Apple, son zamanlarda birçok nedenden ötürü çalışanlarının yaptığı çok sayıda eleştiriyle karşı karşıya kaldı. Özellikle bu sene şirketin çalışanlarıyla ilişkileri açısından zor bir yıl oldu.
Bu yılın başlarında şirketin eski mühendisi Antonio Garcia Martinez'i yaptığı cinsiyetçi yorumlar nedeniyle gelen şikayetlerden ötürü işten çıkarmıştı. Bunun haricinde Tim Cook, Apple çalışanlarına bir e-posta göndermiş ve konferans görüşmelerinin çalışanlar arasındaki mesafeyi azalattığını ancak bazı şeylerin yerinin doldurulamayacağını söylemişti. Apple CEO'su, çoğu çalışanın çarşamba ve cuma günleri uzaktan çalışabileceğini; pazartesi, salı ve perşembe günleri ofise gelmelerinin isteneceğini açıklamış ve yüz yüze çalışması gereken ekiplerin ise haftada dört ila beş gün ofise geri döneceklerinin altını çizmişti. Ancak Apple çalışanları bu konuda Tim Cook'a itiraz etmiş ve ofise dönmeye karşı çıktıklarını açıklayan bir yazı kaleme almıştı. Şirket, bu gelişmeye karşılık hibrit çalışma modelinde ısrarcı olmaya devam etmişti. Apple çalışanları, şirketin eylül ayı başlarından itibaren insanların haftada üç gün ofise dönmesini gerektiren yeni bir hibrit modeli sunmasının ardından uzaktan çalışma taleplerinin onaylanmasının giderek zorlaştığını belirterek bazı çalışanlar, Apple tutumunu değiştirmediği takdirde istifa edeceklerini söylemişti. Yani şirkete karşı isyan bayrağını açmıştı.
Apple yeniden cinsiyetçi bir meseleyle ilgili gündeme geldi. Şirketin Kadın Mühendislik Programı yöneticisi Ashley Gjøvik, ofisteki cinsiyetçi tavırlar hakkında tweet attıktan sonra şirket tarafından süresiz idari izne çıkarıldı.
So, following raising concerns to #Apple about #sexism, #hostileworkenvironment, & #unsafeworkconditions, I'm now on indefinite paid administrative leave per #Apple employee relations, while they investigate my concerns. This seems to include me not using Apple's internal Slack.
— Ashley M. Gjøvik (@ashleygjovik) August 4, 2021
Gjøvik'in konuyla ilgili yaptığı açıklamada; aylardır şirket içindeki cinsiyetçi, cinsel taciz, güvenli olmayan çalışma koşulları ve Apple çalışan ilişkileriyle ilgili endişelerini dile getirdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Onlardan çalışma ortamının bu koşulların iyileştirilmesini istedim ve başlangıçta bana EAP tedavisi ve tıbbi izin teklif ettiler. Onlara bunun anlamsız olduğunu belirttim. Başka bir seçenek yoksa bana ücretli idari izin verebileceklerini ekledim. Görünüşe göre sınır koymak için hiçbir çaba göstermediler ve bunun yerine beni idari izne çıkardıklarını söylediler ve şirketteki belirli politikalarla ilgili endişelerimi dile getirdiğim Slack’te beni istemediklerini ima ettiler." Ashley Gjøvik, 2018'de de cinsiyet ayrımcılığı soruşturması talebinde bulunmuştu. Bunun sonucunda hiçbir şeyin yanlış olmadığını tespit edilmişti. Gjøvik'in cinsiyet ayrımcılığına ilişkin iddiaları ikinci kez araştırılıyor.
Bu gelişme, yeniden teknoloji şirketlerindeki cinsiyetçi yaklaşımları yeniden gündeme getirdi. Kadınların teknoloji dünyasına katılımı artık şirketlerin itibarında doğrudan etkili olduğu aşikar. Dünyanın üçüncü büyük şirketinin bu olaydan sonra nasıl bir tavır alacağı merak konusu.
Teknoloji dünyasındaki cinsiyetçi yaklaşımının Türkiye ayağını ortaya koyan röportajların geçen sene Temmuz ayından bu yana her pazartesi yayınlanan 'Kadınlar Anlatıyor' başlıklı bölümde olduğunu hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap