İlker Köksal'ın girişimcilik dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdiği Founder's FAQ kitabı Türkiye'de satışa sunuldu

Founder’s FAQ kitabı, bu ay Türkiye'deki okuyucularla buluştu. Kitap; D&R’larda, Kitapyurdu, Idefix gibi mecralarda satılmaya başlandı.
İlker Köksal'ın girişimcilik dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdiği Founder's FAQ kitabı Türkiye'de satışa sunuldu

İlker Köksal, internet ekosisteminin aşina olduğu ve Silikon Vadisi'nde yer edinmiş isimler arasında yer alıyor. Köksal'ın önce ABD'de yayınlanan Founder’s FAQ kitabı, bu ay Türkiye'deki okuyucularla buluştu. D&R’larda, Kitapyurdu, Idefix gibi mecralarda satılmaya başlandı. İlker Köksal yakın zamanda kitabın Japonca ve İspanyolca versiyonun da yayınlanacağını söyledi. 

Köksal kitabın öncelikle girişimcilik yolculuğuna neden başkasının değil, girişimcinin kendisinin çıkması gerektiğini sorgulattığını belirtiyor. Ardından doğru kurucu ortak ve doğru takımın nasıl oluşturması gerektiğini anlatıyor. Bir taraftan süreçlerinin vazgeçilmez öğesi yatırım alma konusuna detaylıca giriyor ve doğru yatırımcıyı nasıl girişim sürecine dahil edilmesi gerektiğini gösteriyor. Kitabın sonuç kısmı ise girişimden çıkış yapılmalı mı sorusuna detaylıca cevap veriyor. 

Founder’s FAQ'ya 40’ın üzerinde kişi katkıda bulundu. Bunlar arasında Airbnb, Coinbase, Instacart, Pinterest, Square, Stripe’ın ilk yatırımcılarından Elad Gil, General Catalyst’den Niko Bonatsos, Redpoınt Ventures’dan Tomasz Tunguz, Hustle Fund’dan Elizabeth Yin, SignalFire’dan Josh Constine, Emergence Capital’den Jake Saper, First Round Capital’den Phin Barnes, Siri’nin kurucusu Adam Cheyer, Udemy kurucularından Gagan Biyani, Fyi kurucusu Hiten Shah gibi isimler dikkat çekiyor. Aynı zamanda Türkiye’den ve San Francisco’da yaşan Türk girişimci ve yatırımcılar da var. Erbil Karaman, Duygu Öktem Clark, Koray Gültekin Bahar, Fırat İleri gibi isimler de yer alıyor.

Köksal böyle bir kitabı neden yazdığını ise şöyle açıklıyor: "San Francisco’da yaşarken girişimcilerden çok fazla sorular alıyordum. Kendim de benzer süreçlerden geçtiğim için kurucuların o soruları sorarken gerçekten yardıma ihtiyaçları olduğunu biliyordum ve elimden geldiğince de soruları cevaplamaya çalışıyordum. Bir noktada aldığım bu sorular sayıca da artmaya başlamıştı, işte o zaman bir kitapla bu sorulara ışık tutabileceğimi anladım. Bunu yaparken de Silikon Vadisi’nin en önde gelen yatırımcıları, girişimleri çıkış yapmış girişimcilerini de kitaba dahil ettim. Bir şirket kurarken her zaman tek bir doğru olmuyor ve kendi yaşadığım tecrübelerle farklı bakış açılarını harmanlayarak kitaba ekledim. Böylece girişimcilere kendi yolculuklarında yararlanmaları için farklı perspektifler göstermiş oldum."

İki girişim kurdu

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan İlker Köksal, üniversitedeyken kurucu ortakları Ekin Öcalan ve Güneş Bayır ile Referbase adında bir girişim kurdu. Bu girişim, Facebook, LinkedIn, Google+ hesaplarıyla girişin haricinde Foursquare hesabıyla da giriş yapılabilen sosyal ağın ana odağı kullanıcıların yeteneklerini paylaşmasını sağlıyordu. Paylaşılan yetenekler aracılığıyla kullanıcı kendi yeteneğindeki kişileri bulabileceği gibi ilgilendiği yetenekte kişilere de ulaştırıyordu. Referbase (Yetenek.li) KariyerNet tarafından satın alındı.

Satışın ardından ardından tek yön bir uçak bileti ile kurucu ortağıyla turist vizesiyle San Francisco’ya gitti. O zamanlar tek isteğinin Silikon Vadisi’nde bir girişim kurmak olduğunu belirten Köksal, Ekin Öcalan ve Enis Gayretli Ağustos 2015’te Skyfunnelfaaliyete geçirdi. 3 yıllık deneyim ve 2 aylık yoğun çalışma sonrasında geliştirilen şirket, mobil uygulama kullanımlarını analiz ederek kullanıcı etkileşimini artırıyordu. 

San Francisco'da müşteri kazanmaya odaklanan Skyfunnel, buradaki örnek çalışmalarda kampanya dönüşlerini 3-5 kat artırmayı başarmıştı. Bu başarı İlker Köksal'ın dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Forbes ABD'nin 30 Yaş Altı 30 listesine (30Under30)'ye girmesini sağlamıştı. Daha sonra şirket iş planını değiştirerek yoluna Botanalytics olarak devam ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.