Dijital platformlarda yılın en renkli dönemi: Yılbaşı

Türkiye'de hizmet veren platformların bu sene yılbaşı haftasındaki içerik akışına göz atalım dedik ve bu içerikleri sizler için derledik. 
Dijital platformlarda yılın en renkli dönemi: Yılbaşı

Yeni bir yılın daha sonuna geldik. Dört gün sonra tarihler 2022'yi göstermeye başlayacak ve biz birkaç ay daha tarih yazmamız gereken hemen hemen her yere "2021" yazmaya devam edeceğiz. 2022'ye alıştığımızda da yeni bir yıla giriş yapacağız ve anlaşılan hayatımızın sonuna kadar bu süreç böyle devam edecek. Velhasıl son birkaç yılı nasıl geçirdiğimizi kendi adıma pek anlayabilmiş değilim, zira "geçen yılın takviminde kalma" eşiğini "birkaç yıl öncesinin takviminde kalma" eşiğine evirmiş durumdayım. Hangi yıldayız diye soranlara, "2019" şeklinde cevap verecek kadar da ileriye gidebiliyorum. Benim için zaman sadece takvimlerde akıyor olsa da dijital dünyada iş böyle yürümüyor.

Özellikle pandeminin hayatımıza girmesiyle daha da hızlanan dijital dönüşüm, birçok yeniliği beraberinde getirdi. İş yapış şekillerinin değişmesinin yanı sıra tüm alışkanlıklarımız da neredeyse kökten bir değişime gitti. Alışverişlerimiz yerini online'a, spor hocalarımız mobil uygulamalara, televizyonlar ise dijital platformlara bıraktı. Aslında bir süredir dijitalin yükselişine şahit oluyoruz, fakat bu süreç daha önce hiç bu kadar hızlı gerçekleşmemişti. 

Hatırlarsanız, Webrazzi Insights ekibimiz Medya Tüketim Alışkanlığı araştırması yapmıştı. Mart ayında sizlere aktardığımız bilgilere göre yüzde 68,3 ile evlerde en çok bulunan OTT hizmeti Netflix olarak öne çıkıyordu. Netflix'i yüzde 18 ile beIN Connect ve GAIN takip ediyordu. YouTube Premium ise yüzde 16,9 ile dördüncü sırada yer almıştı. Netflix ile Gain'in birlikte kullanımı yüzde 21,7 oranında iken, Netflix ile BluTV'nin birlikte kullanımı yüzde 21 seviyesinde kendini gösteriyordu.

Hem pandemi hem de dijital platformlar, yılbaşı eğlencelerimizin seyrinin değişmesine de neden oldu. Eskiden ya dışarı çıkar ya da pijamalarımızı sırtlanır ve televizyon karşısında yılbaşı programlarını izleyerek gece yarısını devirirdik. Şimdilerde dışarı çıkmaya pek cesaretimiz yok, televizyon karşısında saatlerce reklam izleyerek ağrıyacak bir başı da kimse istemiyor. Mevzubahis böyle olunca, bilhassa genç kitle dijital platformlara yöneliyor.

Dijital platformlar için renkli ve dolu yılbaşı dönemi, bu platformların kullanıcıları için de renkleniyor

Bu durumun farkında olan platformlar da içeriklerini ona göre hazırlıyor, yılbaşı dönemlerinde içeriklerinin sayısını artıyor veya daha fazla dikkat çekecek içerikleri ön planda tutuyorlar. Aslında platformların içeriklerini bu dönemde artırmasının yanı sıra bizler de bireysel olarak zor zamanları böyle dönemlerde unutuyoruz. Bütün yılın yoğunluğu ve yorgunluğu dijital platformların yılbaşı dönemlerinde yayınladığı içeriklerle adeta ortadan kayboluyor. Böylelikle dijital platformlar için en renkli ve dolu olan bu dönem, bu platformların kullanıcıları için de renkli hale dönüşüyor. 

