Çin, kendi dijital para birimi için geliştirdiği iOS ve Android uygulamalarını yayına aldı

Kullanıcıların dijital bir yuan cüzdanı açmasına ve para birimini harcamasına olanak tanıyan uygulama, an itibarıyla hem Google Play Store hem de App Store mağazalarında mevcut.
Çin, kendi dijital para birimi için geliştirdiği iOS ve Android uygulamalarını yayına aldı

Çin'in merkez bankası, dijital yuan için geliştirilen cüzdan uygulamasının pilot sürümünü piyasaya sürdü. Kullanıcıların dijital bir yuan cüzdanı açmasına ve para birimini harcamasına olanak tanıyan uygulama, an itibarıyla hem Google Play Store hem de App Store mağazalarında mevcut.

Yeni uygulama, büyük şehirler Şanghay ve Pekin de dahil olmak üzere 10 bölgedeki kullanıcıların para birimini kullanmasına izin veriyor. Uygulama herkese açılmadan önce davet sistemi ile çalışıyordu. Yani Çin'in geliştirdiği dijital cüzdan, tıpkı bir zamanlarda Clubhouse uygulamasında olduğu gibi sadece davet edilen kişiler tarafından kullanılabiliyordu. Ancak şimdi herkes uygulamayı indirebiliyor. Çin’in burada amaçladığı da oldukça bariz; daha fazla insanın dijital para birimini kullanmasını sağlamak.

Fakat bu noktada şunu da belirtmek gerek, dijital yuan henüz resmi olarak ulusal çapta piyasaya sürülmedi. Yani sadece bu 10 bölgedeki kişiler uygulamaya erişebiliyor ve para birimini kullanabiliyor. Çin'in tamamında ne zaman kullanılabileceğine dair bir bilgi ise henüz bulunmuyor. Uygulamadaki bir duyuruya göre “Pekin Kış Olimpiyatları alanları” da dijital yuanın kullanılabileceği yerlerden biri olarak belirtiliyor.

Dijital yuan (e-CNY), aslında 2014'ten beri kullanılıyor ve esasen dijital forma dönüştürülen fiziksel nakit işlevi görüyor. Dijital para biriminin dağıtımı, e-CNY'yi PBOC'den ticari para birimine aktaran iki katmanlı bir sistem kullanılarak gerçekleştirilecek. Bankalar ise daha sonra para birimini doğrudan tüketicilere dağıtacak. e-CNY, bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi merkezi olmayan bir para birimi olmadığı için diğer kripto varlıklar gibi aynı türden bir mahremiyet sunmuyor. 

e-CNY için geliştirilen dijital cüzdan uygulaması her ne kadar önemli olsa da Çin'de, Ant Group’un Alipay ve Tencent’in WeChat’i bu alanda söz sahibi uygulamalar. Özetle platform, bu iki şirketle daimi bir rekabet halinde olacak, ancak neler olacağını ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.