Bugün sizlerle bizim için olduğu kadar sizler için de çok önemli olduğunu düşündüğüm bir haberi paylaşacağım. Belki bugün erken saatlerde dünya basınında görmüşsünüzdür, okumuşsunuzdur ve belki ilk defa önemli bir haberi önce Webrazzi'de okumamış olacaksınız :) ama olsun ben şimdi çok daha kişisel olarak size konuyu aktaracağım.
Bilenler vardır ya da belki halen bilmeyenler de vardır, ben Webrazzi'yi 2006 yılında kurduğumda amacım Türkiye'de bir internet ekosistemi oluşturmaktı. Çünkü o yıllarda evet önemli ve çok değerli internet girişimleri vardı ama bir sektör değildik. Girişimler az sayıda da olsa vardı ama girişimcilerinin kim olduğu bilinmezdi, yatırım haberleri bugünkü kadar yoğun değildi ama önemli yatırım haberleri olduğunda da haberin hızlı yayılmasını sağlayacak ya da yatırımcılarla girişimleri birleştirebilecek bir medya yoktu.
2008 yılında ilk konferansımızı yaptık... Bu da önemli bir hareketti ve bunun önemini bu yıllarda daha iyi anlıyorum. Klasik konferanslardan farklı olarak girişimcilerin, yatırımcıların, teknolojiye ve dijitale inanan, yatırım yapan profesyonellerin katıldığı, formatı daha rahat ama içeriği daha yoğun, iş potansiyeli daha yüksek ama geleceğin milyar dolarlık şirket sahiplerinin etrafta yürüyüp yeri geldiğinde yerde bilgisayarlarıyla oturup iş yaptıkları bir konferans... egolardan arınmış, geleceği temsil eden, paraya önem vermeyen ama şirketin parasal değerini yükseltmek için çalışan girişimcilerin dertlerini anlatmaya çalıştıkları bir konferans... Tam da bir Ayn Rand romanından fırlamış gibi... İşte bu konferansların ilkini 2008 yılında yapmıştık...
Sonra devamı geldi... 2010 yılından itibaren hem Webrazzi'nin haberleri hem konferansları hem de ulaştığı ve dokunduğu kitlenin inanılmaz artışıyla, yurtiçi ve yurtdışı bağlantıları ile ilişkileri yoğunlaştı. Artık Webrazzi sadece bir medya şirketi değil, aslında Türkiye için ve bu ülkede bu sektörün parçası olan yatırımcısından girişimcisine, profesyonel yöneticisinden danışmanına herkes için bir kanal, bir platform haline gelmişti.
İşte o dönemlerde tanıştığım biri vardı. Oldum olası Webrazzi ile özdeşleştirilen dünyanın teknoloji ekonomisi alanındaki en önemli yayını TechCrunch'ın o dönemlerdeki yazarı ve editörü Robin Wauters.
Robin Wauters ile hem arkadaşlığımız hem de bizi kırmayıp Webrazzi Summit'lere konuşmacı olarak katılmasıyla iş tarafında da bağlantımız oluşmuştu. Webrazzi'yi de dünyaya açmaya hep hevesli olduğumdan, sürekli Robin eğer TechCrunch'tan ayrılırsa kendisine bir teklif yapmayı düşünürdüm. Bir gün duydum ki Robin görevinden ayrıldı, kendisine ulaştım, "gel Webrazzi'de birlikte çalışalım Avrupa pazarına girelim" dedim ama Avrupa'nın önde gelen medya gruplarından Hollanda merkezli TheNextWeb'de editör olarak işe başlayacağını söyledi... Sağlık olsun dedim :)
Aradan yine zaman geçti, Robin Wauters yine Webrazzi Summit'lere konuşmacı olarak geldi, yine irtibatımız kopmadı devam etti. Bu arada bizim Webrazzi tarafında yurtdışına açılma çabalarımız başladı. Webrazzi İngilizce açtık, denedik, uğraştık, maddi kaynak harcadık ama istediğimiz noktaya gelmedi. Yine aklıma Robin geldi, TheNextWeb'den ayrılacağını duydum, hemen kendisine Webrazzi'ye gelmesini söyledim ama bu sefer de kendi medya şirketini kuracağını söyledi. Hayata geçirmeyi planladığı medya şirketi Tech.eu'ydu. Yine sağlık olsun dedim...
Şirketini kurdu, haberlerini yapmaya başladı, tekrar ulaştım ve bu sefer "madem birlikte çalışamıyoruz bari ben sana yatırım yapayım" dedim. Robin ise "küçük bir tur yatırım aldım ve kapattık turu" dedi. Bu sefer sağlık olsun demedim, "ee artık olmaz ama" dedim :)
Ana fikri anladığınızı düşünüyorum... Ben Webrazzi'de Robin Wauters'la çalışmak için yıllardır gerçekten çok uğraştım. Bir şekilde Webrazzi'nin yurtdışı açılımı için hep kilit nokta gibi gelirdi bana, çünkü doğru isimdi. Şimdi biraz hızlıca ileriye sarıyorum ve hikayenin bu habere konu olan bölümüne geliyorum...
