Twitter'daki "İyi Botlara" etiketler geliyor

Yararlı botları platforma zarar veren botlardan ayrıştırmaya karar veren şirket, "İyi botlar" etiketini resmi olarak yayına alıyor.
Twitter'daki

Twitter, ilk olarak 2021'in eylül ayında platformundaki yararlı botların tanımlanması için profillerine ekleyebilecekleri etiketler üzerinde çalışmaya başlamıştı. "İyi Botlar" (Good Bots) etiketi ile yararlı botları platforma zarar veren botlardan ayrıştırmaya karar veren şirket, "İyi Botlar" etiketini resmi olarak yayına alıyor. 

Şimdiye kadar sınırlı sayıda kullanıcı ile test edilen özellik, otomatize hesaplara sahip olan tüm kişilere açılacak. Bu noktada test sürecinde hesaplarının bot olduğunu belirtenlerin, Twitter profillerine bilgilendirmeler eklediğini hatırlatalım. Özelliğin yayına alınmasıyla, bu bilgilendirmeler daha da görünür hale geliyor. 

Botların profiline girdiğinizde, hesap ve kullanıcı adının altında küçük bir robot ikonu yer alıyor. Söz konusu robot ikonunun yanında ise "...tarafından otomatize edildi" diye çevirebileceğimiz "automated by" ifadesine yer alıyor. Bu ifadenin yanına botu üreten geliştiricinin Twitter hesabı ekleniyor. Twitter profilindeki bio kısmında botun amacının açıklandığını da belirtelim. 

Etiketlenen botların paylaştığı gönderiler ana sayfaya düştüğünde kullanıcılar hesabın bir "otomasyon" olduğuna dair küçük bir etiket ile karşılaşıyor. Böylece kullanıcılar, hesabı takip etmeden önce bilgilendirilmiş oluyor. 

Eylül ayında özelliği platformda geliştirme yapan 500 yazılımcıya açan Twitter, iyi bot etiketlerini @earthquakesSF@vax_progress@last100bills@AltTxtReminder@met_drawings ve @EmojiMashupBot hesapları başta olmak üzere pek çok hesap ile test etti. Bu hesaplardan bazıları bölgesel depremler, aşılanma süreci ve senatodan geçen yasalara dair bilgilendirmeler sunuyor. 

Özellik bugün Twitter API'sinden faydalanan otomatize hesaplara açıldı. 

Sosyal ağlarda bot yaklaşımı

Twitter'a özel botlar geliştirmenin ötesinde Buffer, Hootsuite gibi 3. parti uygulamaların da gönderi planlaması gibi özelliklerle otomasyonlar ürettiğini hatırlatalım. Bunlara ek olarak IFFT pazaryerinde de pek çok görev için tasarlanmış Twitter botu yer almakta. Ancak Twitter bu tarz otomasyonlardan ziyade adeta gerçek bir kişiymişçesine hareket eden kötü niyetli hesaplarla mücadele etmeye çalıştığı açık. Daha detaylı bilgi için şirketin 9 saat önce gerçekleştirdiği Spaces oturumunun kaydını dinleyebilirsiniz. 

Bu arada botlara özgürlük tanıyan tek sosyal ağın Twitter olmadığını belirtelim. Bu alanda öncü olarak konumlanan Discord da platformunda birbirinden farklı bota ev sahipliği yapıyor. Hatta şirketin yakın zamanda otomasyon odağında yeni çalışmalara imza attığını belirtelim. 

Kendi içinde geniş bir otomasyon ve bot ekosistemine sahip olan Discord, bundan sonra sunucularda üçüncü parti otomasyon entegrasyonlarını aktif olacağını açıkladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.