Sanat eserlerine yatırımı kolaylaştıran Masterworks, 110 milyon dolar yatırım aldı

Sanat yatırımlarını herkes için kolay hale getiren Masterworks, Left Lane Capital'ın liderliği üstlendiği A Serisi yatırım turunda 110 milyon dolar yatırım aldı.
Sanat eserlerine yatırımı kolaylaştıran Masterworks, 110 milyon dolar yatırım aldı

Sanat yatırımlarını herkes için kolay hale getiren Masterworks, Left Lane Capital'ın liderliği üstlendiği A Serisi yatırım turunda 110 milyon dolar yatırım aldı. Tura Galaxy Interactive, Tru Arrow Partners ve ismi açıklanmayan birkaç yatırımcı daha katıldı. Şirketin değerlemesinin 1 milyar dolara ulaştığını, yani Masterworks'ün unicorn şirket ünvanına sahip olduğunu da hatırlatalım.

2017 yılında Hai Tran ve Scott Lynn tarafından New York merkezli olarak kurulan Masterworks, yatırımcıların dünyaca ünlü sanatçılar tarafından yaratılan multi milyon dolarlık şaheserlerin hisselerini satın almalarına ve takas etmelerine izin veriyor. Masterworks, stratejik olarak yatırım düzeyinde sanat eserleri satın alarak, yüksek kaliteli sanat yatırımlarını herkes için erişilebilir hale getirerek sanat dünyasını demokratikleştirmeyi hedefliyor. 

Masterworks'ün geleceği parlak ressamları destekleyen bir platform olmadığını da belirtmek gerek. Zira platformda tamamen çalışmalarının değeri etrafında kanıtlanmış bir pazara sahip sanatçılara yatırım yapılıyor.

Masterworks, Andy Warhol, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat ve Yayoi Kusama gibi ünlü çağdaş sanatçıların tablolarını satın alıp saklayarak, SEC'e kayıtlı nitelikli halka arzlarda hisse satarak yatırımcıların bu hisseleri ikincil piyasasında takas etmelerine olanak tanıyor. Masterworks bir tablo sattığında hissedarlara ödeme yapılıyor. Girişim, bu tabloları karlı bir şekilde satarak para kazanıyor, bir tablo her satıldığında karın yüzde 20'sini ve her bir sanat eseri için yıllık yüzde 1,5 yönetim ücreti alıyor. Platformda yatırımcıların, ortalama olarak her tabloya 5 bin dolardan fazla yatırım yaptığı belirtiliyor.

Ülkemizde de benzer bir girişim olarak Artiox'u göstermek mümkün. Artiox, en iyi değer saklama yollarından biri olan sanat yatırımlarında değerli sanat eserlerine yatırım yaparken gereken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırıyor. Küçük yatırımcıların da sanat yatırımı yapabilmesini sağlayarak hem sanat yatırımlarını daha demokratik hale getirmeyi hedefliyor hem de bu marketin daha akışkan olmasını sağlıyor. Şirketin geçtiğimiz günlerde 2.5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldığını da hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.