Facebook'un Clubhouse benzeri uygulamasından sızan ilk görselleri geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaşmıştık. Şirket Clubhouse benzeri özelliği Live Audios'un yanı sıra yeni Spotify entegrasyonunu, Soundbites isimli yeni kısa içerik formatını ve podcast üreticilerinin uzun formatta ses paylaşımı yapması için ürettiği yeni araçları tanıttı.
Canlı Video Odaları, Canlı Ses Odaları'na dönüşüyor
Facebook'un yeni Clubhouse klonu, tıpkı Clubhouse'da olduğu gibi canlı ses odaları sunuyor. Covid-19 salgının ilk aylarında başta Zoom, olmak üzere görüntülü arama platformları ciddi bir yükseliş göstermişti. Bu dönemde video arama odaklı canlı odaları yayına alan Facebook, şimdi de bu ürünü "ses odalarına" uyarlıyor.
Live Audio Rooms, Facebook ve Messenger'da kullanıcılara açılacak. Kullanıcılar tıpkı Clubhouse'da gördüğümüz gibi belli konu başlıkları altında bir araya gelip, fikir alışverişi yapabiliyor. Mark Zuckerberg ise yaptığı açıklama Facebook'ta mevcut grup ve toplulukların bu özellikten faydalanabileceğini belirtiyor:
"Facebook'ta bu konuda en çok heyecanlandığım alanlar temelde var olan çok sayıda topluluk ve grup. İlgi alanları etrafında organize olmuş bu topluluklara zaten sahip olduğunuzu düşünüyorum ve insanların bir araya gelip konuşabilecekleri odalara sahip olmalarına izin vermek - bence bu çok faydalı bir şey olurdu.
Geçen yılın başlarında video odaları başlattığımızda , gruplar ve topluluklar bu özelliğin yükseldiği en büyük alanlardan biriydi. Bu yüzden, ses odağında ve sesin ne kadar erişilebilir olduğu düşünüldüğünde, bu da oldukça heyecan verici bir alan olacak.
Facebook Ses odaları için neden grupları tercih ediyor?
Clubhouse için kullanıcı edinimi ve diğer sosyal ağlarla rekabet etmek; ciddi bir efor gerektiren stratejik kararlar bütünü. Ancak Facebook ulaştığı devasa kullanıcı tanıyla hiçbir efor harcamadan, yüksek etkileşim oranlarına ulaşabilir. Zuckerberg'in anlatmaya çalıştığı da bence tam olarak bu. Facebook, haber kaynağındaki etkileşimini ve yaşlı kullanıcı tabanıyla Z kuşağı için çekiciliğini yitirmiş olsa da; gruplar hala Facebook ekosisteminin etkileşimi yüksek nadide öğelerinden.
Özellike, aylık 1.8 milyar kullanıcıya sahip olan Gruplar'ın yanı sıra ünlülerin ve konusunda uzman tanınmış kişilerin de kullanımına açılacak. Facebook'un ses odalarını kullanan isimler arasında Amerikan futbolunun tanınmış isimlerinden Russell Wilson, electronik müzik sanatçısı TOKiMONSTA, yönetmen Elle Moxley ve katıldığı olimpiyatlarda 5 kez madalya alan Nastia Liuki özelliği ilk olarak kullanacak isimler arasınday yer alıyor.
Canlı Ses Odaları'nın bu yaz tüm kullanıcıların erişimine açılması bekleniyor. Aynı şekilde Messenger'da da yayına alınacak. Özelliğin Messenger sürümü yalnızca arkadaşlarınızla sohbet etmeniz için tasarlandı.
Facebook ses odalarının gelir modeli: Stars
İçerik üreticilerini merkeze alan sosyal ağların, kısa sürede başarıya ulaştığını pek çok yazıda belirttim. Clubhouse'un ise bunun en güzel örneklerinden bir olduğunu söyleyebilirim. İçerik üreticilerden destek alan Clubhouse, kısa süre içinde abonelik ve gelir modellerini de yayına almış, hatta içerik üreticiler için Clubhouse Creator First isimli hızlandırma programını da duyurmuştu.
Clubhouse'u kopyalamakla yetinmeyen Facebook, içerik üreticilere gelir modeli üretme konusunda da girişimin attığı adımları hayata geçiriyor. Ses odalarına Stars isimli bir ödeme yöntemi ekleyen Facebook, kullanıcıların içerik üreticilerine bahşiş bırakmalarını ve yardım kuruluşlarına bağış yapmasını sağlıyor.
Şirket, ilerleyen süreçte Canlı Ses Odaları için abonelik modellerini de yayına alacak. Facebook'un ayrıca Soundbites formatını yaygınlaştırmak için Audio Creator Fund'ı yayına alacağını belirtelim.
Reels'in ses odaklı versiyonu: Soundbites
Kullanıcıların Reels benzeri kısa, ses odaklı içerikler üretmesini sağlayan Soundbites, önümüzdeki aylarda içerik üreticilerin kullanımına açılacak. Şirket, Soundbites için Drew Lynch, Lolo Spencer,Tobe Nwigwe,Molly Burke ve Josh Sundquist iş birliği yapacak. İçerik üreticiler, kısa hikayelerden, iyi düşünülmüş esprilere, olumlamalardan ASMR içeriklerine kadar pek çok farklı içerik formatı ile kullanıcıların karşısına çıkacak.
Facebook'un Soundbites için; bir ses stüdyosu özelliğini de yayına almaya hazırlandığını belirtelim. Sesinizin üzerine özel ses efektleri eklemenizi sağlayan bu ses stüdyosu; ses odaklı içeriklerin yeni bir boyut kazanmasını sağlayabilir.
Podcast üreticileri için yeni özellikler
Dünya genelinde yaklaşık 885 binden fazla yeni podcast yayınlanırken, 2020’de dünya genelinde podcast indirme sayısının yüzde 180 yükseldiğini gösteriyor. Facebook kullanıcı tabanında ise 170 milyon kişi Podcast sayfalarıyla etkileşim kuruyor. 35 milyon Facebook kullanıcısının da; podcastlerle ilgili hayran gruplarına katılmış durumda olduğunu belirtelim.
Dolayısıyla Facebook'un Podcast üreticilerini görmezden gelmesi imkansız. Facebook, kullanıcıların podcast dinlemek için platformu terk etmesini önlemek için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki günlerde kullanıcılar Facebook üzerinden podcastleri kolayca dinleyebilecek. Şirket kullanıcıların yeni podcast içerikleri keşfetmesine de destek olmak istiyor.
Zuckerberg'in yaptığı açıklamaya göre; podcast'i başka bir uygulamada açmak isteyen kullanıcılar, o uygulamaya yönlendirilecek.
Facebook ve Spotify iş birliği
Facebook, tüm bu ses odaklı girişimlere bir yenisini ekleyerek Spotify ile yeni bir iş birliğine imza attı. Şirket içinde Project Boombox olarak bilinen projede, Facebook ve Spotify entegrasyonu üzerine çalışılıyor. Bu entegrasyon kapsamında kullanıcılar, sevdikleri sanatçıların, çalma listelerinin ve ses odaklı içerikleri, kendi haber kaynağında paylaşabilecek. Paylaşılan içerikler, üzerindeki play tuşuna basarak, Facebook'tan çıkmaya gerek kalmadan dinlenebilecek.
Spotify entegrasyonu sadece müzik üreticilerini değil, podcast yayıncılarını da destekleyecek. Bu sayede podcastler, Facebook'tan da dinlenebilir hale gelecek. Özellik şu an için Meksika ve Tayland'da test ediliyor. Önümüzdeki hafta ABD kullanıcılarına da açılması bekleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap