Girişim iş birlikleri ile kurumsal inovasyona dair merak edilenleri konuştuk

Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşen yayının katılımcıları Mehru Aygül, Emre Kozlu ve Gürkan Öztürk oldu.
Girişim iş birlikleri ile kurumsal inovasyona dair merak edilenleri konuştuk

Rekabetin yoğun yaşandığı global pazarda kurumların, değişime ayak uydurmak ve rekabetçi kalabilmek için hem ürünlerinde hem hizmetlerinde hem de iş yapış şekillerinde inovasyonu benimsemesi gerekiyor. Kurum kültürüne sahip olmak elbette önemli, fakat günümüzde inovasyon alanında yapılan araştırmalara baktığımızda kurum kültürünün inovasyonun en büyük düşmanı olabileceği de söyleniyor. Bu nedenle kurumsal inovasyon kavramı bir hayli önem kazanıyor.

Biz de bu kapsamda "Girişim İş Birlikleri ve Kurumsal İnovasyon" adlı bir canlı yayın gerçekleştirdik. Webrazzi'nin İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşen yayının katılımcıları ise Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül, PMSA Director Strategy & Program Delivery'si Emre Kozlu ile imza.io kurucusu ve CEO'su Gürkan Öztürk oldu.

Sektörün cirosu yıllık 100 milyar TL

Emre Kozlu, Philip Morris'in uzun süredir teknoloji ve bilim alanına yatırımlar yaptığını; bunu gerçekleştirirken "dumansız bir gelecek" vizyonu olduğunu belirtti. Philip Morris, geçmişten günümüze daha geleneksel ürünleri ile bilinen, şirket günümüzde bilimi ve teknoloji kullanarak AR-Ge yapıyor, ancak yapılan artık bilim ve teknolojinin de ötesine geçmek üzere. Philip Morris International'ın globaldeki dönüşümünü Türkiye ekibi de takip ediyor. 

Philip Morris'in dahil olduğu sektöre baktığımızda 100 milyar TL'nin üzerinde bir yıllık ciro var. PM, Türkiye olarak operasyonlar çok daha geleneksel yürüdüğü, sıcak satışın yapıldığı sektöre son 5 yılda ciddi bir dijital dönüşüm atağı yaptı. 150 bin bakkalın B2B tarafta ticaretinin yürütüldüğü platformun temelleri atıldı. Şirket, bu dönüşümü tek başına yapmıyor; bu kapsamda iş birlikleri yapılıyor. PMI, bilim ve teknoloji şirketi olma yolunda ilerlerken Türkiye de önemli bir pazar olarak konumlanıyor.

İmza.io, elektronik imza teknolojisini kullanarak kurumların kağıt bazlı imza sürecini dönüştürüyor

Gürkan Öztürk, henüz imza.io 1 aylık iken Emre Kozlu ile tanıştıkların ve işlerin kendileri için oldukça hızlı ilerlediğini söylüyor. Bu hızı pandemiye ve onunla birlikte gelen dijital dönüşüme bağlayan Öztürk, 1 yıldan beri imza.io olarak benzer kurumlarla temaslar halinde olduklarını belirtiyor. Özellikle Türkiye'de dijital dönüşüm oldukça hızlı ilerliyor, bu nedende tüm yüzler gülüyor. 

İmza.io, elektronik imza teknolojisini kullanarak kurumların kağıt bazlı imza sürecini dönüştürüyor. İmza.io, elektronik imza dönüşümünü kurumlar için birkaç haftada yapıyor; bunu yaparken de sıfır finansal risk sunuyor. Kurumsal değerin yüzde 10'u maliyetle bu sorunu çözmek hedefleniyor.

Girvak'a bugüne kadar 500 genç dahil oldu

Mehru Aygül, 2014'te kurulan Girişimcilik Vakfı (Girvak) ile girşimcilik kültürünü Türkiye'de yaygınlaştırmanın hedeflendiğini belirtiyor. Şu anda üniversitelerde okuyan gençlerin yüzde 35 ila 40'ı ilerleyen dönemde kendi işlerini kurmak istiyor. 5 aşamalı bir Fellow sistemine sahip olan Girvak'a bugüne kadar 500 genç dahil oldu. Girvak bu gençlere doğru ilhamı ve doğru network'ü sunuyor. Girişimcilik Vakfı etki yaratmaya odaklanıyor. Hem kurumların hem de girişimlerin ve girişimcilerin bu etkiden yararlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda da belli başlı kurumlarla iş birlikleri yapılıyor. Bu iş birlikleri ile amaç, kurumun içinde fellow'larla dijital dönüşümü sağlamak.

Girvak'tan erken aşama yatırım fonu ile inovasyon ve teknoloji merkezi

Tüm Türkiye'ye açık programlar yaptıklarını belirten Aygül, Girvak'ın 8. yılını doldurduğunu ve girişimciliğin önündeki engelleri kaldırmak için uğraştıklarını söylüyor. Önümüzdeki sene bir erken aşama yatırım fonunu hayata geçirmeyi planlayan Girvak, 2023'te ise İstanbul Kalkınma Ajansı ile Galataport'ta bir inovasyon ve teknoloji merkezi açmayı planlıyor.

