'Kurumların Girişim Programları' adlı yazı dizisinin beşinci söyleşisi dijital kanalların ve dijital dönüşümün önemini önceden fark eden ve bu yönde projeler hayata geçiren kurumlardan Kuveyt Türk'ün Lonca Girişimcilik Merkezi ile devam ediyor. Türkiye'de son yıllarda bankalar, kendi içlerinde kurduğu girişimcilik birimleri ile mentorluktan hızlandırma programlarına kadar birçok alanda start up ekosistemine destek vermeye başladı. Finans kuruluşları, girişimcilik ekosisteme verdikleri destekle önemli bir yere sahip.
Finansal ürün ve hizmetlerini tasarruf sahipleri ve yatırımcılarla buluşturmakla yetinmediklerini belirten Kuveyt Türk Strateji ve İnovasyon Grup Müdürü / Lonca Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Selman Ortaköy, "Aynı zamanda teknoloji ve inovasyon yolunda attığımız adımlarla da sektördeki öncü konumumuzu sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Lonca Girişimcilik Merkezi’ni, yeni fikirleri destekleyip geliştirerek ülke ekonomisine kazandırmak ve girişimcilik alanında ciddi bir paydaş olarak fayda üretebilmek amacıyla kurduk" diye konuşuyor.
Dikkat çeken girişimleri hangileri?
2017 yılında kurulan Lonca; teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelle ticari faaliyete dönüştürmelerine destek oluyor. Lonca Girişimcilik Merkezi, yaklaşık 4 yıl içinde www.loncagirisim.com sitesi üzerinden toplamda 2 binin üzerinde başvuru aldı. Ağustos ayında yapacağı altıncı dönem mezuniyetiyle bugüne dek Lonca’dan mezun edilen girişimci sayısının 60’a yükseltmesi bekleniyor.
Selman Ortaköy, Lonca başvuru süreçlerinde belli bir sektör kısıtlamasına gidilmediğini söylüyor. "Ancak" diyor ve ekliyor: "FinTech, SaaS projeleri, mobil uygulamalar, özel pazaryeri projeleri ve siber güvenliğe dair alanları daha sık gördüğümüzü ifade edebiliriz. Lonca’nın devam eden 6'ncı dönemine seçilen girişimler arasında salgının da etkisiyle sağlık odaklı girişimlerin yoğunluklu olduğunu ifade edebiliriz."
Lonca'nın mezunları arasında dikkat çeken girişimler bulunuyor. İkinci dönem mezunlarından Akaunting, ikinci tur yatırımını alarak tüm dünyaya açık kaynak kod altyapısıyla ücretsiz bir şekilde ön muhasebe hizmeti sunmaya ve ihracat yapmaya devam ediyor. Hızlı ve doğru kitleye anket yapmak isteyen, görüş almak isteyen kurumlar için çözüm üreten Pollective de aldığı yatırım sonrası büyümesini hızlandırdı. Bu iki girişim dışında, San Francisco’da şirketini kuran ve mobil uygulama geliştiriciler için ciddi verimlilik sağlayan MondayHero, tohum yatırımını almış ve global büyümesini sürdürmekte olan girişimlerden...
Diğer yandan, online tahsilat sistemi ve açık bankacılık çözümleri sunan Payfull, FinTech ekosisteminde önemli bir boşluğu doldurmakta ve salgının da etkisiyle büyümesi hız kazandı. E-ticaret alanında entegrasyonlarla ve paketleriyle KOBİ’ler arasında yaygınlık gösteren Sopyo da yine aldığı yatırımlar sonrası büyümesine hız kattı. Yatırım almadan, kendi kaynaklarıyla büyümesini sürdüren Fikir Değirmeni de çocuk ve gençlere özel Türkiye’deki ilk girişimcilik merkezi olarak yola çıkmıştı. Salgın nedeniyle şube ağını genişletemese de, kurduğu online platform sayesinde hem bu işi yapmak isteyen kurumlara platform tedarikçisi oldu, hem de tüm öğrencilerine online olarak hizmet sunmaya ve büyümeye devam ediyor.
