Apple, Netflix'in App Store'da uygulama içi satın alma desteğini bırakmasını durdurmaya çalışmış

Ortaya çıkan e-postalara göre Apple, 2018'de App Store için uygulama içi satın alma özelliğini iptal eden Netflix'i elinde tutmak için çok uğraşmış.
Apple, Netflix'in App Store'da uygulama içi satın alma desteğini bırakmasını durdurmaya çalışmış

Son dönemde Apple ve Epic Games arasında önü alınamayan bir savaş var. Bu savaş sonucu ortaya çıkan bazı e-postalar, Apple ve Netflix arasındaki başka bir ilişkiyi ortaya çıkardı. Biliyorsunuz, Apple bazı uygulamalar için abonelikleri direkt olarak App Store üzerinden yapıyor ve bunun için belirli bir komisyon alıyor. Bizim, yani kullanıcının tarafında bu durum belki çok fazla bir şeyi değiştirmiyor ancak Apple'ın gelirlerinin bir kısmını da bu komisyonlar oluşturuyor. Uygulamalar için de aslında bu bir problem, zira her kullanıcı için bir kesinti ödemek durumunda kalıyorlar.

Netflix de uzunca bir süre Apple'ın uygulama içi satın alma özelliğini kullanıyordu, ta ki 2018'e kadar. 2018'in aralık ayından sonra dijital yayıncılık devi artık kendi web sitesi üzerinden üyelik kabul etmeye ve ödemeleri almaya başladı. Bu da Apple'da önemli sayılabilecek bir kayba yol açtı. Zaten taze bir şekilde ortaya çıkan e-postalar da bunu kanıtlıyor. 

2018'de, App Store İşletme Yönetimi Direktörü Carson Oliver'ın yazdığı e-postaya göre App Store aracılığıyla abonelerin gönüllü olarak ayrılmaları gündemde idi. Ancak açıklanan verilere göre App Store'daki Netflix abonelerinin büyük bir çoğunluğu, Netflix'in web sitesi gibi başka yollara platforma katılan abonelere kıyasla hizmeti daha fazla iptal etti. Bunun en önemli nedeninin ise Apple'ın App Store politikasının bir parçası olarak abonelik ücretlerinde yüzde 30 kesinti yapması olduğunu söyleyebiliriz.

Yani, Apple'ın IAP sistemi üzerinden ödeme yapan normalden daha fazla sayıda insan, Netflix aboneliklerini diğer platformlara göre sonlandırıyordu. Apple dahili olarak bunun insanların Netflix hediye kartları almalarından kaynaklanabileceğini ve bu nedenle ödeme için Netflix web sitesine geçmelerini gerektirdiğini öne sürdü. Netflix, durumun böyle olmadığını ima ediyor gibi görünüyordu, ancak belirli verilerin redaksiyonu yapıldı.

Oliver, Apple'ın Netflix'in planlarına verdiği ilk dahili yanıtlarda, testin ilerlemesi durumunda şirketin Netflix'i cezalandırmayı düşünmesinin gerekip gerekmediğini soruyor. İlk e-posta dizisi ile Apple'ın daha sonraki Netflix tartışmaları arasında birkaç aylık bir boşluk bulunuyor, ancak Netflix, uygulama içi satın alımların kaldırılması konusunda kararlı bir şekilde ilerliyor.

Netflix bu konuda kararlı olunca Apple, Netflix'in iOS uygulamasına yeni özellikler eklemek istedi. Zira Netflix, IAP desteğini kaldırma testini uygulamaya başladıktan sonra, Apple, şirketi ödeme yöntemini desteklemeye devam etmeye ikna etmek için şirket için ayrıntılı bir slayt gösterisi hazırladı. Apple ayrıca Netflix için yaptığı tüm tanıtımları App Store'un "Editörün Seçimi" kısmına taşıdı ve bunların öne çıkmasını sağladı. Ancak bunların hiçbiri işe yaramadı ve Netflix, App Store için uygulama içi satın alımları önünde sonunda kaldırdı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.