Cloudflare'in yeni güvenlik anahtarı tabanlı değişimi ile CAPTCHA rafa kalkacak

Cloudflare, Cryptographic Attestation of Personhood adını verdiği sistemi hayata geçiriyor. Şu anda Cloudflare'in internet sitesinde özelliği test edebilmek mümkün.
Cloudflare'in yeni güvenlik anahtarı tabanlı değişimi ile CAPTCHA rafa kalkacak

Hepimiz internette form doldururken, istediğimiz bir web sayfasını açmaya çalışırken veya çok daha farklı nedenlerle robot olmadığımızı kanıtladığımız CAPTCHA'lara denk gelmişizdir. CAPTCHA'lar her ne kadar bir web sitesinin güvenliği için önemli olsa da kimi zaman sinir bozucu olabiliyorlar. Şimdi ise DNS servis sağlayıcısı Cloudflare, CAPTCHA'ya alternatif üretmekle meşgul. Paylaşılan bilgilere göre Cloudflare, web üzerindeki CAPTCHA çılgınlığını tamamen yeni bir sistemle değiştirmek istiyor.

CAPTCHA'lar, genellikle bir hizmete giriş yapmaya çalışırken, insan olduğunuzu kanıtlamak için otobüs, yaya geçidi veya bisiklet gibi şeylerin görüntülerine tıklamanızı isteyen testler olarak karşımıza çıkıyor. Kimi zaman tek bir tık yeterken, bazen epey zorlu hale dönüşebiliyorlar ve bu da kullanıcıyı zor durumda bırakabiliyor. Cloudflare, üretmeyi planladığı çözümle bu sorunun önüne geçmeyi hedefliyor. 

Cloudflare'in kendi web sitesindeki blog yazısına göre bir kullanıcının bir CAPTCHA testini tamamlaması ortalama 32 saniye sürüyor. 4.6 milyar global internet kullanıcısı var ve tipik bir internet kullanıcısının her 10 günde yaklaşık bir CAPTCHA gördüğü varsayılıyor. Bu da boşa harcanan epey bir zaman olduğu anlamına geliyor. 

Cloudflare, gerçek bir insanın kimliğini açıklamadan insan olduğunu kanıtlamak için cihazına dokunabilmesi veya cihazına bakabilmesi gerektiğini söylüyor. Şirket, bu kapsamda Cryptographic Attestation of Personhood adını verdiği sistemi hayata geçiriyor. Cloudflare, aslında bir süredir piyasada olan Yubikey gibi USB anahtarlarıyla bu değişime başladıklarını, ancak giderek daha fazla sayıda telefon ve bilgisayarın bu özellik ile donatılmış olacağını söylüyor. Şu anda Cloudflare'in internet sitesinde özelliği test edebilmek mümkün.

Bu güvenlik girişini gerçekleştirmek için tek yapılması gereken, sitedeki "I'm human (beta)" butonuna tıklamak, güvenlik anahtarımı seçmek için birkaç komut istemini takip etmek, komutlara dokunmak ve ardından sitenin anahtarın markasına ve modeline erişmesine izin vermek. Akabinde sistem sizi içeri davet ediyor. 

Bu özelliğin beta sürümden ne zaman çıkacağı belli değil, ancak bunun CAPTCHA'ları sevmeyenler için güzel bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.