Twitter Türkiye 2021 Özeti: Yıl boyunca popüler olan hastagler, konu başlıkları ve markalar

Twitter, 2021 yılının Türkiye'de en çok konuşulan isimlerini, hashtag'lerini, markalarını ve Tweetlerini açıkladı. Bu yıl Türkiye Twitter'da en çok siyaseti, futbolu, orman yangınlarını ve sağlığı konuştu.
Twitter Türkiye 2021 Özeti: Yıl boyunca popüler olan hastagler, konu başlıkları ve markalar

Twitter, 2021 yılının Türkiye'de en çok konuşulan isimlerini, hashtag'lerini ve Tweetlerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'da en çok konuşulan ve Tweetlerde en çok bahsedilen isim oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ise Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca izledi. Geçen yıla kıyasla pandemi gündemimizden biraz olsun düşse de Koca'nın tweetlerinin tıpkı geçene olduğu büyük ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. 

Sağlık Bakanı, koronavirüsle mücadelede yeni bir aşama olacak olan Turkovac aşısındaki son durumu şu tweet ile duyuruyordu: 

Ayrıca Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da özellikle pandemi döneminde okulların kapatılıp yeniden açılmasının etkisiyle bu yıl da en çok konuşulan isimler arasında yer aldı. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun en çok konuşulan isimler arasında yedinci sırada yer aldığını belirtelim. 

Futboldan iki isim ilk 20'de

Twitter'da en çok konuşulan isimler sıralamasında ilk 20'de futbol dünyasından iki ismin yer alması dikkat çekti. Fenerbahçeli Mesut Özil listede 14. sırada, Galatasaray'ın teknik direktörü Fatih Terim ise 17. sırada yer aldı. En çok etkileşim alan hesaplar arasında ilk 5'te futbol takımlarından sadece Fenerbahçe'nin @Fenerbahçe hesabının yer alması dikkat çekiyor. 

Spor ve futbol en çok retweet edilen tweetlere damgasını vurdu

2021 yılında Türkiye'de en çok Retweetlenen Tweetlerde spor ve futbol teması öne çıkıyor. İlk 20 listesinde, 14 tweet, futboldan ve üç büyük takımdan tweetlerdi. Mesut Özil'in Fenerbahçe'ye gelişini müjdeleyen tweet birinci, Beşiktaş'ın şampiyonluk tweeti ikinci sırada yer aldı. Yine spor kulüplerimizin önemli günlere ve sosyal konulara ilişkin Tweetleri de yoğun bir şekilde retweetlendi.

Tweetlerde en çok beğeni alan futbol yıldızı ise kesinlikle Mesut Özil oldu. Özil'in tweetleri çok büyük sayıda beğeni aldı.

Olimpiyatlardaki gurur tweetlerimiz büyük beğeni aldı

Tüm sporcularımız olimpiyatlardaki performası ile Türkiye'ye gururlu anlar yaşattı. En çok beğeni alan Tweetler listesinin ilk sıralarında yer alan isimlerden biri de boksör Buse Naz Çakıroğlu'nun yarı finale çıkma sevincini paylaştığı tweet'i oldu.

Ayrıca Mete Gazoz'un altın madalya gururunu paylaştığı tweetinde de büyük ilgi ile karşılandığını belirtmekte fayda var. 

Orman yangınlarında Twitter dayanışması 

Türkiye'de 2021 yılında yaşanan en üzücü gelişmelerinden biri, orman yangınları oldu. Yangınların, Türkiye'nin güney bölgelerini ve tatil beldelerini etkisi altına aldığını hatırlatalım. Özellikle Twitter'da en çok kullanılan hashtagler arasında #manavgatyaniyor ve #marmarisyaniyor hashtagleri öne çıktı. Bu dönemde Twitter'ın, yardımlaşma, sosyal medyada üzerinden iletişim ve dayanışma için eşssiz bir konuma yükseldiğini söyleyebiliriz. 

2021'de Türkiye’nin Kore popu Hayranlığı

Geçtiğimiz senelerde Kore popu Türkiye'deki Twitter kullanıcıları arasında popülerliğini artırmıştı. Bu yıl Twitter'da en çok konuşulan ve etkileşimde bulunulan isimlerden bazıları Koreli pop grupları ve şarkıcılar oldu. Güney Koreli pop müzik grubu BTS geliyor. BTS listede 5. sırada yer alırken, başka bir K-pop grubu EXO da listede ilk 20'de yerini aldı.

?s=20

Survivor,'ın son yıllarda olduğu gibi Twitter sohbetlerinin de gündem maddesi haline geldiğini belirtmekte fayda var.  #Survivor2021 en çok kullanılan hashtag'ler arasında ikinci sırada yer aldı.

Markalar 2021'de Twitter'da ne yaptı? 

Twitter, dünyada ve Türkiye’de Twitter’ı kullanarak başarısını katlayan markaların yaptıklarını farklı kategorilere ayırarak listeledi. Bu listeye göre öne çıkan markalar, Disney Plus, Ford, MountainDew, Nick Jr, McDonald’s, Nintendo, Oreo ve CeraVe oldu. Kategoriler ve kazananları sizlerle paylaşıyoruz. 

Marka hakkında en çok Tweetlenenler

Disney+ Twitter'da en çok bahsedilen marka olarak listelerde hızla üst sıralara yerleşti. Klasik filmleri aracılığıyla hayranlarla olan bağlarını derinleştiren marka, takipçilerin Walt'ın olağanüstü dünyasına kaçmasını sağladı. 

