4 Grafik ile Sürdürülebilir Gıda ve Yeni Ekosistem: Agritech ve Foodtech Girişimleri

Son dönemde tarım, gıda ve tedariğe yönelen birçok girişim ve bu girişimlerin oluşturdukları ekosistemin gelişimi, tarım ve gıdanın geleceği için umut ışıklarını da beraberinde getiriyor. Agritech ve Foodtech yatırımlarına yakından bakalım. 
4 Grafik ile Sürdürülebilir Gıda ve Yeni Ekosistem: Agritech ve Foodtech Girişimleri

Webrazzi Insights, "Sürdürülebilir Gıda ve Yeni Ekosistem - Agritech ve Foodtech Girişimleri" başlığı ile Aralık ayında detaylı bir rapor yayınladı. Insights araştırmasının tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz, bizler öne çıkan başlıklardan bir kısmını sizlerle paylaşıyoruz.

Dünyadaki besin ve su kaynakları, nüfusun hızlı artışı ile tükenmeye başlarken, tüketim kültürü bizi daha fazla satın almaya yönlendiriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ise yaklaşan büyük kıtlığı önlemek için, küresel gıda üretimini % 70 oranında artırmamız gerektiğini öne sürüyor.

Teknolojinin yardımı ile kontrollü tarım, iklimi ayarlanabilen seralar, gıda alternatifleri ve hayvanlara yem olarak kullanılması planlanmış böcek çiftliklerine farklı girişimlerin yükselen başarı grafiklerini belli bir süredir dikkatimizi çekiyor. 

Son dönemde tarım, gıda ve tedariğe yönelen birçok girişim ve bu girişimlerin oluşturdukları ekosistemin gelişimi, tarım ve gıdanın geleceği için umut ışıklarını da beraberinde getiriyor. Agritech ve Foodtech yatırımlarına yakından bakalım. 

Çin'deki yatırım miktarları 2020'de artış gösterdi 

Covid-19 salgınında büyük ekonomik ve toplumsal darbe yiyen Çin, coğrafya büyüklüğü açısından da gıda tedarik zincirinin kritik seviyede önem arz etiği ülkelerden biri. Çin'deki Agritech ve Foodtech yatırımlarına baktığımızda, 2020'nin ilk yarısında yapılan yatırım miktarlarının, 2019'a kıyasla artış gösterdiğini söyleyebiliriz. 

Bu noktada yasal düzenlemelerin ve yaptırımların da rolü kritik. Çin’de hükümetin gıda inisiyatifleri sayesinde gelişen yatırımların, yapay zeka ve robotik süreçlere kadar uzanacağı ve akıllı tarım çözümlerine ön ayak olacağı düşünülüyor. 

2019'da Agritech yatırım miktarı 19.8 milyar dolara ulaştı 

Raporda yer alan bilgilere göre; 2019'da agritech alanında toplam yatırım miktarı yaklaşık olarak 19.8 milyar dolar  olarak açıklandı. Tabloya baktığımızda, tarımın bilgi iletişim alanındaki yatırım payının 1.5 milyar dolar civarında olduğunu görüyoruz. Yatırımların büyük kısmı ise foodtech ve online market  alanlarında gerçekleştiriliyor. Yapılan yatırımların bir diğer büyük kısmının robotik ve otomasyon girişimlerine gittiğini belirtelim. 

Agritech ve Foodtech yatırımlarında öne çıkan alt segmentler

Alt segmentler açısından baktığımızda ise Foodtech alanında yemek hazırlama setleri ve teslimatın yüzde 37,1 ile  en çok yatırım alan segmentlerden biri olduğunu görüyoruz.  Alternatif proteinler ise yüzde 22,6 ile ikinci sırada yer alıyor. 

Agritech alanındaki alt segmentlerin yatırım dağılımında, yüzde 58,7'lik bir pay ile hasat koruma ve yönetimi  ilk sırada yer alıyor. Onu, ikinci sırada yüzde 11,9 ile iç alan tarımı takip ediyor.  

Alt segmentlerde verimliliği artırmaya yönelik yatırımların arttığını görmekteyiz. Rapora göre; bu yatırım seçimlerinde, kaynak eksikliği konusunun daha ön planda olmasının etkisi görülüyor. 

Türkiye, Dünyadaki en büyük 10 tarım ekonomisi arasında yer alıyor  

Raporda yer alan bilgilere göre; Türkiye'nin global pazar kuvveti diğer ülkelere göre zayıf olsa da; ülkemiz, tarımsal faaliyetler bakımından elindeki avantajlar nedeni ile dünyadaki en büyük 10 tarım ekonomisinden biri olarak konumlanıyor. Zira Türkiye'de 24 milyon hektar alanın yüzde 26’sında tarım yapılabiliyor.

Türkiye’nin 2020 tarım ihracatına baktığımızda ise 2019'un aynı dönemine kıyasla artan bir tablo ile karşılaşıyoruz. Sanayi, madencilik gibi sektörlerde daralma görülürken; tarım ürünlerinde, özellikle fındık ve zeytin ürünleri gibi segmentlerde, salgına karşılık artış gözlemlendi. Rapora göre; bu dönemde yaşanan artış, salgın döneminde daha çok gıda alışverişine yönelimle birlikte ev tüketiminin artmasıyla da ilişkili. 

Rapordaki bilgiler bu paylaştıklarımızla sınırlı değil. Gıda üretiminde israfı önlemek, daha bilinçli tüketiciler yetiştirmek, alternatif gıdalara yoğunlaşmak, sürdürülebilir materyallere çok geniş bir çerçevede ürün ve hizmetler geliştiren agritech ve foodtech girişimleri Webrazzi Insights raporunun ana başlıklarını oluşturuyor. Raporda globalde ve Türkiye’deki ekosistemi incelenirken önümüzdeki dönem için beklentiler de paylaşılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.