Paribu CEO’su Yasin Oral ve Akademetre kurucusu Halil İbrahim Zeytin’in ev sahipliğinde, Paribu Danışma Kurulu üyeleri Bikem Kanık, Turan Sert ve Cemil Şinasi Türün’ün katılımlarıyla gerçekleşen basın toplantısında Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'nın sonuçları paylaşıldı.
Paribu 4 milyon kullanıcıya ulaştı
Araştırma sonuçları açıklanırken, 2020 ile 2021'in karşılaştırması da yapıldı. Paylaşılan verilere göre; 2020'de yapılan ilk araştırma sırasında 600 bin kullanıcıya sahip olan paribu bu araştırma esnasında 4 milyon kullanıcıya ulaşmayı başardı. 2020'de günlük ortalama 34 milyon dolar olan işlem hacmi ise 610 milyon dolara ulaştı.
İlk araştırma sırasında Paribu'nun günlük işlem hacimini 21 milyon dolar olduğunu belirtelim. Bu sene ise bu metrik 850 milyon dolara ulaştı.
Raporu oluşturmak için gereken 1000 örneklem sayısına, bilinirliğin artması ile çok daha kolay ulaşıldığı aktarıldı. Rapora göre, e grubu, orta üst, orta ve orta alt kitle dahil olmak üzere kripto para ile işlem yapanların sayısı 11 kat arttı. Her 10 kişiden yedisi ise kripto parayı duyduğunu belirtti.
Bu noktada kripto para bilinirliğinin artmasında yaşanan mağduriyetlerin ve olumsuz gelişmelerin de etkili olduğunu eklemekte fayda var. Olumsuz haberlere rağmen işlem yapanların sayısı ise geçen yıl bulunduğu yüzde 0.7 seviyesinden yüzde 7,7 ulaştı.
Kripto para kavramının tanınırlığı artsa da, blokzincir teknolojisinin bilinirliği pek de yaygın değil. Araştırmaya göre; her 5 kişiden biri blokzincir teknolojisini hiç duymadı. 2020'ye kıyasla blokzincir teknolojisini bilen kişilerde sadece 3,2 puanlık bir artış görülüyor.
Kripto parayı duyan her 10 kişiden 1'inin işlem yaptığını belirtelim. kripto parayı duyanlar arasında işlem yapanlar ise geçen yıla kıyasla 2 katına ulaştı.
Araştırma kullanıcı deneyimine dair sonuçlara da yer veriyor. Araştırmaya göre kripto para işlem deneyiminden memnuniyet oranı yüzde 74. Bu oranın geçen yıl ile aynı olduğunu belirtmekte fayda var.
Kuşaklar bakımından incelendiğinde memnuniyet oranı en yüksek olan kuşak; Y Kuşağı olarak öne çıktı.Y Kuşağı’nın yüzde 76,2'si’işlem deneyiminden memnun kalırken bunu 75,9 ile X Kuşağı takip ediyor. Z Kuşağı’nın ise yüzde 58,3’ü memnun.
Araştırmada kullanıcıların memnuniyet sebepleri arasında “Kârlılık” yüzde 41,3 ile öne çıktı. Bu veriyi yüzde 10 ile “işlem kolaylığı”, yüzde 4,3 ile güvenilirlik takip etti.
Bu arada verilere göre her 10 kişiden 3'ünün kripto para piyasasını karlı bulduğunu belirtelim. Katılımcılar en karlı bulunan yatırım araçları arasında evde tutulan altın, gayrimenkul ve bankada TL vadeli hesap yanıtlarını verdi.
Evde tutulan altın yanıtı bizlere altının da boğa sezonunda olduğunu hatırlatır nitelikte. Son olarak karlılık ve memnuniyet verilerinde kripto para piyasasında yaşanan boğa sezonunun etkili olduğunu söyleyelim.
Kripto para piyasası geçen yıla kıyasla daha az riskli bulunuyo
Rapora göre, kripto paralar, 2020'ye göre daha az riskli bulunuyor. Riskli bulunma düzeyi 3,2 puan azalırken, borsa bono ve tahvil riskli görüyor.
Özellikle al-sat yapmaktan kaçınan ve uzun dönem yatırım yapan kullanıcıların artışı, burada kendini gösteriyor olabilir. Aynı şekilde, kripto paraların tanınırlığının artması, risk algısının düşmesinde de etkin rol oynuyor.
Yatırım işlemleri 2 kat arttı
Araştırmaya göre, Türkiye’de kullanıcılar yüzde 64 ile en çok “al-sat işlemi” yapıyor. Yatırım amaçlı kripto para işlemi yapanların oranı ise yüzde 50,3 ile dikkat çekiyor. Bu noktada yatırım işlemi yapanların oranının bir yılda iki katına çıktığını eklemekte fayda var.
Kullanıcıların en çok tercih ettiği kripto para ise Bitcoin. Verilere göre her 10 kişiden 7’si Bitcoin ile, her 10 kişiden 2’si ise Ethereum ile işlem yapıyor. Her 10 kişiden 1’inin XRP ile işlem yaptığını da ekleyelim.
Araştırma ayrıca kripto parayı duyan her 5 kişiden 1’inin kripto para işlemi yapmak istediğini ortaya koydu. Holo ve Tether'in geçen yıl kullanıcılara sorulmadığını eklemekte fayda var.
Demografi kırılımı
Kripto para ile işlem yapan kadınların sayısı yüzde 100 artış gösterdi. Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 4'ü kadın. Bu nokada Bikem Kanık, kripto para ve blokzincir ekosisteminin çok da eril olmadığını vurguladı. Kadınların, daha az mobbing ve eşit fırsatlar nedeniyle kripto para sektörünü tercih ettiğini hatırlattı.
Konu hakkında daha detalı bir okuma için Paribu, Istanbul Blockchain Women iş birliğiyle gerçekleştirdiği ve Akademetre’nin hazırladığı “Blokzincir Ekosisteminde Kadın Olmak” araştırmasının sonuçlarını inceleyebilirsiniz.
İşlem yapan yaş grupları dağılımında Y Kuşağı ve Z Kuşağı 10'ar puanlık artış gösterirken, en çok üniversite mezunlarının işlem yapması dikkat çekti. Geçen yıl yürütülen araştırmada lise mezunlarının başı çektiğini belirtelim.
Toplumun yüzde 14'ünü oluşturan A ve B gruplarında kripto parayı duyanların oranı yüzde 23, duyanlar içinde işlem yapanların oranı ise yüzde 27 seviyesinde.
Toplumda oransal çoğunluğa sahip C1 ve C2 gruplarında kripto parayı duyanların oranı yüzde 68 iken, duyanlar arasında işlem yapanların oranı yüzde 62,7 olarak öne çıkıyor. Ayrıca kripto para ile işlem yapanlar arasında çalışmayan kesimin oranının 2 katına çıktığını ekleyelim.
Kripto para piyasasında güven
Rapora göre yaşanan olayların ardından kripto paraya güven geçen yıla kıyasla 8,9 düşüş gösterirken, kripto parayı duyan her 4 kişiden 1'i kripto paraya güveniyor. Aynı zamanda her 4 kişiden biri kripto paranın yasal olmadığını düşünüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap