Sağlık teknolojileri üzerine çalışan iki şirket robotik cerrahi müdahale cihazı geliştirdi

Güney Kore'de rejeneratif yani yenileyici tıp teknolojileri geliştiren şirketi CGBIO ile Singapurlu bir yapay zeka (AI) teknolojisi kullanarak tıbbi cihaz üreten NDR Medical Technology, robotik cerrahi müdahale cihazı geliştirdi.
Sağlık teknolojileri üzerine çalışan iki şirket robotik cerrahi müdahale cihazı geliştirdi

Biyopsi yöntemi, hastalıkların tanı ve teşhisinde oldukça önemli bir rolü var. 11'inci yüzyıldan beri kullanılan yöntem. Teknolojinin gelişmesiyle bu yöntem de artık robot teknolojisi kullanılmaya başlandı. Özellikle bu cihazlar özellikle bu yıl Asya-Pasifik'teki sağlık sektörüne nüfuz etmeye devam etti. Edindiğimiz son bilgilere göre, Güney Kore'de rejeneratif yani yenileyici tıp teknolojileri geliştiren şirket CGBIO ile Singapurlu bir yapay zeka (AI) teknolojisi kullanarak tıbbi cihaz üreten NDR Medical Technology, robotik cerrahi müdahale cihazı geliştirdi.

2015 yılında kurulan NDR Medical Technology, akciğerler, böbrekler, pankreas ve omurga gibi insan organlarının güvenli ve doğru delinmesini i kolaylaştıran dünyanın ilk patentli otomatik iğne hedefleme (ANT) sistemini geliştirmiş. ANT-X sistemi, Avrupa'da CE sertifikası aldı ve Güneydoğu Asya ülkelerinde hali hazırda klinik çalışmalardan geçmişti.

Cihaz bu teknolojiyi kullanarak minimal invaziv cerrahi yani küçük kesi ameliyatları sırasında cerrahlara yardımcı olmayı hedefliyor. NDR'nin web sitesine göre, cihaz birkaç saniye içinde tek bir röntgen görüntüsü ile iğne hizalamasını otomatik hale getiriyor. Böylece cerrahların yalnızca iğnenin yerleştirme derinliğini kontrol etmeye odaklanmasını sağlıyor. Bu cihazla hem hastalar hem de doktorların daha az radyasyona maruz kalmasına neden oluyor. 

CGBIO'nun NDR birlikte AI tabanlı dijital sağlık hizmeti alanını keşfedeceğini söyleyen CGBIO CEO'su Hyunseung Yu, "Hastalara güvenilir ve doğru tıbbi hizmetler sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede küresel dijital sağlık pazarında daha güçlü ticari rekabet gücüne kavuşacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.  

Statista'nın tahminine göre, küresel robot cerrahisi pazarı 2025'e kadar 12,6 milyar dolara yükselecek. Bu yüzden teknoloji şirketleri birbiri ardına böyle atılımlar yapmaya başladı. Örneğin, Avustralyalı tıbbi teknoloji girişimi Vexev, tomografik ultrason robotu geliştirdi. Cihaz, 3D tomografik ultrason çıktıları üreterek ultrason prosedürlerini otomatikleştiriyor. Çin merkezli bir başka tıbbi teknoloji firması olan Ronovo Surgical, dijital ve minimal invaziv cerrahi etrafında teknolojileri hızla geliştirmek için dünya çapında çok sayıda şirketle stratejik ortaklık kurmaya başladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.