Ford, Rivian elektrikli araç üzerinde işbirliği yapma planlarından vazgeçti

CEO Jim Farley tarafından yapılan açıklamada bu duruma neden olarak Rivian'ın teknlojisini Ford'un kendi yazılımıyla birleştirmenin zorluğu gösterildi. 
Ford, Rivian elektrikli araç üzerinde işbirliği yapma planlarından vazgeçti

Bundan yaklaşık üç yıl evvel elektrikli araç üreticisi Rivian'a ABD’li araç üretisici Ford’dan 500 milyon dolarlık bir yatırım aldığını duyurmuştu. CEO Jim Farley tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre; iki şirket de elektrikli araç üzerinde işbirliği yapma planlarından vazgeçti. Buna neden olarak Rivian'ın teknolojisini Ford'un kendi yazılımıyla birleştirmenin zorluğu gösterildi. 

Farley, Rivian'a ilk yatırım yaptıklarından bu yana çok şeyin değiştiğini belirtti. Şirkete yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Jim Farley, Rivian'ın geleceğinden umutlu olsa da bir noktada kendi araçlarını geliştirmek istediklerini kaydetti. Rivian'ın sözcüsü Miranda Jimenez ise proje geliştikçe ve kendi araçlarına olan talep arttıkça, karşılıklı olarak kendi projelerine ve teslimatlara odaklanmaya karar verdiklerini açıkladı.

Ford yaptığı bu ortaklıkla Mustang Mach-E ve F-150 Lightning'i ortaya çıkarmıştı. Şirket, SK Innovation ile elektrikli araç ve pil üretmek için ABD'de iki büyük üretim tesisine 11,4 milyar dolar yatırım yaptığını geçen Eylül ayında duyurmuştu. Ford ve SK Innovation ABD'nin Tennessee ve Kentucky eyaletlerinde pillerin yanı sıra yeni nesil elektrikli F-Serisi kamyonları üretecek iki büyük üretim alanı inşa edecek. 2023'ün sonuna kadar küresel olarak inşa etmeyi ve elektrikli araç sayısını ikiye katlayarak 600 bine çıkarmayı planlıyor.

Rivian R1T elektrikli kamyonetlerini sevk etmeye yeni başladı. R1S elektrikli SUV'larını yıl sonuna kadar göndermeyi hedefliyor. Rivian, halka arzında 8,4 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Rivian, 135 milyon hisseyi 57 ila 62 dolar fiyat aralığında ihraç edeceğini ve şirketin piyasa değerinin ise 53 milyar dolara çıkması beklendiğini yazmıştık. Şirket,  halka açıldı ve yaklaşık 12 milyar dolar topladı. Bir taraftan Ford'un Rivian'daki yüzde 12'lik hissesi 10 milyar doların üzerinde bir değere sahip oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.