Amazon, İtalya'da 1,3 milyar dolarlık para cezasına çarptırıldı

İtalya'daki antitröst düzenleyicileri tarafından para cezasına çarptırılan Amazon'un karara itiraz edeceği öğrenildi.
Amazon, İtalya'da 1,3 milyar dolarlık para cezasına çarptırıldı

Geçtiğimiz Temmuz ayında dört büyük teknoloji şirketi tekelleşme soruşturması kapsamında ifade vermişti. Bu kapsamda Facebook rakip şirketleri olağandışı şekilde satın almakla suçlanmıştı. Google dijital reklam pazarını domine ettiği iddia ediliyordu. Apple'ın uygulama geliştiricilerden yüksek ücret kesintileri yaptığı söylenmişti. Amazon başka şirketlerin fikirlerini uygulamakla suçlanmıştı.

Covid-19 pandemisiyle teknoloji dünyası içinde etik ve tekelleşme konuları tartışıldı. Bu kapsamda çeşitli haberler gündeme geldi. Bugün edindiğimiz bilgilere göre Amazon, İtalya'daki antitröst düzenleyicileri tarafından 1,3 milyar dolar yani 1,1 milyar Euro para cezasına çarptırıldı. Amazon'un karara itiraz edeceği öğrenildi. Şirket yetkilileri para cezasını haksız ve orantısız bulduğunu kaydetti.

Amazon, İtalyan satıcılarına kendi lojistik hizmeti Amazon Lojistik'i (FBA) kullanmaya yönlendirmek için online alışveriş dünyasındaki hakimiyetini kullanmakla suçlanıyor. Yani şirketi küçük işletmelere karşı haksız kazanç sağladığı kaydediliyor. Bunun da perakende satışlarında rekabeti engellediği iddia ediliyor.

Bu, şimdiye kadar online antitröst yani politika, ticaret engellerini ve piyasa rekabetini önlemek için hükümetlerce verilen en büyük cezalardan biri olarak kabul ediliyor. İtalya geçen ay, iki şirketin Apple'ın satışında rekabete aykırı gizli anlaşma yaptıklarından şüphelenildiği gerekçesiyle Amazon ve Apple'ı 23 milyon Euro'dan fazla para cezasına çarptırmıştı. İtalya, Amazon ve Apple'a toplam 2 milyon Euro'dan fazla para cezası vermişti.

1994 yılında ABD'de kurulan Amazon, dünyanın en büyük online alışveriş şirketi. Dünyanın en büyük beş teknoloji şirketi arasında yer alan Amazon’un piyasa değeri 1,6 milyar dolar... Geçen günlerde Amazon'un Kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos 57 yaşında Bloomberg'in Milyarder Endeksi'ne 199 milyar dolar ile emekli olmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.