IoT, VR, AR, oyun geliştirme
Lonca Girişimcilik Merkezi, teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerini kendisi veya ekibiyle birlikte geliştirmeye başlamış ya da geliştirebilecek donanım, azim ve kararlılıkta olan girişimcilere açık olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Genel kategoride yazılım, bilgi güvenliği, robotik, büyük veri, nesnelerin interneti (IoT), mobil uygulama, öğrenen makineler, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), oyun geliştirme, görüntü işleme alanında projeler geliştiren girişimcileri kabul ediyoruz. FinTech kategorisinde ise ödeme sistemleri, blockchain, dijital cüzdan, API bankacılığı, bireysel finans yönetim araçları, kitle fonlama gibi finansal teknolojiler üzerine projeye sahip girişimcileri değerlendiriyoruz. Çünkü Lonca’ya kabul edilen girişimcilerin sadece girişimlerine odaklanmalarını önemsiyoruz. Sağladığımız desteklerle, her şeyden önce girişimlerimizin odaklanma sürecine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Bu amaçla hem ürün geliştirme süreçlerinde hem de acil masraflarında kullanabilecekleri 40 bin liraya kadar nakit hibe desteği veriyor, bu destekten dolayı da herhangi bir hisse ya da opsiyon almıyoruz. Hibe programının yanı sıra eğitim, proje bazlı mentorluk, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti gibi destekler de sağlıyoruz. Girişimlerimiz için sağladığımız en büyük imkânlardan biri zengin mentor ağımız. Bildiğiniz gibi iyi bir mentor, girişimlerin sürecini iyileştiren, girişimcilerde farkındalık oluşturan dokunuşlar gerçekleştirir. Lonca’ya dâhil olan girişimciler, hem Kuveyt Türk üst yönetimi ve çalışanlarından, hem de sektör uzmanlarından mentorluk desteği alıyor. Mentorluk, eğitim ve danışmanlık desteklerinin yanı sıra girişimcilere, hukuktan muhasebeye, pazarlamadan ürün geliştirmeye kadar pek çok alanda destek sağlıyoruz. Ayrıca, cihaz geliştiren girişimcilerimize Ar-Ge desteği, FinTech’ler için ise API altyapımızı kullanmaları gibi birçok ayrıcalık sunuyoruz. Kuveyt Türk ile birlikte proje geliştirme imkânı ise girişimcilerimize sunduğumuz diğer ayrıcalıklar arasında yer alıyor. Bazı girişimlerin ürün ve hizmetlerini müşterilerimizle buluşturarak her iki tarafa fayda sağlıyoruz. Böylece hem girişimlerimizin potansiyel müşterilerine ulaşmaları için bir köprü oluyor, hem de müşterilerimiz için hizmet çeşitliliğimizi artırmış oluyoruz.
Ayrıca Lonca Girişimcilik Merkezi, TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı için “uygulayıcı kuruluş” olarak akredite... TÜBİTAK'ın BİGG Programı ile genç girişimcilere 200 bin liraya varan hibe desteği veriliyor. Lonca'nın İTÜ Çekirdek ile yaptığı iş birliğiyle yürüttüğü LoncaBİGG sürecinde girişimciler hem Lonca hem de İTÜ Çekirdek'in sunduğu desteklerden yararlanabiliyor.
Lonca Girişimcilik Merkezi, girişimcilere nakit hibe desteği veriyor. Ancak bu destekten dolayı herhangi bir hisse ya da opsiyon almıyor, diğer bir ifadeyle ortaklık modeli bulunmuyor. Selman Ortaköy bunun tam olarak ne anlama geldiğini şöyle açıklıyor: "Lonca Girişimcilik Merkezi’nden mezun olan bazı girişimlere Kuveyt Türk iştiraki olan Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üzerinden yatırım yapma fırsatı bulduk. Ölçekli büyümelerini sürdürmekte olan Akaunting ve Pollective’i bu şekilde Lonca girişimlerine yapılan yatırımlara örnek olarak verebiliriz."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap