Bu yılın sonunda Hollanda'ya açılacak Evreka'nın öne çıkan rakamları

Evreka, ürün kabiliyetini genişleterek ekibini büyüttü. Ardından farklı pazarlarda faaliyet göstermeye başladı.  
Bu yılın sonunda Hollanda'ya açılacak Evreka'nın öne çıkan rakamları

Evreka'nın kurucu ortakları arasında yer alan Umutcan Duman, geçen sene Webrazzi'ye verdiği röportajda; pandemi sürecinde atık yönetimi sektöründe oluşan kriz durumunun yönetilmesinde destekleyici rol oynayabileceğini düşündüğünü aktarmıştı. Aradan geçen bir yıl geçti. Beklendiği gibi oldu. Şirket, krizi fırsata çevirdi.

Dört ODTÜ'lü genç Umutcan Duman, Berkay Akçora, Mert Barutçu, Mehmet Pancaroğlu tarafından 2015'te kurulan Evreka, toplamda 200 milyon kilometre mesafe kaydetti. Atık yönetimi için 500 milyon dakika çalıştı. Geliştirdiği çözümler üzerinden bu sene içerisinde 25 milyon ton atığı yönetti. Çalışan sayısını 50'ye çıkardı. 40 farklı ülkede faaliyete başladı. Özetle şirket, ürün kabiliyetini genişleterek ekibini büyüttü. Ardından farklı pazarlarda faaliyet göstermeye başladı.  

90 şirketle çalışıyor

"Pandemiden önce yani geçen yılın başı bizim için yükselişe geçmeyi beklediğimiz bir zamandı" diye konuşan Umutcan Duman, "Ürün ve pazar penetrasyonu hazırdı. Bu yüzden planlarımızda bir aksama yaşamadan devam ettik. Pandemi döneminde birçok sektör aşağıya doğru giderken bizimki olduğu yerden bir tık daha yükseldi" diyerek yukarıdaki tablonun nasıl oluştuğunu anlatıyor. 

Pandemi döneminde eve kapanan insanlar, özellikle evsel atık miktarında artış oldu. Duman bunu sağlık kaygısı sebebiyle tek kullanımlık ürünlere olan talep fazlalaşmasına bağlıyor ve konuyla ilgili yorum yapmaya şöyle devam ediyor:

Bu yüzden mevcut atık yönetim planı bunu karşılamaya yetmedi. çözümlere olan ihtiyaç o yüzden arttı. Dinamik olaylara hızlı cevap verebilme kabiliyetimizden ötürü çözümlere olan ihtiyaç o yüzden arttı. Çünkü biz uçtan uca atığın oluştuğu yerden toplanma operasyonuna oluşabilecek günlük ve anlık durumlara cevap verebilme kapasitesine sahibiz. Önceden bu mevzunun bir alanına bakarken şimdi atık tiplerinin bütün yaşam döngülerini yönetebilecek hale gelen bir ürün ailesine sahibiz. Dolayısıyla talep arttı. 

Bu yıl yaptığımız bir yenilik daha var. Atığın şimdiye kadar toplanma kısmına bakıyorduk. Ama artık yönetimi dediğimiz şey ikiye bölünüyor. İkincisi atığın işlenmesi kısmı. Bunu da portföye ekledik. Bu noktayı da çözmeye başladık. Dolayısıyla biz bir atığı doğduğu yerden en son işlendiği yere kadar bütün evrelerin yönetildiği bir hale geldik. Atık yönetiminde şirketlerinin hangi tür atığı yönettiğini sorup ona göre ürün portföyü oluşturuyoruz.

Şirket, yüzde 80 yurt dışına çalışır duruma geldi. Kanada'dan Singapur, Norveç'ten Güney Afrika'ya atık tipinden bağımsız operasyonlar bizim sistemlerimiz tarafından yönetiliyor. Singapur'un bütün elektronik atığını yönetiyor. Para karşılığında evden, ofisten ya da AVM'den topladığı atıkları ayrıştırıyor. Singapur Ulusal Çevre Ajansı'na raporlanmasını sağlıyor. 

Ama şirketin şu an üzerine yoğunlaştığı alan elektronik atık. Umutcan Durman bunun aslında pandemiden bağımsız, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan bir durum olduğunu belirtiyor. Bir bireyin ömrü boyunca 200 tane elektronik atık ürettiğini belirtiyor ve bunun da yaklaşık bir tona eşit olduğunu söylüyor. Şirketin ilk kurulduğu yıllarda müşterilerin sadece belediyeler olduğunu düşündüklerini belirtiyor. Ama sonradan bunun yanıltıcı olduğunu gördüklerini kaydediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Sonradan atığın yüzde 25'lik porsiyonunu belediye atıklarının oluşturduğunu gördük. Belediyelerde bu işi zaten dışarıya yaptırıyorlarmış. Bunu yolda öğrendik. Bugün baktığımızda müşterilerimizin sadece yüzde 10'u belediyelerden oluşuyor. Bu da sadece Türkiye'de... Diğer ülkelerde bu iş tamamen özel sektör tarafından yönetiliyor. Biz aslında global olarak özel sektörle çalışıyoruz." Toplamda 90 şirketle çalışan şirketin ana merkezi Ankara'da yer alıyor. Evreka bu yılın sonunda ise Hollanda'ya açılacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.