Hasan Aslanoba, BiTaksi'deki hisselerini Getir B.V.'ye sattı

Hasan Aslanoba, 2013 yılında 2 milyon dolar yatırım yaparak ortak olduğu BiTaksi'deki hisselerinin tamamını Getir B.V.'ye satarak şirketten çıktı.
Hasan Aslanoba, BiTaksi'deki hisselerini Getir B.V.'ye sattı

Bugün ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir başka haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Radarımıza takılan yeni bir işlemde, BiTaksi'de Hasan Aslanoba'nın sahip olduğu %15.6 hissenin Getir B.V. tarafından devralındığı bilgisine ulaştık. Bu işlem sonucunda Getir B.V.'nin BiTaksi'deki sahipliği %35.6'ya yükselmiş ve işlem sonrasında artık BiTaksi içinde dışarıdan yatırımcı kalmamış.

Bu arada Getir B.V.'nin Hasan Aslanoba'nın %15.6 hissesini devraldıktan sonra BiTaksi'deki hisse oranını %35.6'ya yükseltmiş olması, aklınıza önceden sahip olduğu %20'yi ne zaman almıştı, hatta Getir B.V. kimdir gibi soruları getirebilir. Onları da hızlıca açıklayayım...

Getir B.V. kim?

Bildiğiniz üzere, eğer bilmiyorsanız da şu anda öğrenmiş olacaksınız, Getir Türkiye'deki şirketinin tüm hisselerini Hollanda merkezli Getir B.V.'ye Şubat 2021'de transfer etmişti. Bu transfer sonrasında da artık Getir'in aldığı tüm yatırımlar Getir B.V. üzerinden gerçekleşiyordu. Hatta en son aldığı 300 milyon dolar yatırım da Getir'in Türkiye'deki A.Ş. şirketine değil Hollanda'daki Getir B.V.'ye yapılmıştı. Yani, bir nevi Getir'in tüm ortakları ve yatırımları topladığı çatı şirketi gibi düşünebilirsiniz.

Getir B.V. ilk ne zaman ve neden BiTaksi'ye ortak oldu?

Hatırlarsanız 2 Eylül 2020'de Fibabanka'nın Getir'e yatırımını sizlerle paylaşmıştık. Söz konusu yatırımın rakamı hiç açıklanmadı ve kayıtlarda hiç görmediğimiz için de büyük olasılıkla o yatırım da Getir B.V.'ye yapıldı. Bu yatırımın hemen ardından 11 Eylül 2020'de Getir B.V. şirketin kurucularının da ilk şirketi olan BiTaksi'ye yatırım yaparak şirketin %20 hissesine sahip oldu.

Biraz daha detay vermem gerekirse, söz konusu %20 hisse için Getir B.V., BiTaksi'ye yaklaşık 6 milyon dolar yatırım yapmıştı. Bu yatırım süreci sayesinde BiTaksi değerlemesinin yaklaşık 30 milyon dolar olduğunu da görebiliyoruz.

Bu detayları paylaştıktan sonra şimdi asıl konuya geri dönelim...

Hasan Aslanoba hisselerini ne kadara sattı?

Hasan Aslanoba'nın BiTaksi hisselerinin tamamımını Getir B.V.'ye sattığını haberin başında paylaşmıştım, eminim ne kadara satılmış olabilir diye düşünüyorsunuzdur. Bu konuda da tahminimizi paylaşalım.

Eğer 11 Eylül 2020'deki değerleme baz alındıysa Hasan Aslanoba'nın hisselerinin en az 4.68 milyon dolara satın alındığını tahmin ediyoruz. Bu arada belirtmemde fayda olacaktır, Hasan Aslanoba Haziran 2013'te BiTaksi'ye 2 milyon dolar yatırım yapmış ve %20 hisse almıştı ve o dönemlerde gerçekleşen yatırımla BiTaksi'nin değerlemesi 10 milyon dolara yükselmişti.

Getir ve BiTaksi evliliği bir super app projesinin parçası mı?

Önümüzdeki dönemlerde Getir'in BiTaksi ile nasıl bir çalışması olacağını takip edeceğiz. Getir'i bir super app'e dönüştürme projesi kapsamında BiTaksi'de hissedar yapmış olabilecekleri elbette ilk tahminimiz ama gelişmeleri zaman gösterecek. Bu hisse değişimleri önümüzdeki dönemlerde BiTaksi'nin Getir'e entegre olabileceğini gösterse de şu anda bunu söylemek için fazla erken olabilir. Şu noktada tek bildiğimiz Getir ve BiTaksi evliliği Getir B.V.'nin şirketteki sahipliğini %35.6'ya yükseltmesiyle büyük oranda gerçekleşmiş durumda.

Dediğim gibi, gelişmeleri takip edeceğiz ve sizlerle paylaşacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.