PMSA, 2021'in ilk aylarından beri Keiretsu Forum Türkiye ile çalışıyor

Emre Kozlu, Philip Morris'in yaklaşık 3 yıldır Türkiye üzerinde girişimlerle ilişkilerini zenginleştirmeye çalıştığını söylüyor. Aslında girişimlere fırsat gelmiyor, daha yer edinmiş firmalarla çalışmak kurumlar tarafından tercih ediliyor. Ancak inovasyonu geliştirmek istediğinizde bu şirketler ile çalışmak bu sürece engel oluyor. PMSA bunun farkında olarak dijital dönüşüm yolculuğunda girişimlerle yakın bir sürecin içinde. Girişimleri arayıp bulmak yerine, PM Equity Partner gibi global programlardan yararlanıyorlar. Böylelikle girişimler kendilerine rahatlıkla ulaşabiliyorlar.

PMSA, 2021'in ilk aylarından beri Keiretsu Forum Türkiye ile çalışıyor. Kurumsal iş birliği günleri düzenleniyor ve bu kapsamda şirket içinde yürütülen dijital projeler ve girişimin değer yapacağı projeler belirleniyor. Keiretsu'ya brief veriliyor, bu alanda ürün üreten girişimleri PMSA'ya sunması isteniyor. Bu girişimler liste olarak geliyor, ön elemeden geçiyor ve bazı girişimlerle yüz yüze görüşmeler yapılıp iş birliklerine gidiliyor.

İmza.io'nun çözümü 5 bankada çalışıyor

Gürkan Öztürk, kendileri için en büyük şansın bu işin Philip Morris içerisinde kurum kültürü haline gelmiş olması olduğunu belirtiyor. 5-6 farklı departmandan aynı desteği gördüklerini belirten Öztürk, Philip Morris'in egosunun olmadığını, iki şirketin de birbirlerinden bir şeyler öğrendiğini belirtiyor. Bu kültür ve saygının çok önemli olduğunun altını çiziyor. Dijital dönüşümde en önemli başarısızlıklardan birinin kültür uyumsuzluğu olduğunu, ancak bu iş birliğinde öyle bir durum söz konusu olmadığını belirtiyor.

İmza.io'nun çözümü 5 bankada çalışıyor. Şirket, sektörel bir çözüm üretmiyor, bütün sektörlerin ihtiyacı olan bir iş yapıyorlar. Hemen hemen her sektörde e-imza'ya talep var ve imza.io şu anda İngiltere pazarı ile Orta Doğu pazarı için araştırmalar yapıyor.

Kurumların girişim iş birliklerinde yapması gerekenler

Mehru Aygül, kurumların girişim iş birliklerinde yapması gerekenleri de 5 maddede sıralıyor. Bu tarz programlarda dışarıdan uzmanından hizmet alarak işi yapmak yerine "benim ekibim her şeyi yapar" yaklaşımının yanlış olduğunu söylüyor. Kültürel uyuşmazlığın olmaması gerektiğini; markaların uzun yıllardan beri gelen kültürlerine uymanın önemli olduğunu belirtiyor. Beklentilerin baştan doğru belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Aygül, girişimlerin kırılgan yapılar olduğunu, karşılarındaki şirketin girişimin kırılgan bir yapıda olduğunu bilmesi gerektiğini açıklıyor. Son olarak kısa vadeli planlar yapılmasının önemini vurguluyor. 

PM Equity Partner'ın 200 milyon dolarlık fonu

Emre Kozlu, 2022'de Türkiye'deki e dijitalleşme sürecinin hızla devam etmesi beklendiğini söylüyor. Bu kapsamda Türkiye'de Ar-Ge laboratuvarı kuruluyor ve yakın çevrelere buradan teknoloji gideceği belirtiliyor. Globale bakıldığında PM Equity Partner'ın 200 milyon dolarlık fonunun kurulduğunu ve Türkiye'deki girişimlerinde globalin odağında olduğunun altı çiziliyor. Yapı dört alana odaklanıyor; yaşam bilimleri alanında inovasyonlar, endüstriyel teknolojiler, ürün teknolojileri, tüketici teknolojileri çözümleri.

Gürkan Öztürk, amaç odaklı beklentilerinin bulunduğunu, 2022de kağıtsız bir gelecek konseptini hayata geçirmek istediklerinin belirtiyor. 

Girişimcilik Vakfı'nın yeni fonu 5 ana alana odaklanacak

Mehru Aygül, Girişimcilik Vakfı'nın yeni fonunun adının Founder One olduğunu ve 5 ana alana odaklanacağını söylüyor. Bu fon ile erken aşama girişimcileri destekleyecek. Süreç tamamen dijital olarak ilerleyecek; hızlı yatırım kararı alınıp hızlı yatırım yapılacak. 2022nin ilk çeyreğinde yatırımlara başlanacak.

Girvak, daha fazla gence ulaşabilmek için daha farklı ortaklarla daha farklı planlar yapmak istiyor. Bu kapsamda ekosistemde işini iyi yapan ortaklarla çalışmaya devam edilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.