Dell Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir: "Erkek egemen çalışma dünyasının profilini ancak yine biz kadınlar değiştirebiliriz"

Kadınlara kariyer yolculuklarında pes etmemeleri gerektiğini tavsiye eden Dell Ülke Müdürü Işıl Hasdemir, kadınların bir fikri varsa muhakkak dile getirmelerini ve sessiz kalmamalarını gerektiğinin altını çiziyor.
Dell Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir:

IT sektörünün deneyimli ismi Dell Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir'in rol modeli mühendis olan annesi... Bu yüzden o da çocukluğundan itibaren mühendis olmak istedi. Bu hedef doğrultusunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Hasdemir, okulda özellikle erkek arkadaşlarından kız öğrenciler olarak büyük destek gördüklerini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yani aslında okurken kız erkek oranları, çalışma hayatının durumu hakkında da bir bilgi veriyor; erkek ağırlıklı ortamların sizi beklediğinin farkında oluyorsunuz ama kariyer zorlukları veya sosyal görevler vb. konular henüz yolunuzda bir engel olarak bulunmadığından aslında negatif ayrımcılık kısmını görmeden iş hayatına atılıyorsunuz. İş dünyası bu anlamda sizi çok şaşırtabiliyor."

Işıl Hasdemir, uzun yıllar IT sektöründe çeşitli satış ve yöneticilik pozisyonlarında çalıştı. 2005 yılında Cisco Systems’da görev aldı ve 2009 yılından itibaren aynı şirkete Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. 2016 yılında bilişim ve ödeme sistemleri şirketi olan NCR Türkiye’nin CEO’su olarak görevine başladı. Geçen sene Dell Türkiye'ye ülke müdürü olarak atandı. 

"Ders alarak ilerlemeyi tercih ettim"

Yaklaşık 20 yıldır teknoloji sektöründe çalışan bir kadın olarak verdiği mücadeleyi ve maruz kaldığı durumları şu sözlerle ifade ediyor: "Kitaplarda bahsedilen kırık basamak (broken ladder), cam tavanlara (glass cieling) hepsi ile mücadele ettim. Ama hepsini beni pes ettirecek bir engel olarak görmek yerine beni güçlendirecek fırsatlar olarak gördüm. Genelde güçlü kadınları iş hayatında istemeyen bir grup profil de mevcut ve sizi kendi performansınızdan şüphe ettirmek üzere hareket ediyorlar. Tüm bu zorluklar bugün beni ben yapan etkiler oldu, hepsinden bir ders alarak ilerlemeyi tercih ettim; kimi dersler neyi nasıl yapmam, kimisi de nasıl yapmamam konusunda oldu."

Bu yüzden kadınlara kariyer yolculuklarında pes etmemeleri gerektiğini tavsiye ediyor. Bir fikirleri varsa muhakkak dile getirmelerini ve sessiz kalmamalarını gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Özellikle genç kadınların en büyük eksikliğinin konuşmamak olduğunu düşünüyorum. Kadınlar, fikrim belki komik bulunur, yanlış anlaşılır deyip arka planda duruyor ve sessiz kalıyorlar, kalmasınlar!"

Dell, global olarak kadın istihdamını artırmayı, kadınları iş hayatında desteklemeyi 2030 hedefleri arasında bulunduran  teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Hatta bu nedenle şirketin bütün dünyadaki çalışanlarının yüzde 50 ve 2030’a kadar yöneticilerinde en az yüzde 40’nın kadın olması hedefi var. Şu anda Türkiye’de ise yöneticilerin yüzde 50'si kadınlardan oluşuyor. Işıl Hasdemir bu konuyla ilgili yaptıklarını şöyle anlatıyor:

Bu projelerimizde kadın temsilini artırmaya önem veriyoruz. Kadınların yeteneğini öne çıkararak, koruyarak ve kadın yeteneğini artırarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. Örneğin; Evde Kal Ormanı adında bir projemiz var. Pandeminin başlarında başlayan bir proje. Çevreye, ağaçlandırmaya yönelik Ecodrone ile birlikte hayata geçirdik; dronelar ile ulaşılması zor olan bölgelere havadan tohum topu atılıyor. Bu projedeki kadın temsili ise; tohum toplarının yapılmasında. Özellikle iklim değişikliğinden etkilenerek işsiz kalmış kadınlarla hayata geçirildi.  

Aynı zamanda Dell Türkiye olarak kadın istihdamını artırmaya ve sorunun temelini saptamaya yönelik araştırmalar yaptırıyoruz. Lise ve üniversitede okuyan kız çocukları arasında yapılan “Kadın Kariyeri Araştırması”na göre, henüz lise dönemindeyken kız çocuklarının matematik ve mühendislik alanlarına olan ilgisi hızla kaybolmaya başlıyor. Bunun başlıca sebepleri arasında ise kız çocuklarına bu alanların anlatılmaması, çocukların bu alanlara yönlendirilmemesi, bu alandaki mesleklerin erkeklere uygun olduğunun düşünülmesi ve ailelerin desteklememesi yer alıyor. Proje, aynı zamanda kız çocuklarına küçük yaşlarda STEM alanlarını tanıtmayı, sevdirmeyi ve onları cesaretlendirerek başarıya ulaşabileceklerini fark etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Bu konuda da katkıda bulunmak için ise “Future 4 Girls” projesini Habitat ile birlikte hayata geçirdik.

Türkiye’de teknolojide kadın oranının yüzde 10’un altında olduğunu belirten Hasdemir, bu oranın yeterli olduğunu düşünmeyenler arasında yer alıyor. Bu yüzden en büyük arzusu, Türkiye’de kadın istihdamını artırmak ve kız çocuklarının teknik konulara ilgisinin artırılması konularına yoğunlaşmak. Işıl Hasdemir, "Ne kadar kız çocuğuna, genç kadına teknoloji kariyeri konusunda ilham olabilirsem o kadar başarılı sayacağım kendimi" diyerek konuyu ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor ve sözlerine şöyle son veriyor:

"Türkiye’deki fırsat eşitliği yasaları ve hakları gelişmiş ülkeler seviyesinde. Ancak mevcut durum ortada. Hayata geçirme konusunda herkese büyük görev düşüyor. Önyargısız, eşitlikçi fırsatları kadınlara sunmak ve belli oranda kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak bu durumu değiştirmek için atılacak öncül adımlardan biri olacaktır. Erkek egemen çalışma dünyasının profilini ancak yine biz kadınlar değiştirebiliriz."

Kadınlar Anlatıyor'un diğer röportajlarına buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.