Salgın sürecinde kapanmak zorunda kalan insanlar için evde geçirilen süre arttı. Chartable’a göre 2020’de dünyada podcast formatına ilgi hayli arttı. Sosyal hayatı etkilenen insanlar, özellikle Podcast mecrasına rağbet gösterdi. Türkçe 'Dijital Ses Dosyası' anlamına gelen podcast, 2004 yılında Ben Hammersly tarafından iPod ve Türkçede "yayın" anlamına gelen "broadcast" kelimelerinin birleştirilmesi ortaya çıkmış, Oxford American Dictionary tarafından “Yılın Kelimesi” ilan edilmişti.
Dünya genelinde yaklaşık 885 binden fazla yeni podcast yayınlandı. 2020’de dünya genelinde podcast indirme sayısının yüzde 180 yükseldiğini gösteriyor. 2020 yılının ilk gününe kıyasla dünya genelinde Spotify ‘podcast’ dinlemelerindeki tekil kullanıcı sayısı da yüzde 82 arttı. Türkiye’deki artış oranının ise yüzde 350 seviyesinde olduğu görüldü.
Türkiye'de özellikle gençler arasında yükselen bir trend
İşitsel yayınların dijitalleşmesiyle başlayan podcast dünyası, ortaya koyduğu özgürlük alanı, içeriklere hızlı, kolay erişim ve geniş içerik yelpazesi kullanıcıların dikkatini çekiyor. Özellikle bu talebe paralel olarak içeriklerdeki artış ve çeşitliliğe paralel olarak mekan ve zaman sınırını ortadan kaldırdığı için başta ABD olmak üzere dünyanın her yerinde yükselişe geçen bir mecra olarak nitelendiriliyor.
Kültür sanattan politikaya, spordan sağlığa pek çok alanda hem kurumsal hem de bireysel olarak üretilmiş Türkçe podcast dinlemek mümkün. Küresel bir trende dönüşen podcast, son yıllarda Türkiye’de de hızlı bir ivme kazandı. Apple-Podtail, Google Podcast ve Spotify listelerinde dikkat çeken bir nokta Türkiye’de en fazla dinlenen podcast türlerinin komedi ve söyleşi... Türkiye’de podcast dinleyicilerinin hemen hemen yarısı podcastleri Spotify üzerinden podcast dinliyor olsa da Soundcloud, Downcast, Apple Podcast gibi platformlarda dikkat çekiyor. İşte Türkiye’de en çok dinlenen podcastler listesi...
Biraz Konuşabilir miyiz?
Podkite'a göre Türkiye'de en çok dinlenen podcast, İlker Gümüşoluk ve Kemal Ayça tarafından hazırlanıyor. Mesut Süre’yle Rabarba programından tanınan ikili, dinleyicilere anlattıkları orjiinal hikayelerle dikkat çekiyor. Komedi türünde kategorilendirilen programın ortalama süreci 35 dakika... En son 'Likya Yolu, Van Damme Kadın, Şık Eşkiya' bölümüyle dinleyicilerine buluşan ikilinin programlarının ilginç başlıkları dikkat çekiyor.
Nasıl Olunur?
Gazeteci Nilay Örnek tarafından yapılan program, şu an 110'uncu bölümüyle en çok dinlenenler arasında... Storytel Türkiye'nin sponsorluğunda gerçekleşiyor. Mesleklerini en iyi şekilde yapan kişilere 'Nasıl Olunur?' sorusunu yönelten usta kalem, her bölümde farklı alanlarda başarılı olan isimleri konuk alıyor.
Virgin Radio- Mesut Süre ile Rabarba
Bu podcast, stand-up gösterileri, Youtube ilişki testi videoları ve ‘Rabarba’ programı ile tanınan Mesut Süre tarafından hazırlanıyor. Programın ana temasını tek bir soru oluşturuyor. Bu sorunun cevabı üzerine konuşuluyor.
Merdiven Altı Terapi
Deniz Dülgeroğlu tarafından hazırlanan Merdiven Altı Terapi programı, haftada bir yayınlanıyor ve her bölüm ortalama 25 dakika sürüyor. Aslında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü'nden mezun olan Dülgeroğlu, programlarında başından geçen absürt olayları anlatıyor. Konuşurken kullandığı akıcı ve kıvrak bir dil dikkat çekiyor.
Organik Beyinler
Organik Beyinler, haftada bir kez yayınlanıyor. Daha önce İnsan Kaynakları departmanında çalışmış Zeki Eser ve Emel Caba tarafından hazırlanıyor. Program, Mart 2021'de Türkiye'de en çok dinlenen podcast'ler arasında yer alıyor. Programların konusu genel olarak 'hafif yoğunluk' olarak tanımlanıyor.
Umarım Annem Dinlemez
Spotify’da yayınlanan “Umarım Annem Dinlemez” podcast'i Tuluğ Özlü tarafından hazırlanıyor. "Kadınlarla kadınlar, hakkında sohbet eden program' olarak tanımlanan işin, 50'nci bölümü 11 Nisan'da yayınlanmış. Radyo programı olarak da yayınlanan podcast’te güncel konular ünlülerle değerlendiriliyor.
Fularsız Entellik
Türkiye’nin en fazla dinlenen podcast'lerinden biri. Programı hazırlayan kişi, önce Ekşi Sözlük ve kişisel blog’undaki yazılarıyla tanınmış. Mahlas ile programlarına devam eden Immanuel Tolstoyevski'nin adı, Immanuel Kant, Lev Tolstoy ve Fyodor Dostoyevski isimlerinin karışımından oluşuyor. "Halk için, halka rağmen entellik" sloganıyla yola çıkan podcast, dinleyiciler için konuları toplumsal, felsefi ve diğer birçok yönüyle derinlemesine inceliyor. Onlara farklı bir bakış açısı sunmaya çalışıyor. Immanuel Tolstoyevski, aslında yarı zamanlı çalışan bir öğretmen... Haftanın diğer yarısını da bu işlere harcadığını belirtiyor. Geçen sene çıkardığı ‘Safsatalar Ansiklopedisi: Akıl Yürüt(eme)menin Kısa Tarihi’ kitabı 2020’nin en popülerler kitaplarından biri oldu.
Zihnimin Kıvrımları
Zihnimin Kıvrımları, Türkiye'de bilinen ilk Türkçe podcast yayınına 2005 yılında başlayan gazeteci Serdar Kuzuloğlu tarafından hazırlanıyor. Kuzuloğlu, teknoloji ve trend yazarı olarak tanınıyor. Bu programda insan ve hayatla alakalı her konuyu ele alıyor.
O Tarz Mı?
Can Bonomo, İsmail Türküsev, Bengi Apak, Can Sungur ve Can Temiz’in sunduğu program da en çok dinlenen podcast'ler arasında yer alıyor. Önce radyoda yayınlanan O Tarz Mı programı; OTM, Rock FM’in kapanmasıyla podcaste dönüştü. 2017 yılından itibaren Spotify’da yayınlanmaya başlandı.
Bunu ben de yaparım
Oyuncu İbrahim Selim ve ekibi tarafından hazırlanıyor. Bunu ben de yaparım podcast serisi güzellikten aşka, kent insanının gündeminde olan birbirinde farklı konuları ele alıyor.
Liste Podkite, Podtail ve Chartable verileri göz önüne alınarak hazırlanmıştır.