WhatsApp CEO'suna göre Apple'ın yeni çocuk güvenliği araçları sakıncalı olabilir

WhatsApp CEO'su Will Cathcart, Apple'ın yeni çocuk güvenliği araçlarının kötü olabileceğini düşünenlerden. Cathcart, gizliliği ihlal ettiği gerekçesiyle bu planlardan endişe duyduğunu dile getirdi.
WhatsApp CEO'suna göre Apple'ın yeni çocuk güvenliği araçları sakıncalı olabilir

Geçtiğimiz hafta, Apple'ın çocuk istismarına karşı iPhone'larda ve iCloud'da depolanan fotoğrafları tarayacağı haberini sizlere aktarmıştık. Buna göre Apple'ın iPhone'larda ve iCloud'da depolanan fotoğrafları çocuk istismarı görüntüleri için taramayı planladığı bilgisi paylaşılmıştı. Cezai soruşturmalarda kolluk kuvvetlerine yardımcı olabilecek NeuralMatch adı verilen sistemin ilk olarak ABD'de kullanıma sunulacağı söylenmişti. 

Her ne kadar bazıları bunun çocukları korumak için önemli bir adım olduğunu düşünse de diğerleri bunun sadece hükümetlerin insanların iPhone'larına erişmesi için bir yol olduğunu düşünüyor. Şimdi ise WhatsApp CEO'su Will Cathcart, Apple'ın yeni çocuk güvenliği araçlarının kötü olabileceğini düşünen kişilerden biri oldu. Cathcart, bu planlardan endişe duyduğunu dile getirdi.

WhatsApp CEO'su, Apple'ın uzun süredir çocuk istismarı ile mücadele etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini; ancak izledikleri yaklaşımın doğru olmadığını söyledi. İnsanların kendileriyle paylaşılan içeriği bildirmelerini kolaylaştırmak yerine Apple'ın telefonunuzdaki tüm özel fotoğrafları, hatta kimseyle paylaşmadığınız fotoğrafları bile tarayabilen bir yazılım geliştirdiğini sözlerine ekleyen Cathcart, bunun gizliliğin önünde engel olduğunu belirtti.

Ancak bir Apple sözcüsü, kullanıcıların iCloud fotoğraflarını devre dışı bırakmayı seçebileceklerini belirterek, Cathcart'ın iddialarına itiraz etti. Apple ayrıca, sistemin yalnızca National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) ve diğer kuruluşlar tarafından sağlanan görüntülerden oluşan bir veri tabanı üzerinde eğitildiğini; bölgesel olarak çalışmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Sonuçta neler olacağını Apple'ın sistemi yayına alındıktan sonra öğrenebileceğiz. Ancak bu noktada Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp'ın Apple'a "gizlilik" konusunda tabir-i caizse ayar vermeye çalışması da biraz ironik. Zira Cambridge Analytica skandalından beri bu konuda sicili temiz olmayan Facebook, reklamlar konusunda hedefleme yapabilmek için kişilerin WhatsApp mesajlarına erişebilmeyi gündemine almıştı. Zamanında The Information'ın paylaştığı habere göre Facebook, WhatsApp mesajları gibi şifrelenmiş verileri, bilgilerin şifresini çözmeden analiz etmenin yollarını araştırıyordu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.