Nvidia, sağlıkta yapay zekaya odaklanacak süper bilgisayarı Cambridge-1'i piyasaya sürdü

Yapay zeka ve sağlık sorunlarını çözmeye odaklanan süper bilgisayarı piyasaya sürdüğünü açıkladı. Şirket tarafından büyük bir yatırım olarak nitelendirilen cihazın İngiltere'deki sağlık araştırmalarında kullanılacağı açıklandı.
Nvidia, sağlıkta yapay zekaya odaklanacak süper bilgisayarı Cambridge-1'i piyasaya sürdü

Six Five Zirvesi’nde konuşan CEO Jensen Huang, Nvidia’nın Cambridge-1 süper bilgisayarına “sadece bir başlangıç ​​noktası olarak 100 milyon dolar” harcayacağını söylemişti. Geçen hafta şirket, yapay zeka ve sağlık sorunlarını çözmeye odaklanan süper bilgisayarı piyasaya sürdüğünü açıkladı. Şirket tarafından büyük bir yatırım olarak nitelendirilen cihazın İngiltere'deki sağlık araştırmalarında kullanılacağı belirtildi.

Nvidia, Ekim ayında projeye yaklaşık 55.6 milyon dolar harcamayı planladığını söylemişti. Ayrıca Cambridge-1'in önümüzdeki 10 yıl içinde 600 milyon £ (831 milyon $) ekonomik değere sahip olacağı tahmin ediyor. İngiltere'nin en güçlü bilgisayarı olduğu söylenen Cambridge-1, biyoloji, genomik ve kuantum hesaplama alanındaki araştırmalarını hızlandırmayı mümkün kılacak. Şirketin bu hamleyle amacı, yeni ilaçları tasarlarken yapay zekayı kullanmak ve insan genomlarında hastalığa neden olan varyasyonları bulmak. Ayrıca cihaz, COVID-19 ile mücadeleye yönelik devam eden çalışmalara da katkıda bulunacak.

Nasıl başladı?

Nvidia, daha hızlı ilaç keşiflerini hızlandırmak için COVID-19 aşısı üreticilerinden AstraZeneca ile işbirliği yapıyor. Şirketin Başkan Yardımcısı Kimberly Powell, süper bilgisayarın demans gibi beyin hastalıkları hakkında daha derinlikli araştırma ve tedavi yöntemi geliştirmek için kullanacağını da söyledi. Powell, süper bilgisayarın kamu kurumlarının kullanımına açılan ilk bilgisayar olduğunu belirtti. 15 yıldır bu bilgisayarın simülasyonu üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.  

1993'te Nvidia; Jensen Huang, Chris Malachowsky ve Curtis Priem tarafından kuruldu. Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir teknoloji şirketi, oyunculara yönelik grafik işlemciler (GPU), ayrıca mobil cihazlar ve otomotiv pazarı için yongada sistemler (SoC) üretiyor. Kuruluşundan 2 yıl sonra 1995 yılında "NV1" isimli ilk ürününü piyasaya çıkardı.1999'da ilk GPU'yu piyasaya süren şirket 2002 yılında toplam 100 milyon üzeri satış adetine ulaştı. Aynı yıl ABD'nin en hızlı büyüyen şirketi seçildi. 2005'te PlayStation 3 için grafik işlemci çalışmalarına başladı.

Nvidia, 2014'ten itibaren odak noktasını oyun, profesyonel görselleştirme, veri merkezleri ve otomotiv gibi sektörlere çevirdi. Şirket, Arm'ı satın almak için 40 milyar doları gözden çıkarmış, 40 milyar dolarlık satın alma ücretinin bir kısmının nakit kalan kısmının ise Nvidia hisseleri olarak SoftBank'a ödenmişti. Şirket, bu hamleyle işlemci pazarındaki elini de güçlendirmeyi hedefliyordu. Yarı iletken sektörü için oldukça önemli yeniliklere kapı açtı. Böylece en güçlü süper bilgisayarını inşa etmenin temelleri atılmış oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.