Biz de Türkiye'de hizmet veren platformların bu sene yılbaşı haftasındaki içerik akışına göz atalım dedik ve bu içerikleri sizler için derledik. 

Netflix

Netflix'e baktığımızda son bir haftada yüklenen içeriklerin bir hayli yoğun geri dönüşler aldığını, sadece birkaç gün önce eklenmiş içeriklerin bir anda üst sıralara yerleştiğini görüyoruz. Ancak Netflix'in yılbaşı için öne çıkardığı bir içerik var ki platform ona özel reklam içeriği bile hazırladı; Cem Yılmaz'ın Diamond Platinum Elite Plus adlı stand-up'ı. Cem Yılmaz'ın şovu, 31 Aralık günü Netflix'te yayında olacak ve platform da hazırladığı reklamlarla bu içeriğe gerçekten güvendiğini ve önem verdiğini gösteriyor.

Diamond Platinum Elite Plus'ın yanı sıra Netflix'te bu hafta gösterime giren ve birçok kişinin "sevdim-sevmedim" ikilemi yaşadığı, sosyal medyada da epey bir gündem olan Don't Look Up da dikkat çeken bir içerik oldu. Ayrıca La Casa De Papel, Emily in Paris, The Witcher gibi sevilen dizilerin yeni sezonları da bu hafta vizyona girdi. Özetle yılbaşını evde geçirecekleri Netflix'te birçok yeni içerik bekliyor olacak.

Google Trend'lerde de birkaç yayın platformunun istatistiklerini kıyasladığımızda Netflix'in Türkiye'de inişli çıkışlı ve yüksek bir grafiği olduğunu görüyoruz. Bu grafik 31 Aralık günü ve onu ilerleyen günlerde hiç şüphesiz daha da değişkenlik gösterecek.

Netflix'in bir diğer dikkat çeken içeriği de geçtiğimiz yıl ilkini izlediğimiz Death to 2020'nin yeni versiyonu Death to 2021. Black Mirror'ın yapımcıları tarafından hayata geçirilen bu yapım, 2021'in önemli olaylarını hiciv yoluyla ele alıyor ve izleyene güzel bir kara mizah örneği sunuyor. 

BluTV

BluTV'nin yılbaşı günü için açıklanan özel bir programı bulunmuyor. Ancak platformda son bir haftada öne çıkan birçok içerik oldu. Bu içeriklerden en dikkat çekeni ise hiç şüphesiz Börü 2039. Serinin ilk dizisi Börü'nün başlangıç tarihinden 25 sene sonrasını anlatan Börü 2039, 2039 yılında dünyanın çivisinin çıktığı bir gelecekte Türkiye'ye odaklanıyor. Börü'nün yayın tarihi 28 Aralık, ancak dizinin 2018 tarihli filmi de şu anda BluTV'nin en çok izlenen içeriklerinde üst sıralarda yer alıyor. Börü'nün yanı sıra BluTV özel yapımı Yeşilcam, Saygı, Saklı, gibi dizilerin de en çok izlenen içeriklerde yer aldığını görüyoruz.

BluTV'yi diğer platformlardan ayıran en önemli özellikler ise hem Discovery içeriklerini de bünyesinde barındırıyor olması hem de canlı TV yayını sunması. Zira bilhassa belgesel sevenler bu yılbaşında BluTV'de kendi isteklerine uygun çok fazla içerik bulacaklar. Aynı zamanda Canlı TV kısmından da dilerlerse hiç televizyona ihtiyaç duymadan istedikleri ulusal kanalı da izleyebilecekler. 

BluTV ile ilgili son bir aylık trendlere baktığımızda, BluTV aramalarının büyük şehirlerin dışına taştığını görüyoruz. BluTV aramasını en çok yapan şehirlerin Kilis, Kırklareli, Malatya, Afyonkarahisar ve Uşak olması bir hayli ilgi çekici bir veri diyebiliriz. 

