AWS ile serverless uygulama geliştirmek için bilmeniz gereken 10 servis

Atlassian’da Principle Technical Evangelist olarak görev yapan Serhat Can AWS ile serverless uygulama geliştirmek için yararlanabileceğiniz 10 servisi paylaştı.
AWS ile serverless uygulama geliştirmek için bilmeniz gereken 10 servis

Bugün Webrazzi Developer 2021 etkinliğinde konuşan Atlassian’dan Serhat Can, AWS ile serverless uygulama geliştirmek için bilmeniz gereken 10 servisi paylaştı.

Serhat Can, konuşmasının başında “Şirketler neden cloud'a yöneliyor?” sorusunu cevapladı. Maliyetleri düşürme, alt yapı ücretleri, yazılım geliştirici zamandan tasarruf ve kolay ölçeklenme Serhat Can’ın paylaştığı nedenler arasında yer aldı. Serhat Can ayrıca yazılım geliştirme hızını artırma alanında; bulut bilişimin daha az operasyonel sorumluluk gerektirdiğini belirtti.  Aynı şekilde bulut bilişimin API driven servislerle kullanım kolaylığı sunduğunu ve kod ile oluşturulabilir bir alt yapıya sahip olduğunu ekledi. 

Veri Merkezi (data center), Bulut Bilişim (Cloud) ve Serverless karşılaştırması yapan Serhat Can, bir ev inşası örneğinden yola çıktı. Can, Veri Merkezi kullanmanın bir araziye sıfırdan ev yapmak gibi çok maliyetli olduğunu söyledi.  Bulut bilişimin, ver merkezine kıyasla daha uygun maliyetli olduğuna dikkat çekti. Serhat Can; Bulut Bilişim için "alt yapı hazır ama içini dekore etmek lazım” dedi. 

Serverless için ise; sizi uğraştırmayan, IKEA’dan aldığınız ürünleri yerleştirdiğiniz içinde yaşamaya hazır bir ev örneklemesini yaptı. Can, Serverless’ı, bulut bilişimin gitmek istediği nokta olarak tanımladı. Kullandığın kadar öde modeliyle öne çıkan Serverless, ödemeleri platformda tutulan veriler ve milisaniyeler üzerinden ücretlendiriyor. Ayrıca kolay ölçeklenebilme imkanı sunarken, operasyonel iş yükünü azaltıyor. 

Serverless’ın bir ekosisteme dönüştüğünü açıklayan Serhat Can, geliştirme esnasında birbirinden farklı pek çok servis kullanmanın mümkün olduğunu vurguladı. Serhat Can’ın paylaştığı 10 servis sizlerle. 

1. AWS Fargate

Popülerliği artan konteyner bazlı bir uygulama. 

2. AWS Lambda

Lambda Serverless Computing denince akla gelen ilk şey. 

3. Amazon s3 

Enterprise seviyesi işletmeler arasında popüler servis 10 seneden fazladır varlığını sürdürüyor.

4. Amazon DynamoDB

Redis'e benzierliği ile dikkat çeken uygulama, veri tabanına bağlanma sürecinde zaman kaybını gideriyor. 

5. Amazon Aurora Serverless  

İlişkisel veri tabanı odaklı uygulama AI uzerinden kullandığın kadar öde modeliyle çalışıyor. 

6. Amazon SQS 

Uygun fiyatı, ölçeklenebilir olması ve basit kullanımıyla dikkat çeken servis, bir uygulamadan diğerine veri taşıma ve mesaj atma gibi eylemler için birebir.

7. Amazon SNS

Birbirini dinleyen sunucular inşa etmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. 

8. Amazon Event Bridge 

Veri aktarımı ve entegrasyon için tercih ediliyor. 

9. Amazon API Gateway 

APIlerinizi yönetmek için ideal bir servis. 

10. AWS AppSync  

GraphQL ile haberleşme sağlayan servis, gerçek zamanlı güncelleme yapıyor. 

Bonus: AWS Amplify

Sunduğu framework ile web ve mobil uygulama geliştirmek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.