Walmart'ın 400 milyon dolar yatırım yaptığı dikey tarım girişimi: Plenty

2014'te kurulan Plenty, kendi çiftliklerinde ürünleri kapalı ortamda tavandan yere uzanan raflar üzerinde yetiştiriyor. Bitkilerin bakımı ise robotlar tarafından yapılıyor.
Walmart'ın 400 milyon dolar yatırım yaptığı dikey tarım girişimi: Plenty

Dikey tarım girişimi Plenty, ABD'nin en büyük perakendecisi Walmart'tan 400 milyon dolar yatırım aldı. Tura SoftBank Grrup'un teknolojiye odaklanan Vision Fund da katıldı. Yatırım sayesinde Walmart, ABD'den dikey tarım girişimine yatırım yapan ilk perakende şirketi oldu. Şimdiye kadar 13 yatırımcıdan 941 milyon dolar yatırım alan Plenty'nin detaylarına birlikte göz atalım. 

2014'te kurulan Plenty, kendi çiftliklerinde ürünleri kapalı ortamda tavandan yere uzanan raflar üzerinde yetiştiriyor.  Bitkilerin bakımı ise robotlar tarafından yapılıyor. Sıcaklık, ışık ve su ihtiyacı ile ilgili kararlar ise yapay zeka tarafından veriliyor. Bu sistem, dönüm başına 150 ila 350 kat verim sağlıyor. 

Şirket, California'da 95 bin metrekarelik bir tesis inşa ediyor. Tesiste üretim, bu yıl içinde başlayacak. Burada üretilen ürünler özellikle yeşil yapraklı sebzeler 250  Walmart mağazasında satılacak. Bazıları Plenty, bazıları da Walmart etiketi altında tüketicilere sunulacak. 

Dikey tarım kapalı bir alanda, güneşe veya toprağa ihtiyaç duyulmadan yapılan yenilikçi bir yöntem olan dikey tarım özellikle büyük şehirlerde popüler hale geliyor. Singapur, Japonya, İngiltere, ABD'de bu akım yaygınlaşıyor. 

Dünyada dikey tarıma yatırım 

Geçtğimiz günlerde Londra merkezli agrotech şirketi Vertical Future'un Seri A yatırım turunda 21 milyon sterlin yatırım aldığını yazmıştık. Pula Investments, Gregory Nasmyth, Nickleby Capital, Dyfan Investment katıldığını söylemiştik. Şirketin ikinci en büyük hissedarı olan SFC Capital de tura dahil edildiğini belirtmiştik. 

Geçen Aralık ayında Berlin merkezli dikey tarım girişimi Infarm'ın D serisi yatırım turunda 200 milyon dolar yatırım aldığını ve yatırım turuna Qatar Investment Authority dahil olmak üzere mevcut ve yeni yatırımcılar katıldığını yazmıştık. Değeri 1 milyar doları geçen şirketin gelen yatırımı yeni pazarlara girmek için kullanacağını söylemiştik.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.