Gürcan Kelleci: "Konteyner kullanımı son 5 yılda yüzde 300 arttı."

GlassHouse Bulut İş Birimi Yöneticisi Gürcan Kelleci, production ortamında konteyner kullanımının son 5 yılda %300 arttığını belirtti. Konteyner yönetim süreçlerini aktaran Kelleci; ülkemizde konteyner alanında uzman iş gücü açığı olduğunu ekledi. 
Gürcan Kelleci:

Online ve ücretsiz olarak gerçekleşen Webrazzi Developer 2021 etkinliğimiz tüm hızı ile devam ediyor. Etkinlikte GlassHouse Bulut İş Birimi Yöneticisi Gürcan Kelleci, Dijital Dönüşümün Anahtarı: Konteyner Teknolojileri başlıklı konuşması ile yönetilen konteyner hizmetlerini detaylandırdı. 

Konuşmasına konteyner hizmetlerine odaklanan araştırma sonuçlarıyla başlayan Kelleci, production ortamında konteyner kullanımının son 5 yılda %300 arttığını belirtti. Kelleci ayrıca, konteyner dönüşümde şirketleri zorlayan faktörlere de değindi. Bu kapsamda; ülkemizde konteyner alanında uzman iş gücü açığı olduğunu da sözlerine ekledi. 

Bu alanda uzman pek çok kişinin göç ettiğini belirten Kelleci, "şirketler yetkin personel bulmakta zorlanıyor." dedi. Konteyner mimarisinde orkestrasyon olmadan ortamı yönetmeni daha zor olduğunu belirten Kelleci, orkestrasyon araçlarına ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çekti. 

Konteyner mimarisinde geliştirme yapan yazılımcıların sunucu kurmakla ve monitoring ile uğraşmak istediğini belirten Kelleci, bu alandaki ihtiyaçları da paylaştı. Geliştiricilerin ve şirketlerin öne çıkan ihtiyaçları arasında hızlı kurulum, ölçeklenebilirlik, tedarikçiden bağımsız bir şekilde çalışma ve projeleri taşıma, projenin dağıtım (deployment) aşamasında anlaşılır ekranlardan faydalanma ve türkçe dil desteği yer alıyor. Bununla birlikte çok kanallı destek ve güvenlik konuları da öne çıkıyor. Yönetilen konteyner yaklaşımı ise tüm bu ihtiyaçlara cevap vermek üzerine kurgulanıyor. 

Konteyner Yönetim Süreçleri 

Gürcan Kelleci, konuşmasında konteyner yönetim süreçlerinde, izlenmesi gereken adımları da paylaştı. Önce modernizasyon stratejisinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Kelleci, ihtiyaçlara uygun altyapı sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Bununla beraber on-prem veya bulut farketmeksizin esnek ve yedekli altyapı kullanılmasının; istenen kapasiteyi sağlamakta etkin rol oynayacağını ifade etti. Böylece hız ve çeviklikle geliştirilen projelerde herhangi bir problemle karşılaşılmayacağını ekledi. 

Seçilen orkestrasyon aracının da geliştirme süreçlerinde kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Kelleci, GlassHouse'un bu alanda Rancher'ı tercih ettiğini açıkladı. Kelleci, Rancher'ın kullanıcı dostu, stabil ve hızlı olduğunu belirtti.  

Kurulum ve projelendirme aşamasında; belirlenen standartlar ve kilometre taşlarına uygun şekilde hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Yönetim desteğinin de diğer adımlar kadar önemli olduğunu açıklayan Kelleci, GlassHouse'un 7/24 teknik destek ve acil durum desteği sunduğunu aktardı.  

Uçtan uca konteyner yönetim hizmeti sunan GlassHouse, özellike on-prede müşteride olan sorumlulukların bir çoğunu üstleniyor. Böylece geliştiriciler ver şirketler, ortaya çıkan bir problemde her uygulamayı tek tek kontror etmek zorunda kalmıyor. Sanallaştırma sonrasından uygulama aşamasına kadar her bir uygulamanın güncelliğini ve bu uygulamarın alt yapı entegrasyonlarını kontrol etme durumu da ortadan kalkıyor. 

Yönetilen Kubernets yaklaşımına geçerek; problemleri henüz oluşmadan tespit etmek ve tüm bu süreci yönetecek bir ekipten destek almak; kubernets mimarisini stabil olarak kullanabilmenin de yolunu açıyor. Özellikle hızlı ölçeklenmeye ihtiyaç duyan girişimler, bu yöntemi tercih edebilir. 

GlassHouse'un konteyner yönetim hizmeti alanında 70 kişilik bir uzman ekip ile biden fazla işletmeye destek verdiğini ekleyelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.