Ajans: Publicis Groupe

İkonik Tweet:

Heyecan verici bir lansmanla en iyi kampanya

Ford bir Twitter Canlı Etkinlik Sayfasında yeni #F150Lightning EV'yi tanıttıktan sonra, Twitter'da en çok konuşulan elektrikli araçlardan biri oldu. Ford’un heyecan verici kampanyası, elektirkli araçlara geçişte güven uyandırdı. Ayrıca bu kampanya Ford’u çarpıcı bir lider olarak sergiledi. Son olarak EV kamyonu , ses payında geçen yıla göre yüzde 33’lük bir artış sağladı. 

Ajanslar: WiedenKennedy, VMLYR, mindshare

İkonik Tweet:

Önemli bir anı bağlayan en iyi kampanya

@MountainDew #MTNDEWMAJORMELON Mountain Dew, on yıldan uzun süredir ilk yeni kalıcı lezzet olan Major Melon’u piyasaya sürmek için bir kampanya oluşturdu. Big Game sırasında ilk kez oyunlaştırılmış TV reklamını yayınlayan Mountain Dew, reklamda kaç şişe göründüğünü tahmin etmesi için hayranlarını Twitter’a yönlendirerek şanslı bir kazanana 1 milyon dolar teklif etti.

Ajanslar: OMD Worldwide, TBWAChiatNY

İkonik Tweet:

En popüler marka Tweeti @nickjr Bu viral tweet'te Nick Jr., Y kuşağı için nostaljiden yararlandı. “Blue's Clues”dan eski dostumuz Steve, dizinin 25. yıl dönümü için dokunaklı bir video yakalamak için Twitter'a uğradı. Dönüşü kısa olmasına rağmen, onu izleyerek büyüyen çocuklar arasında mesaj güçlü bir şekilde yankılandı. “Seni asla unutmadım” mesajı veren küçük bir hareket, Twitter'da duygusal bir alışverişi ateşledi ve birçok hayrana ihtiyaç duyduklarını bile bilmedikleri kapanışı verdi.

İkonik Tweet:

En iyi marka varlığı seçimi:

McDonald’s marka varlığını, ABD tarihinin şimdiye kadarki en çeşitli ve en büyük nesline hitap edecek şekilde genişletmeyi başardı. Saweetie ve BTS ile ünlü yemek kampanyalarından sadakat programına kadar, kapsamlı pazarlama hamleleriyle dikkat çeken McDonald’s zamanın ruhuna ayak uydurma çabasını sürdürüyor. 

Ajanslar: WiedenKennedy, OMD_USA

İkonik Tweet:

En çok Tweetlenen marka hashtag'i Seçimi:

Twitter’daki 91 milyondan fazla oyun hayranı, #NintendoSwitch’i yılın en çok Tweetlenen marka hashtag’i yaptı.  Merakla beklenen oyun sürümlerini ve oyun içi güncellemelerini birbirleriyle konuşan bu geniş topluluk, Nintendo konsolunu oyun sohbetlerinin ön planına taşıdı.

Ajanslar: wethetweet, RepriseDigital

İkonik Tweet: 

Kişişelleştirmeyi en iyi tetikleyen yaratıcı kampanya

Oreo #OREOscope kampanyası ile insanların hayatlarına dahil olarak fark edildiklerini hissettirdi. Mesela, bir hayran bir @Oreo'nun Tweet’ini beğendiğinde, sevilen kurabiye, hayranın kişilikleri hakkında lezzetli bilgiler içeren kişiselleştirilmiş bir OREO yıldız falını paylaşabilmek için kişinin en son Tweetlerini analiz etti.  

Ajanslar: Vayner Media, MartinAgency, 360i

İkonik Tweet: 

Hepimiz adına “Teşekkür” eden en iyi kampanya seçimi

 CeraVe'nin kampanyası, #ThankYouNurses, pandemi sırasında ön saflarda hayatlarını riske atan kahramanlara ışık tuttu. CeraVe, katılan ve kendi yürekten mesajlarını paylaşan Twitter Takeover Trendi ile hemşirelere minnettarlığını dile getirdi.

İkonik Tweet:

 Türkiye'deki markalar Twitter'da neler yaptı?  

İşte Türkiye pazarında öne çıkan markalar ise Algida Türkiye, Doritos Turkiye ve Ruffles Turkiye  oldu.

Algida Türkiye, Algida Big Bold dondurmasını Avrupa kıtasından Asya kıtasına taşımak için  Avustralyalı motosiklet dublör sanatçısı Robbie Maddison ile iş birliği yaptı. Maddison'ın dünyada motosikletiyle su üzerinde gidebilen tek isim olduğunu belirtelim. Marka, etkinlik öncesi bir heyecan yaratmak için önce Sohbet Kartlarını kullanarak takipçilerine Algida Big Bold dondurması erimeden önce Boğaz’ı nasıl geçeceklerini sordu. Ardından, yanıt verenler için hatırlatıcılar oluşturarak onları geçişi canlı izlemeye teşvik ettiler.

Doritos Turkiye ve Ruffles Turkiyegüçlerini birleştirerek #seninyolculugunnereye kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında Sohbet Kartlarını kullanan markalar, takipçilerini yalnızca bir düğmeye tıklayarak “dünyayı gezmeye” ve uluslararası tatları deneyimlemeye davet etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.