana inanan birileri var!" diye, bir taraftan da sizi tefekküre götürmesi lazım; "Zorlu dönemler bizi bekliyor, deliver etmemiz, sonuç üretmemiz gerekiyor." diye. O yüzden dengeli bir şekilde bunu yönetmek gerektiğini düşünüyorum"
Kastro ayrıca röportajda ekip dinamiklerini ve ortaklarla kurulan ilişki dengelerini de detaylandırdı. Ekip içinde görüş alışverişleri esnasında usturuplu kavga edebilmenin her şeyin başı olduğunu dile getiren Kastro, kendi baktığı yerden ortaklarla kurulan ilişkilerde "hayranlık duyma" unsurunun önemine dikkat çekti.
Girişimcilere tavsiyelerini sorduğumuzda Yomi Kastro, mizahi bir dil ile şu ifadeleri kullandı:
"Girişimcilere bir kaç tavsiyem var. Birinci tavsiyem; benim verdiğim gibi şablon tavsiyelerin tamamına inanmamaları ve güvenmemeleri. Fakat buna rağmen, belki katkısı olur düşüncesiyle bir kaç tavsiye paylaşmadan edemeyeceğim."
Kastro, ortakları doğru seçmek ve sağlıklı ilişkiler kurmanın en önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Girişimcilerin, scale-up döneminde yaşanan yoğun rekabet esnasında, etik sınırları zorlayan seçimlerle karşılaşabileceğini belirtiyor. Bu noktada etik ve dürüst kalabilmenin bir pusula görevi gördüğünü dile getiriyor. Ayrıca Kastro, girişimcilerin, girişim yolculuğu boyunca kendi kişisel gelişimine yatırım yapmasını tavsiye ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap