Bill Gates'in iklim değişikliği odağında yaptığı yatırımlar

Bill Gates'in şu anki mal varlığı yaklaşık 133 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Ünlü isim, iklim mücadelesi kapsamında teknoloji üreten şirketlere yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.
Bill Gates'in iklim değişikliği odağında yaptığı yatırımlar

66 yaşında ve dünyanın en zengin dördüncü kişi olan Bill Gates için 2021 oldukça hareketli geçti. Önce iklim değişikliğine yönelik tespit ve çözüm önerilerini  anlattığı "İklim Krizini Nasıl Önleriz" adlı kitabını çıkardı. Kitapta her yıl atmosfere saldığı 51 milyar ton sera gazı salındığını, küresel ısınmayı durdurmak ve iklim değişikliğini önlemek için bu salınımın minimuma indirilmesi gerektiğini kaydetti. Kitapta yeşil teknoloji ile ilgili yaptığı işleri kapsamlı bir şekilde anlattı.  Rakam ve istatistiklerle dünyanın içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.

Eylül ayında iklim değişikliği mücadelesini ön plana alan bir şirkete yaptığı yatırımla gündem yarattı. Gates'in 'son büyük yatırımı' olarak lanse edilen haber, karbon nötr süt üretimi yapmaya hedefleyen girişim Neutral Foods ile ilgiliydi. 2019 yılında Matt Plitch tarafından kurulan şirket, Gates ve Dallas Mavericks'in sahibi Mark Cuban'dan toplam 4 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım, Gates adına Breakthrough Energy Ventures tarafından yapıldı. Şirketin ilk karbon nötr marka olduğu iddia edildi. 

Gates için 2000 yılı dönüm noktası oldu

Aslında teknoloji dünyası Bill Gates'in bu alanda yaptığı yatırımlara oldukça aşikar. Gates, üç ana koldan bu alana yatırım yapıyor. Ünlü isim bundan yedi yıl önce iklim değişikliği üzerine düşünmeye, çalışmaya ve araştırmaya başladı. İlk kez 2000 yılında eski eşi Melinda Gates Bill & Melinda Gates Vakfı'nı kurmasıyla bu işin temellerini attı. Kar amacı gütmeden sıtma, açlık gibi küresel sorunları çözmeyi amaçlayan bir organizasyon, şimdiye kadar 185 işe yatırım yaptı. Bunların 412'sinden çıkış yaptı. 

Yatırım yaptığı şirketler arasında iklim değişikliğiyle ilgili çalışan girişimlere finans akışı sağlamaya başladı. 1968 yılında kurulan atık yönetimi sağlayıcısı Waste Management bunlardan biri. Bill Gates'in en çok gelir getiren yatırımlarının ikinci sırasında yer alıyor. Gates'in bu şirket üzerinden gıdanın geleceği olarak tanımladığı Beyond Meat'e yatırım yaptığı biliniyor. Toplamda 50 milyon dolar yatırım yaptı. 2009 yılında Ethan Brown tarafından kurulan şirket, piyasa değeri 9 milyar dolara yükseldi.  (Vakfın bu şirketler dışında hangi girişimlere yatırım yaptığını buradan daha detaylı inceleyebilirsiniz.)

Bill Gates, vakfın kuruluşundan sekiz yıl sonra emekli olmayı tercih etti. O dönem 52 yaşında olan isim, küresel sağlık, kalkınma, eğitim ve iklim değişikliğiyle mücadeleye daha çok zaman ayırmak için böyle bir adım attığını söyledi. Beş yıl sonra Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Kontrolü Konferansı'nda Breakthrough Energy Coalition (BEC) adlı organizasyonunu duyurdu.  Bu, bir sene sonra sürdürülebilir enerji sistemleri geliştirmek, atmosferdeki sera gazlarını azaltmak için çalışmalar ve yatırımlar yapmak üzere faaliyete geçti.  

Temiz enerji ön planda

Şirket, Yeşil hidrojen teknolojilerini, sürdürülebilir havacılık yakıtlarını, enerji depolama projelerini ve havadaki karbonu yakalamaya eğilen teknolojileri destekliyor. Ocak ayında şirketin bünyesinde yer alan Breakthrough Energy Catalyst (BEC) fonunun, bugüne kadar i (BEC) şirketlerden 1,5 milyar dolar yatırım topladığı duyurdu. Buna karşılık toplanan miktarın yaklaşık 10 katı (15 milyar dolar) yatırım yapılacağı bildirildi. Şimdiye kadar 48 şirkete yatırım yapıldı.

En dikkat çeken yatırımlar arasında Boston Metal bulunuyor. Metal üretimi konusunda çözümler üreten bir girişim olarak karşımıza çıkan Boston Metal, 2012 yılında Antoine Allanore, Donald Sadoway ve Jim Yurko tarafından Massachusetts'te kuruldu. Metal üretimini daha çevre dostu bir hale getirme hedefi ile kurulan Boston Metal, bu amacı gerçekleştirmek için Molten Oxide Electrolysis (MOE) isimli bir üretim tekniği kullanıyor. MOE üretim tekniği karbon salınımını denklemden çıkartıyor.

Pachama, ağaçlandırma odağında, yapay zeka tabanlı karbon dengeleme pazar yerleri geliştiren şirketler arasında yer alıyor. Ormanlardaki ağaçlarda depolanan karbonu otomatik olarak tahmin ediyor. Karbon ofsetlerini yönetmenin karmaşıklığını ortadan kaldırmak için ofset projelerini erişilebilir hale getiriyor. Karbondioksiti yakalayıp yapı malzemelerine sabitleyen ve böylelikle şehirlerin karbon ayak izini düşüren CarbonCure de Gates'in yatırım yaptığı şirketler arasında yer alıyor. (Şirketin diğer yatırımlarını buradan daha detaylı inceleyebilirsiniz.)

1994 yılından itibaren  Bill Gates’in servetinin yönetimi Michael Larson’a geçirdiğini hatırlatmak yerinde olur. Çünkü, Gates Larson'ın yönlendirmesiyle kurduğu Cascade Investment aracılığıyla tarım arazilerine yatırım yapmaya başlamıştı. Gates, bu yatırımların iklim değişikliği mücadelesiyle alakalı olmadığını açıklamıştı.

Bill Gates, şu an ABD'nin toplam tarım topraklarının yüzde 0,25'ine sahip. Gates'in şu anki serveti yaklaşık 133 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Birçok kişi tarafından 'hayır sever' olarak tanımlanan iş insanın bundan sonraki adımının ne olacağı merak konusu. Ama Haziran 2021'de ABD'deki Nükleer Enerji Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikte iklim kriziyle mücadelede temiz enerjiye duyulan ihtiyacın nükleerle karşılanması gerektiğini bildirdi. Gates'in bu açıklaması birçok kişi tarafından tepkiyle karşılandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.