Exxen

Exxen, diğer platformlardan çok çok daha yeni bir platform ve aslında yılbaşı ile birlikte kendi birinci yaşını da kutluyor. Acun Ilıcalı'nın platformu Exxen, adından sadece yapımlarıyla değil futbol severleri bünyesine çekmeyi başardığı Exxenspor ile de söz ettiriyor. Zira platformda Şampiyonlar Ligi maçlarından Avrupa Ligi gruplarına kadar birçok yapımı Exxen'de izlemek (ekstra bir ücretle) mümkün oluyor. 

Exxen, son dönemde bir dönemin sevilen dizisi Leyla ile Mecnun'u yeniden çekmeye başlamasıyla da gündemdeydi, zira 31 Aralık'ta Leyla ile Mecnun ile Gibi dizisinin de yeni sezonları yayınlanacak. Exxen'in 31 Aralık'taki bir diğer dikkat çeken içeriği de Arabeskin Aşık Kadınları adlı belgesel olacak. 

Google Trendler'de son seneye baktığımızda Exxen'in bazı dönemlerde ciddi yükselişe geçtiğini görüyoruz. Hatta 12 - 18 Eylül günleri arasında Exxen'in aramalarda liderliği bulunuyor. Bunun en önemli nedeni ise hiç şüphesiz Şampiyonlar Ligi maçları. 

Sonuç olarak Exxen, halihazırda bir yıldır kendinden söz ettiriyor; ama 31 Aralık günü bilhassa Leyla ile Mecnun ve Gibi takipçileri için güzel bir gün olacak.

Gain

Geçtiğimiz yılında sonunda tanıştığımız başka bir platform da GAİN. GAİN, geçtiğimiz yılbaşında Mücbir Sebepler adlı programın yılbaşı özel yayını ile epey bir izleyeni kendine çekmeyi başarmıştı. Özellikle sokağa çıkma yasağını da düşündüğümüzde birçok kişi GAİN platformuna kilitlenmişti. GAİN yılbaşı özel programı saat 18.00’de Duygu Demirdağ’ın sunumuyla 2021’e bakışla başlayacak. Geçtiğimiz yılın gündem yaratan olayları, çok konuşulanları, tartışılanları yılın son gününde objektif bir bakış açısıyla ekrana taşınacak. Saat 19.00 da Mirgün Cabas, “Orda Rahat Mısın?” programına ünlü oyuncu Beren Saat’i konuk edecek.

Doğu Demirkol, geçen sene olduğu gibi bu sene de GAİN için yılbaşına özel olarak hazırladığı stand-up gösterisiyle saat 20.00’de ekranlarda olacak.

Bir başka şovda ise Ahmet Mümtaz Taylan’ın 2033 yılındaki haliyle röportaj yapacak. Programı hazırlayanlar ise YouTube'dan aşina olduğumuz KALT ekibi. GAİN SAHNE'de Kaan Tangöze, Can Bonomo, Burak Kut, Baba Zula, Gülinler, Lara Di Lara, Mehmet Erdem, Melike Şahin, Aga B, Barabar ve Nova Norda gibi isimler olacak.

Yılın son saatlerinde, Yılbaşı Dayısı'nın konukları ise Fatih Ürek, Gazapizm ve Gülşen olacak. Ünlü sanatçıların eğlenceli sohbeti ve programa özel seslendirecekleri şarkılarla 2021’in son dakikalarında özel skeçler de yer alacak. Ayrıca GAİN'in öne çıkan içeriklerinden biri olan 10 Bin Adım da yeni sezonuyla 1 Ocak'ta, 00:30'da ilk iki bölümüyle yayında olacak. 

GAİN'in son haftalık Google Trendler sonuçlarına baktığımızda ise platformun en çok Niğde, Muğla, Eskişehir, Çanakkale ve İzmir şehirlerinde aramalara sahip olduğunu görüyoruz. "Gain izle" araması ise Gain'e en fazla ulaşılmasını sağlayan arama sözcüğü olarak karşımıza çıkıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.