Mark Zuckerberg, muhbir Frances Haugen'ın iddialarına cevap verdi

Zuckerberg, Haugen'ın sosyal ağın toplum üzerindeki olumsuz etkisi üzerine yaptığı açıklamaların mantıklı olmadığını ifade etti. 
Mark Zuckerberg, muhbir Frances Haugen'ın iddialarına cevap verdi

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook çalışanlarına gönderdiği bir not ile eski Facebook çalışanı Frances Haugen'ın iddialarına karşı şirketini savundu. Zuckerberg, Haugen'ın sosyal ağın toplum üzerindeki olumsuz etkisi üzerine yaptığı açıklamaların mantıklı olmadığını ifade etti

Zuckerberg, çalışanlarına gönderdiği bu notu, daha sonrasında Facebook sayfasında da paylaştı. Hatırlarsanız, dün Facebook'un 6 saatlik kesintisinin perde arkasını sizlere aktarırken, Frances Haugen'ın iddialarına da yer vermiştik. 

Dün kongrede ifade veren Frances Haugen, Instagram'ın gençler üzerine yaptığı etkinin ötesinde Facebook'un iş modeli ve haber kaynağı algoritması ile ilgili açıklamalarda da bulundu. 

Haugen'ın dikkat çeken iddialarından biri de; Facebook reklamlarının etkileşim oranlarına dayandığı ve Facebook'un içerik zarar verici olsa dahi daha fazla etkileşim için bu içerikleri öne çıkardığı oldu. 

Zuckerberg paylaştığı notta bu iddiaya cevaben şu ifadeleri kullandı: 

Kâr için insanları kızdıran içeriği kasten yayınladığımız argümanı son derece mantıksız. Reklamlardan para kazanıyoruz ve reklamcılar sürekli olarak bize reklamlarını zararlı veya öfke yaratan içeriğin yanında istemediklerini söylüyorlar. Ve insanları sinirlendiren veya depresyona sokan ürünler üretmeye çalışan herhangi bir teknoloji şirketi tanımıyorum. Ahlak, iş ve ürün teşviklerinin tümü ters yönü işaret ediyor.

Zuckerberg şimdiye kadar Frances Haugen'ın iddiaları karşısında sessizliğini korudu. Daha öncesinde The Wall Street Journal'a şirket içi dokümanları sızdıran Haugen, bu pazar gününe kadar kimliğini gizli tutmaktaydı. Ancak hem Haugen'ın bir video röportaj ile kimliğinin açıklanması hem de iddiaların kongreye taşınması işleri değiştirdi. 

Haugen'ın konuştuğu kongre üyeleri, sonrasında Mark Zuckerberg ilebir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede Zuckerberg'ün ifadesi alındı. Bu gelişmeler, söz konusu sessizliğin uzun bir metin ile bozulmasında rol oynasa da; metinde bu detaylar bahsedilmiyor. Aynı şekilde Haugen'dan da ismi asla anılmıyor. 

Zuckerberg paylaşımında, Haugen'ın Facebook'un “Anlamlı Sosyal Etkileşimler” olarak adlandırdığı şeylere öncelik vermek için yaptığı 2018 Haber Kaynağı değişikliğinin aslında daha nefret dolu ve bölücü içeriğin paylaşımını teşvik ettiği yönündeki iddiasına da değindi.

Zuckerberg, değişiklik sırasındaki açıklamalarını yineleyerek, bunun arkadaşlar ve aile arasında daha fazla içerik paylaşımını teşvik etmek için yapıldığını dile getirdi. Aynı zamanda, Facebook'un bunun azalan etkileşime yol açacağını bildiğini söyledi ve ekledi: “Bu, insan yerine kâr etmeye odaklanan bir şirketin yapacağı bir şey mi?”

Basına yansıyan Instagram araştırması, şüphesiz bir şekilde halkın Facebook olan kızgınlığını artırdı. haftalardır şirketi zorlamakta olan Haugen'ın açıklamaları Zuckerberg'in de 13 Eylül'den bu yana 19 milyar dolar kaybetmesine yol açtı.

Bu konuda pek çok kişi Instagram'ın etkilerinin bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmesini istiyor. Zuckerberg de açıklamasında şirketin araştırmalar yapmaya devam edeceğini ve bu araştırmaları daha kamuya açık bir şekilde paylaşmaya gayret edeceğini açıkladı. 

Bu arada Zuckerberg, araştırmanın görmezden gelinmesi konusunu da sert bir dille reddediyor: 

İddiaların çoğu hiçbir anlam ifade etmiyor. Araştırmayı görmezden gelmek isteseydik, neden bu önemli konuları en başta anlamak için endüstri lideri bir araştırma programı oluşturalım? Zararlı içerikle savaşmayı umursamasaydık, o zaman neden bu işe kendini adamış diğer tüm şirketlerden, hatta bizden daha büyük olanlardan çok daha fazla insanı istihdam edelim? Sonuçlarımızı gizlemek isteseydik, şeffaflık ve yaptıklarımız hakkında raporlama için neden endüstri lideri bir standart oluşturalım ki? Ve eğer sosyal medya bazı insanların iddia ettiği gibi toplumu kutuplaştırmaktan sorumluysa, o zaman neden dünya çapında sosyal medyanın yoğun kullanıldığı birçok ülkede düz kalırken veya düşüşteyken ABD'de kutuplaşmanın arttığını görüyoruz?

Zuckerberg ayrıca, şirketlerin bu konularda kendi başına karar vermesini doğru bulmadığını da dile getirdi. Kongre'nin yasal düzenlemeler çıkarması gerektiğini belirtti. 

Diğer sosyal konuları dengelemeye benzer şekilde, özel şirketlerin tüm kararları kendi başlarına almaları gerektiğine inanmıyorum. Bu nedenle, birkaç yıldır güncellenmiş internet düzenlemelerini savunuyoruz. Kongrede defalarca ifade verdim ve onlardan bu düzenlemeleri güncellemelerini istedim. Seçimler, zararlı içerik, mahremiyet ve rekabetle ilgili olarak en önemli olduğunu düşündüğümüz düzenleme alanlarını özetleyen köşe yazıları yazdım.

Elimizden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyız, ancak bir düzeyde sosyal eşitlikler arasındaki değiş tokuşları değerlendirmek için doğru organ demokratik olarak seçilmiş Kongremizdir.

Örneğin, gençlerin internet hizmetlerini kullanabilmeleri için doğru yaş nedir? İnternet servisleri insanların yaşlarını nasıl doğrulamalı? Ve şirketler, ebeveynlere faaliyetleri hakkında görünürlük sağlarken gençlerin mahremiyetini nasıl dengelemeli?

Görsel Kaynak Annie Spratt - Unsplash

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.