Apple'ın gizlilik baskısı, sosyal medya şirketlerinin yaklaşık 10 milyar dolar kaybetmesine neden oldu

Apple'ın gizlilik uygulamalarında yaptığı değişiklikler, Snapchat, Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya şirketlerinin yaklaşık 9.85 milyar dolar kaybetmesine neden oldu.
Apple'ın gizlilik baskısı, sosyal medya şirketlerinin yaklaşık 10 milyar dolar kaybetmesine neden oldu

Financial Times tarafından yapılan bir araştırmaya göre Apple'ın gizlilik uygulamalarında yaptığı değişiklikler, Snapchat, Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya şirketlerinin yaklaşık 9.85 milyar kaybetmesine neden oldu. Zira Apple, geçtiğimiz yıl App Tracking Transparency (ATT), yani uygulama izleme şeffaflığı politikasını duyurmuştu. Bu politikaya göre, kullanıcılar eğer izin vermezlerse sosyal medya platformları da onları takip edemiyor.

Bu durumun sosyal medya şirketlerinde mali kayıplara neden açmasının nedeni ise reklam gelirlerinin düşmüş olması. Kullanıcıyı izleyemeyen sosyal medya platformları, kişiselleştirilmiş reklamları da kullanıcılara sunamıyor ve haliyle reklamverenler bu platformlara verilen reklamların sayısını ya da reklamların yayında kalma süresini azaltıyor. Facebook, Twitter, Snapchat ve YouTube için reklam gelirleri de bu şekilde düşmüş ve şirketler bu değişiklik nedeniyle yaklaşık 10 milyar dolar kaybetmiş oluyor. 

Dört şirketten Facebook, reklam pazarındaki büyüklüğü nedeniyle genel olarak en büyük gelir kaybını yaşadı ve bu zararın 8 milyar doların üzerinde olduğu iddia ediliyor. Ancak Snapchat'in akıllı telefonlara odaklanması ve bu gizlilik ayarlarının telefonlardan değiştirilebiliyor olması da Snapchat'in yüzde bazında en büyük kaybı yaşamasına neden oldu. Özetle; Facebook maddi, Snapchat de yüzde olarak, yani görüntüde ciddi kayıplar yaşadı. 

Temmuz ayında, App Tracking Transparency'nin iOS reklamverenlerinin gelirlerinde yüzde 15 ila yüzde 20'lik bir düşüşe neden olduğu hesaplandı. Adtech danışmanı Eric Seufer, Financial Times'a verdiği demeçte yeni altyapı inşa etmenin en az bir yıl süreceğini; yeni araçların ve çerçevelerin sıfırdan geliştirilmesi ve kapsamlı bir şekilde test edilmesi gerektiğini söyledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.