Ford, SK Innovation ile elektrikli araç ve pil üretmek için ABD'de iki büyük üretim tesisine 11,4 milyar dolar yatırım yapacak

Ford ve SK Innovation ABD'nin Tennessee ve Kentucky eyaletlerinde pillerin yanı sıra yeni nesil elektrikli F-Serisi kamyonları üretecek iki büyük üretim alanı inşa edecek.
Ford, SK Innovation ile elektrikli araç ve pil üretmek için ABD'de iki büyük üretim tesisine 11,4 milyar dolar yatırım yapacak

ABD'li otomobil üreticisi Ford, geçen Mayıs itibarıyla elektrikli otomobil batarya hücreleri üreten SK Innovation, batarya üretimine başladı. Yıllarca batarya üretimini hafifseyen Ford için strateji değişikliğinin bir göstergesiydi. Bu iki şirket, bugün başka bir haberle yeniden gündeme geldi. 

Edindiğimiz bilgilere göre, Ford ve SK Innovation ABD'nin Tennessee ve Kentucky eyaletlerinde pillerin yanı sıra yeni nesil elektrikli F-Serisi kamyonları üretecek iki büyük üretim alanı inşa edecek. İki şirket bunun için 11,4 milyar dolar harcamayı planlıyor. Bu projenin 11 bin yeni iş fırsatı yaratacağı tahmin ediliyor. Ford, 118 yıllık tarihinin en büyük üretim yatırımı olan projeye 7 milyar dolar katkıda bulunacağı belirtildi. Yatırım, şirketin elektrikli araçlara yönelik yatırımlarını 2025'e kadar 30 milyar doların üzerine çıkarma planın bir parçası olarak nitelendirildi.

Mega kampüsler geliyor

Ford'un "mega kampüs" olarak tanımlanan tesislerin Mustang Mach-E, Ford E-Transit kargo minibüsü ve yakında çıkacak olan F-150 Lightning dahil olmak üzere büyüyen EV portföyünü desteklemeyi amaçlıyor. F-150 Lightning aracı şimdiden  150 binden fazla ön sipariş aldı. Şirketin hedefi yılda 80 bin adet tamamen elektrikli kamyon üretmek. Ford'un Kuzey Amerika'daki COO'su Lisa Drake göre, bu yatırımların zamanlaması çok önemli. Ayrıca şirketin tam boyutlu pikap segmentinin üçte birinin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını tahmin ettiğini belirtti.

Tennessee'deki 5.6 milyar dolarlık kampüs, yaklaşık küçük bir köy büyüklüğünde olacak. Kampüs, SK ile ortaklaşa işletilen bir pil üretim tesisine, bir tedarikçi parkına ve elektrikli F-Serisi kamyonlara ayrılmış bir montaj tesisine sahip olacak.  Ford, montaj tesisinin 2025'te üretimin başlangıcından itibaren karbon nötr  yani tamamen karbonsuz olacak şekilde tasarlanacağı söyledi. Diğer merkezde ise pil santralleri kuralacağı biliniyor. Üretilen piller, yeni bir Ford ve Lincoln elektrikli araç serisinde kullanılacak. Lityum iyon pillerin üretiminin 2025 yılında başlaması bekleniyor.

Ford daha önce, 2030 yılına kadar üreteceği elektrikli araçlar için en az 240 gigawatt (GWh) saatlik pil hücresi kapasitesi gerektirdiğini söylemişti. Şirket, bunun 140 GWh'sinin Kuzey Amerika için kullanılacağını ve kalan kapasitenin ise Avrupa ve Çin de dahil olmak üzere diğer bölgelere ayrıldığını söylemişti.

ABD'nin ikinci en büyük araç üreticisi bu alanda oldukça iddialı... Şirketin elektrikli ve otonom araç odağında yatırım ajandasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.