Apple tarafından gözetlendiğini düşünen Apple çalışanları, Android kullanmaya başladı

Apple dükkanlarında çalışanların başlattığı hareket, Apple çalışanlarının sendikalaşmasının bir yansıması. Çalışanlar, Apple'ın kar marjları yükselirken, saatlik ücretlerin aynı seviyede kalmasından dolayı harekete geçti
Apple tarafından gözetlendiğini düşünen Apple çalışanları, Android kullanmaya başladı

Apple çalışanları Apple'ın kendilerini gözetlemesini engellemek için Android telefon kullanmaya başladı. Apple dükkanlarında çalışanların başlattığı hareket, Apple çalışanlarının sendikalaşmasının yansıması. Çalışanların sendika ihtiyacı, Apple'ın kar marjları yükselirken, saatlik ücretlerin aynı seviyede kalmasından kaynaklanıyor. 

Sendikalaşmanın detayları

Paylaşılan bilgilere göre, şu anda iki farklı Apple mağazasının çalışanları, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (National Labor Relations Board) ile birlikte gerekli evrakları ibraz etmeye hazırlanıyor. Bu iki mağaza çalışanlarına yakında 10'a yakın Apple mağazası çalışanının katılması bekleniyor. 

Ashley Gjøvik'in gözetleme iddiaları

Hatırlarsanız, 2021'in Ağustos ayında Apple, ofiste yaşanan cinsiyetçi tavırlarla ilgili tweet atan kadın mühendislik programı yöneticisini idari izne çıkarmıştı

Apple Kadın Mühendislik Programı yöneticisi Ashley Gjøvik attığı tweet'lerle şirket içindeki cinsiyetçi, cinsel taciz, güvenli olmayan çalışma koşullarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. 

Gjøvik, Ağustos ayının sonlarına doğru paylaştığı bir tweet ile güvenli olmayan çalışma koşullarıyla ilgili şirketteki gözetleme, göz korkutma ve ötekileştirme kültürüne dikkat çekmişti. Aynı tweette Gjøvik şu ifadelere yer vermişti: 

Çalışanlar yakından gözetleniyor ve verimiz gizlilik ve kalite adı altında biriktiriliyor. Bize, gizlilik beklentimiz olmaması gerektiği söylenirken, Apple kamuoyuna gizliliğin bir insan hakkı olduğunu söylüyor. 

2011 yılında Apple çalışanlarının, kaybolan bir iPhone prototipini ararken, polis taklidi yaparak şüphelilerin evini araması, şirket çalışanlarının gizlilik konusunda sınır tanımadığını açıkça gösteriyor. Yine de kimi zaman çalışanlar, bazı durumlarda kraldan daha kralcı bir tavır benimseyebilir.

Sendika faaliyeti yürüten çalışanlar, Apple'ın kendilerini gözetlediğini düşünse de; nasıl gözetlendiklerine dair bir bilgi paylaşılmadı. Ayrıca gözetleme iddiası henüz herhangi bir şekilde kanıtlanmış değil. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.