2018 yılında Londra'da iki konferans organize ettik, yurtdışında etkinlik yapma tecrübesine sahip olduk. Aynı dönemlerde yine yurtdışında bazı farklı çalışmalarımız oldu ve yabancı ekiplerle çalışmayı öğrendik. 2020 yılında pandeminin etkisiyle kendi online konferans platformumuzu geliştirdik, çok başarılı oldu. Hem medya gücümüz, hem uluslararası network'ümüz, hem de etkinlik tecrübemizle bu sefer yurtdışı açılımımızı yapmaya hazır olduğumuzu düşündüm. Bu sefer bir fark vardı, içimden bir ses yine Robin Wauters diyordu ama bir yandan da Tech.eu iyi gidiyordu. Tanıdığım yabancı yatırımcılar bana hep Tech.eu raporlarından, veriye dayalı haberlerinden, haber bültenlerinden bahsediyorlardı.
Bu konuda da hızlı bir bilgi paylaşayım. Tech.eu özellikle veri ve araştırma odağında içerikler oluşturuyor. Bu da kendi konsantre ve etkili kitlesine sahip olmasını sağlamış. Yabancı yatırımcıların ve önemli kurumların çok değer verdikleri bir platform ve bu yolda da büyüme için önemli planları var.
Elbette ben 2020 yılının sonuna doğru yine Robin'i aradım. Neler yaptığını konuştuk, bizim tarafı anlattım ve anlattıkça tabir-i caizse gaza geldim. Tekrar konuştuk, sonra tekrar derken Webrazzi'nin Tech.eu'yu satın alması ve bizim güçlerimizi birleştirmemiz durumunda 1+1=2 değil 10 olacak gibi hissettim. Robin'e fikrimi söylediğimde sıcak baktı ama malum satın alma kolay iş değil ve Tech.eu'nun dünyanın önde gelen birçok melek yatırımcısı ve yatırım fonu hissedarı pozisyonundaydı. Bu yatırımcılardan da bahsedeyim 500 Startups, Adeo Ressi (The Founder Institute), Roxanne Varza (Station F), Daniel Waterhouse (Balderton) ve Carlos Eduardo Espinal (Seedcamp).
Şubat 2021'de başlayan sözleşme süreci ardından imzalar vs derken bugün burada bu önemli haberi paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Webrazzi, Avrupa'nın önde gelen teknoloji medyası Londra merkezli Tech.eu'yu satın aldı!
Tech.eu'nun yönetimi satın alma sonrasında Robin Wauters'da kalmaya devam edecek, ekibi de aynı şekilde yoluna devam edecek. Elbette hem dünyanın çeşitli ülkelerinden hem de Türkiye'den Tech.eu ekibine yeni ekip arkadaşları dahil edeceğiz. Webrazzi'nin sahip olduğu online konferans sistemi, doğal reklam servisi, içerik yönetim sistemi, etkinlik yönetimi ve bilet satış sistemleri gibi bir çok teknolojimizi Tech.eu ile paylaşarak birlikte başta Avrupa olmak üzere Tech.eu'nun hali hazırda güçlü olduğu pazarlarda büyümeyi hızlandıracağız ve tabi yeni pazarlara açılacağız.
Türkiye'den dünyaya açılan teknoloji girişimlerinin sayısı bu kadar artmışken, yanlarında hep alışık oldukları, tanıdıkları Webrazzi'nin dünyanın başka bölgelerinde de onlarla birlikte olmaya devam edeceğini gururla söyleyebilirim.
Unutmamak gerekiyor ki, Türkiye'den önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla unicorn çıkacak ve yabancı teknoloji yatırımcılarının da ilgisi artacak. Bu kapsamda Webrazzi olarak artık sadece Türkiye'nin değil Avrupa başta olmak üzere bölgesel olarak da tüm teknoloji pazarlarının büyümesinde yanlarında olacağımız için heyecanlıyız. Silikon Vadisi yatırım fonlarının son dönemlerde Avrupa başta olmak üzere Amerika dışı pazarlardaki pozisyonlanmasını da değerlendirdiğimizde, Tech.eu'yu satın alarak söz konusu pazarlardaki medya gücümüzü artırıyor olmak beni ve tüm ekiplerimizi fazlasıyla heyecanlandırıyor.
Biz gururluyuz ve heyecanlıyız, umarım sizler de heyecanımızı bu yazımı okuduğunuzda hissetmişsinizdir. Tech.eu ve Webrazzi'nin bundan sonraki yolcuğunda da çok büyük başarıları ve sektörel gelişimi birlikte yaşayacağız.
Sözü daha fazla uzatmadan Tech.eu ekibine başta Robin Wauters olmak üzere Webrazzi'ye hoşgeldiniz demek istiyorum. Eğer siz de kendisine hoşgeldin demek isterseniz, Robin'in bu sene 20 Ekim'de gerçekleşecek Webrazzi Summit'te bizimle olacağını da belirtmiş olayım. ;)
Bizimle olduğunuz ve bu heyecanımızı bugün bu haberimizde bizimle paylaştığınız için teşekkürler.