Android akıllı telefonların en önemli güvenlik problemi: Takip yazılımları

Android akıllı telefonların en büyük problemleri arasında yer alan takip ve casus yazılımları, kullanıcıların haberi olmadan izlenemelerini sağlıyor.
Android akıllı telefonların en önemli güvenlik problemi: Takip yazılımları

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ve hayatımızın daha önemli bir parçası haline gelmesi, bazı problemlerin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu problemlerin başında ise günümüzün en büyük sorunları arasında yer alan siber güvenlik konusu bulunuyor.

Günlük yaşantımızda en çok kullandığımız teknolojik ürünler arasında yer alan akıllı telefonlar, sahip oldukları güvenlik açıkları nedeniyle önemli siber güvenlik tehditleri oluşturuyor. Akıllı telefonlar ve siber güvenlik denildiğinde ise akla ilk olarak takip ve casus yazılımları geliyor.

Android akıllı telefonların en büyük problemleri arasında yer alan takip ve casus yazılımları, kullanıcıların haberi olmadan izlenemelerini sağlıyor. Kısacası kötü niyetli kişiler, sizin izniniz olmadan akıllı telefonunuz ve takip yazılımı aracılığı ile sizi izleyebilir.

Android ekosistemi içinde Copy9, MxSpy, TheTruthSpy, iSpyoo, SecondClone, TheSpyApp, ExactSpy, FoneTracker ve GuestSpy gibi pek çok takip yazılımı bulunuyor. Bu yazılımlar, gizlice takip edilmek istenen kişinin akıllı telefonuna yüklenebiliyor.

Genelde çocuk takibi için geliştirilen bu yazılımlar kötü niyetli kişilerin elinde ise illegal bir takip aracına dönüşüyor. Bu problemin Android akıllı telefon modellerinde karşımıza çıkmasının temel nedeni ise resmi uygulama mağazası dışından da Android akıllı telefonlara uygulama yüklenebiliyor olması.

Kullanıcısından gizli bir şekilde akıllı telefonlara yüklenen takip yazılımlarını tespit etmek ise maalesef pek kolay degil. Gizlilik odaklı olarak tasarlanan bu yazılımlar direkt olarak uygulama listenizde listelenmiyor. Arka planda çalışan bu uygulamalar akıllı telefonunuzun normalden daha sıcak bir şekilde çalışmasına veya şarjının daha hızlı tükenmesine de neden olabilir.

Akıllı telefonlarda böyle bir durum tespit edildiğinde takip yazılımlarından şüphelenmek oldukça mantıklı bir seçenek. Bu yazımızda ise takip ve casus yazılımları ile nasıl savaşabileceğimizi ve akıllı telefonumuzu nasıl temizleyebileceğimizi detaylı bir şekilde sizlere aktaracağız.

Android'in güvenlik duvarı Google Play Protect

Android ekosisteminin güvenlik duvarı olarak karşımıza çıkan Google Play Protect, temelinde Android akıllı telefonları zararlı yazılımlardan koruyan bir servis olarak çalışıyor. Google Play Protect'in hem Google Play hem de Google Play dışından yüklenen uygulamalara karşı telefonunuzu koruduğunu da belirtelim.

Takip ve casus yazılımları tespit edilmemek adına yükleme anında Google Play Protect servisini devre dışı bırakmanızı istiyor. Bu nedenle yapılması gereken ilk adım Google Play Protect servisinin aktif olduğunu kontrol etmek ve zararlı yazılımları tespit etmek için tarama yapmak.

Erişilebilirlik

Pek çok casus yazılımı kullanıcıları gizli bir şekilde takip edebilmek için Android akıllı telefon modellerinde yer alan erişilebilirlik özelliklerini kullanıyor. Bu nedenle erişilebilirlik özelliklerini kontrol etmek oldukça önemli. Aktif olarak kıllanılan pek çok takip ve casus yazılımının "Erişilebilirlik (Accessibility)" veya "Cihaz Sağlığı (Device Health)" isimleri ile gizlendiğini de hatırlatalım. Uygulama listenizde bu isimleri kullanan tanımadığını bir uygulama varsa silmenizi öneririz.

Cihaz yöneticisi

Şirketlerin çalışanlarının telefonlarını uzaktan yönetmesi için tasarlanan cihaz yöneticisi, kötü niyetli kişilerin akıllı telefonunuz ve casus yazılımları ile sizi takip etmesi için de kullanılabilir. Cihaz yöneticisi (Device Admin App) seçenekleri akıllı telefonunuzun ekranının kaydedilebilmesine bile olanak tanıyor. Bu nedenle casus yazılımlardan korunmak adına cihaz yöneticisi seçeneğinin kapatılması oldukça önemli. Cihaz yöneticisi yani Device Admin App'in "System Service", "Device Health" veya "Device Admin" gibi isimlerle karşınıza çıkabileceğini de ekleyelim.

Uygulama listesini kontrol edin

Kullanıcısından gizlenen takip ve casus yazılımları uygulama menünüz içinde yer almasalar da ayarlar içinde bulunan uygulamalar kısmında karşınıza çıkabilir. Bu kısımda yer alan uygulamaları düzenli olarak kontrol etmek oldukça önemli. Uygulamalar kısmında bulunan tanımadığınız ve şüpheli duran uygulamaları silmenizi öneririz. Farklı isimler ile karşınıza çıkabilecek bu uygulamaların en önemli ortak özelliği ise kamera, mikrofon, kişiler, konum ve takvim gibi araçlara erişim istemeleri.

Şifre ve iki faktörlü kimlik doğrulama

Akıllı telefonunuz içinde bir takip yazılımı olduğundan şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken akıllı telefon şifrenizi değiştirmek. Yukarıda da belirttiğimiz üzere takip ve casus yazılımları kullanıcının haberi olmadan gizli bir şekilde akıllı telefonlara yükleniyor. Kısacası bu uygulamaları telefonunuza yükleyen kişilerin akıllı telefon şifrenizi bildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu nedenle hemen akıllı telefon şifrenizi değiştirin ve telefonunuz için herhangi bir şifre kullanmıyorsanız mutlaka kullanmaya başlayın. Siber güvenlik konusundaki bir diğer önemli unsur ise iki faktörlü kimlik doğrulama. Daha güvenli bir deneyim adında hem sosyal medya hesaplarınız hem de e-posta servisleriniz için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.