Yılın son Webrazzi konferansı olan Webrazzi Fintech 2021, Wyndham Grand İstanbul Levent'te bugün gerçekleşiyor. Webrazzi Fintech 2021'de, gün boyunca bankacılıktan e-ticaret firmalarına kadar büyük bir kapsama alanına sahip, hepimizin ödeme alışkanlıklarını değiştiren teknolojilerin yeni adı olan fintech'in gelişimi, evrimi ve geleceği gibi konular gündemimizde olacak.
Webrazzi Fintech 2021'de Colendi kurucu ortağı ve CEO'su Bülent Tekmen, "Fintech'te unicorn'a giden yol" adlı panelde Arda Kutsal'ın konuğu oldu. Bülent Tekmen, Colendi'nin artık bir İngiliz şirketi olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Geçtiğimiz eylül ayında Seri A yatırım turunda 120 milyon dolar değerleme üzerinden 30 milyon dolar yatırım alan Colendi, şu anda İngiltere'de iki önemli yönetim kurulu üyesi atadı ve Colendi'nin içinde çok önemli bir yatırımcı seti oluştu.
Türkiye'de bankacılık sisteminin çok iyi olduğunu; Türkiye'deki birçok bankasının mobil bankacılık uygulamasının oldukça iyi olduğunu belirten Tekmen, paranın programlanarak hareket ettiği dünyalarda trust'ı aradan çıkarmak kolay olmayacağını sözlerine ekledi. Tekmen, son dönemde her şirketin finansal hizmetleri sunma ihtiyacının başladığını; zira bilhassa gelecek dönemde banka şubesine gitmek diye bir kavramın kalmayacağını belirtti.
Asıl hedef: 1 milyar kullanıcıya hizmet vermek
Colendi, İngiltere ve Ukrayna gibi ülkelerde açılımlara başladı ve şirketin asıl hedefi 1 milyar kullanıcıya hizmet vermek. Bu nedenle nüfusu yoğun bölgelere yönelmek de Colendi'nin hedefleri arasında yer alıyor. Pakistan, Mısır gibi ülkeleri hedefine alan Colendi, bu bölgelerde iş yapabilmek için regülasyonlara dair problemlerin çözülmesini beklemek durumunda kalıyor. 100 milyondan fazla nüfusa sahip ülkeleri öncelikli hedefi haline getiren Colendi, global ölçekte bir şeyler yaratabilmek için regülatörlerin onları kabul etmesinin şart olduğunu dile getiriyor.
Colendi, İngiltere'de belli bir büyüklükte yapıyı milyon kullanıcıya ulaştırmak istiyor
Bülent Tekmen, regülasyon konusunda çok farklı bir noktaya doğru gittiğimizi; Türkiye'de güçlü stratejik ortaklıklarının bulunduğunu söylüyor. Bu ortakların bazıları Colendi ile birlikte globale doğru yol alıyor. Colendi, İngiltere'de belli bir büyüklükte yapıyı milyon kullanıcıya ulaştırmak istiyor. Bu kapsamda şirketin ekibi genişletiliyor. Türkiye'de girişimcilik alanında önümüzün çok açık olduğunu belirten Tekmen, ülkeye değer yaratan çok fazla girişim de çıkacağını da sözlerine ekledi.
Colendi, 2022'nin sonunda 3 kıtada kullanıcısı olan, bugünkü hedefinin çok ötesinde bir hedefi başarmış bir şirket olacak. Colendi, bir hype yaratmaktan ziyade uzun soluklu bir iş yaratmak istiyor.
De-Fi, kendilerini rahat hissedene kadar son kullanıcıya verecekleri bir hizmet olmayacak
De-Fi konusuna da değinen Tekmen, De-Fi'ın kendilerini rahat hissedene kadar son kullanıcıya verecekleri bir hizmet olmadığını söylüyor. Ancak blockchain platformlarıyla bu kapsamda iş birliği yapıyorlar. Bu konuda da regülasyonları beklemek, yani özetle "doğru zamanı beklemek" istiyorlar. Kripto kavramı ne kadar global olsa da Tekmen, Colendi'nin bir fintech şirketi olduğunu ve ana işinin daima fintech olacağını belirtiyor.
Her şirketle çok yakın bir şekilde çalıştıklarını belirten Bülent Tekmen, değer yaratacakları kısmın savings, invest ve credit olduğunu belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap