4 grafikle yeni nesil içerik tüketim alışkanlığımız

Webrazzi Insights Medya Tüketim Alışkanlığı araştırma sonuçlarına göre yüzde 68,3 ile evlerde en çok bulunan OTT hizmeti Netflix olarak öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 48'i Pay TV kullanıyor.
4 grafikle yeni nesil içerik tüketim alışkanlığımız

Webrazzi Insights içerik izleme ve dinleme alışkanlıklarına dair Ocak ayında kısa bir araştırma yaparak Medya Tüketim Alışkanlığı raporunu hazırladı. Araştırma katılımcıları video izleme, sesli kitap ve podcast dinleme alışkanlıkları üzerine soruları yanıtladı. Insights araştırmasının tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz, bizler öne çıkan başlıklardan bir kısmını sizlerle paylaşıyoruz. 

Evlerde en çok Netflix yer alıyor

Araştırma sonuçlarına göre yüzde 68,3 ile evlerde en çok bulunan OTT hizmeti Netflix olarak öne çıkıyor. Netflix'i yüzde 18 ile beIN Connect ve GAIN takip ediyor. YouTube Premium ise yüzde 16,9 ile dördüncü sırada yer almaktadır. Katılımcıların yüzde 22'sinin evinde herhangi bir OTT hizmeti bulunmadığını belirtti. 

Katılımcıların yalnızca yüzde 27’sinde sadece Netflix bulunuyor. Kullanıcıların Netflix’le birlikte yoğun olarak kullandığı platformlar arasında GAIN, BluTV, beIN Connect ve YouTube Premium yer alıyor.

Netflix ile Gain'in birlikte kullanımı yüzde 21,7 oranında iken, Netflix ile blutv'nin birlikte kullanımı yüzde 21 seviyesinde kendini gösteriyor. Birlikte kullanımlara baktığımızda, Netflix ile beIN Connect ve Netflix ile YouTube Premium'un aynı oranda(%19,9) kullanılması dikkat çekiyor. 

Katılımcıların yüzde 48'i Pay TV kullanmaktadır. Bu söz konusu oranın Türkiye ortalamasından daha yüksek olduğunu belirtelim. 

OTT servisleri, %34,9 ile en sık Akıllı TV'lerde izlenmektedir. Bu oranı %30,5 ile Bilgisayar ve Laptoplar, %17,6 ile Akıllı TV'ler takip etmektedir.

Raporda içerik izleme alışkanlıkları, içerik izlerken eş zamanlı yapılan aktiviteler, sesli kitap ve podcast dinleme alışkanlıkları gibi pek çok önemli başlığa yer veriliyor. Raporun devamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Demografi ve metodoloji 

Araştırmaya katılan kişiler evinde online içerik platformlarını kullanan ya da Pay TV sahibi olan bir kitledir. Araştırma katılımcıları, OTT ücretini kendisi ödüyor olabileceği gibi evde başkaları tarafından ödenen bir OTT'den faydalanıyor olabilir.

Araştırma katılımcılarında sürekli sesli kitap ve podcast dinleme alışkanlığı bir kriter belirlenmedi. Ancak bu kitlenin içinde bu aktiviteleri yapan kırılımlar da bulunmakta. CAWI yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmaya farklı demografilerden 350 kişi katıldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.