Covid-19 ile gerçekleşen radikal değişimlerin VC'lere etkisini konuştuk

Earlybird Digital East Fund Ortağı Cem Sertoğlu, ScaleX Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı ve Tech.eu'nun Kurucu Editörü Robin Wauters, pandemi sonrası teknoloji sektörünü değerlendirdi.
Covid-19 ile gerçekleşen radikal değişimlerin VC'lere etkisini konuştuk

Webrazzi Summit 2021, hem online hem offline olarak bugün gerçekleşiyor. Webrazzi Summit'te, her yıl olduğu gibi birbirinden önemli yerli ve yabancı konuşmacılara ve binlerce katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Üstelik konferansımızda tercihini online katılımdan yana kullanan katılımcılarımız, aynı fiziksel olarak etkinlik alanında bulunan katılımcılarımız gibi etkinlikteki oturumlara, online fuaye alanına ve networking seçeneklerine erişerek etkinliğin tadını diledikleri gibi çıkarabiliyorlar.

Bu sene 4'ü fiziksel, 1'i online olmak üzere 5 salonda gerçekleşen konferansımızın Disrupt salonunda hepimizi yakından ilgilendiren bir paneli dinleme fırsatı yakaladık. Earlybird Digital East Fund Ortağı Cem Sertoğlu, ScaleX Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı ve geçtiğimiz günlerde satın aldığımızı açıkladığımız Avrupa'nın önde gelen teknoloji sitelerinden Tech.eu'nun Kurucu Editörü Robin Wauters, "After Pandemic, what is the agenda?" başlığı altında pandemi sonrası teknoloji sektörünü değerlendirdi.

Geçmişten günümüze VC'lerin değişimi

Robin Wauters'in moderatörlüğünü üstlendiği panelde Dilek Dayınlarlı ve Cem Sertoğlu'na VC'ye başladıkları zamandan bu zamana nasıl bir değişim gerçekleştirdiği soruldu. Cem Sertoğlu, şu anda hem en iyi hem de en kötü zamanlar olduğunu söyledi. Melek yatırımcı olmanın öneminden bahseden Sertoğlu, kendisi için özellikle bölgenin karakteristik özelliklerinin önemli olduğunu; zira yatırım yapmanın bir tarayıcı açıp "hangi şirket yatırım arıyor?" gibi bir durum olmadığını söyledi. Sertoğlu, geçmişte avukatına bir girişim kuracağını söylediğinde avukatının ona karşı çıktığını; ancak onu dinlemediğini ve iyi bir sonuçla karşılaştığını söyledi.

Geçmişte sermaye konusunda kıt bir piyasa içinde olduğumuzu ve şimdi baktığımızda sermayenin ve girişim hızlandırıcılarının arttığını söyledi. Öte yandan baktığımızda Trendyol ve Getir gibi aktörlerin de olduğunu söyledi. Ancak bunu değerlendirdiğimizde piyasanın tek bir grupta odaklandığını ve bu durumu düzeltmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. 

Dilek Dayınlarlı, kendisinin de ilk başta girişimcilere yardımcı olduğunu, Silikon Vadisi'ne pek çok kez gittiğini söyledi. Burada yeteneğin çok olduğunu, ancak sermaye eksikliğinin de olduğunu söylene Dayınlarlı, ScaleX'i kurduklarında bunu değiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. O dönemde rekabetin olmadığını ve son üç yılı düşündüğümüzde sermaye artışının olduğunu söyleyen Dilek Dayınlarlı, bu sermaye ile girişimcileri desteklemenin artacağını da söyledi.

Türkiye ve Doğu Avrupa'daki girişimleri büyük pazarlara götürmek önemli

Robin Wauters, piyasada şu anda dalgalanma olduğunu ve Türkiye'yi diğer ülkelerle karşılaştırabileceğimizi belirtti. Bazı ülkelerde yetenek yok ama sermaye var, Türkiye'de ise sermaye az ama yetenek çok diyen Wauters, bu boşluğun nasıl doldurulabileceğini sordu.

Dilek Dayınlarlı, Türkiye ve Doğu Avrupa'daki girişimleri büyük pazarlara götürmenin önemli olduğunu söylerken Cem Sertoğlu, bazı şeylerin kültürel olarak kaybolabileceğini açıkladı. Batı dünyasında çekimserliğin yanlış anlaşılabileceğinin altını çizen Sertoğlu, girişim kurucularının kesin rakamlara odaklanmak istediklerini söyledi. Dilek Dayınlarlı ise kendisinin iki farklı düşüncesi olduğunu söyledi. Küresel anlamda sermaye verimli bir piyasa olduğunu; VC tarafından düşündüğümüzde ise oyun sahasının değişime uğradığını belirtti. Kendi portföy şirketlerinin çoğunun batılı yatırımcılardan destek aldığının altını çizen Dayınlarlı, şu anki anlaşmalara baktığımızda çılgınca bir durum olduğunu gördüğümüzü söyledi.

Yaratıcılık artık geniş bir alana yayılıyor

Robin Wauters, büyük Türk şirketlerinin hala yüzeyin altında olup olmadığını sorduğunda Cem Sertoğlu, yaratıcılığın geniş bir alanda yayıldığını, şu anda oyunun kurallarının değiştiğini söyledi. Global piyasaya çıkan şirketlerin daha hırslı şirketler olduğunu da sözlerine ekledi. Dilek Dayınlarlı ise önümüzdeki 10 seneye odaklandıklarını; tüm ekiplerinin girişimcilere yardım etmeye tutkusuyla çalıştığını söyledi. Dayınlarlı, bundan sonra kârlarını girişimcilerle paylaşmaya karar verdiklerinin de altını çizdi.

Covid-19 ile gerçekleşen radikal değişimlerin VC'lere etkisi

Covid dönemi her ne kadar bitmemiş olsa da şu anda çok radikal değişikler gördüğümüzü söyleyen Wauters, bu durumun Dayınlarlı ve Sertoğlu'nu nasıl etkilediğini sordu.

Cem Sertoğlu, Zoom üzerinden görüşme yaptığınızda nerede olduğunuzun bir öneminin olmadığını; uzaktan iş yapmanın farklı zaman dilimlerinde iş yapmanın daha kolay olduğunu söyledi. Öte yandan ilk aşamadaki VC'ler için bu tür işlemlerin yüz yüze olması gerektiğini söyledi. Sertoğlu, normale dönmek için sabırsızlandıklarının altını çizdi. 

Dilek Dayınlarlı ise şu anda 8 şirketleri olduğunu ve bunlardan 4 tanesinin Zoom ile aralarına katıldığını belirtti. Başlangıç aşamasının ilişkiler üzerine kurulu olduğunu; bunun işlerinde en kritik nokta olduğunu açıkladı. Dünyada kesinlikle bir değişim olduğunu söyleyen Dayınlarlı, kendisinin her durumda birebir toplantı yapmak istediğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.