2005 yılında Daniel Dines ve Marius Tirca tarafından New York'ta kurulan UiPath, geçtiğimiz hafta ilk aşama yatırımcılarının 2000'nin üzerinde bir çarpanla çıktığı halka arzını gerçekleştirdi. Earlybird Ventures Capital'in Digital East fonu ise 2015 yılında UiPath yatırımcıları arasında yerini almıştı.
Siz Webrazzi okuyucularının da yakından tanıdığı Digital East fonu Kurucu ve Yönetici Ortağı Cem Sertoğlu, yeni blog yazısında Earlybird Ventures Capital'in, UiPath yatırım süreçlerini ve Uipath'in başarı hikayesini paylaştı. Sertoğlu yazısına John F. Kennedy'den bir alıntı ile başlıyor: "Zaferin 100 tane babası vardır, yenilgi ise yetimdir."
Sertoğlu, ortağı Dan Lupu'nun UiPath ile 2014 yılında tanıştığını ve o dönemde UiPath'in DeskOver adıyla tanındığını paylaşıyor. 2014 yılının Temmuz ayında ilk toplantılarını gerçekleştirdiklerinde ise şirketin teknoloji vizyonundan ve Daniels'ın ürüne gösterdiği tutku ve ilgiden etkilenmişler. UiPath'in 2015'teki Bükreş ofisi ise başarı hikayesinin kapsamını bir kez daha gözler önüne seriyor.
Tohum yatırımı için bir araya gelmenin zaman aldığını söyleyen Sertoğlu, Earlybird Digital East'in 2015'te gerçekleşen 1 milyon dolarlık yatırım turunda liderliği üstlenmiş. Sertoğlu'nun aktardıklarına göre; bu yatırımı takip eden 2 yıl boyunca UiPath ürün geliştirmeye odaklanırken, Earlybird Digital East de yeni yatırım bulma konusunda şirkete destek olmak için harekete geçmiş. Hızlı büyümeyi durdurmak istemeyen şirket, 2016'da bir dönüştürülebilir yatırım turuyla daha şirkete desteğini göstermiş. Bu desteğin ardından 2017'de Accel liderliğinde A serisi yatırım turu gerçekleşmiş.
Yıllık gelir 600 milyon dolar
2018'de Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) pazarında, pazar lideri konumuna yerleşen UiPath, bu konumunu hala koruyor. 21 ay içinde yıllık tekrarlanan gelirini 1 milyon dolardan 100 milyon dolara taşıyan Uipath, günümüzde 600 milyon dolarlık yıllık tekrarlanan gelire sahip. Üstelik girişim aynı yıl 1,1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak Unicorn oldu.
Cem Sertoğlu, blog yazısında, Romanya'dan mütevazi bir başlangıçla yola çıkan UiPath'in, ABD ve Birleşik Krallık merkezli, iyi fonlanmış rakiplerini geride bıraktığını özellikle vurguluyor.
Tıpkı Sertoğlu'nun belirttiği gibi, Doğu Avrupa'dan ve ülkemizden Unicorn ve Decacorn çıkabildiğine hep birlikte pek çok kez şahit olduk. Şirketlerin otomasyon ihtiyaçları artarken, UiPath'in pazar liderliğini üstlendiği RPA pazarında, yerli girişimlerin de iyi fonlama ve güçlü ürünlerle küresel pazarda kendilerine yer bulacağını söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap