Webrazzi'nin 2021'deki ikinci konferansı Webrazzi Dijital 2021, tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlikte Webrazzi Kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, Gain CEO'su Gözde Akpınar ile önemli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Gözde Akpınar, Gain'in hızlı geçilebilir akışa sahip, kısa içerik platformu olarak kurgulandığını ancak en başından beri 360 derece içeriklere yönelmeyi planladıklarını aktardı. Bu 360 derecelik içerik anlayışına TV ve web formatına uygun uzun içerikler ve yurtdışından satın alınan formatlar da dahil. Abonelik modeli kapsamında kısa içerik akışlarının ücretsiz olmaya devam edeceğini belirten Akpınar, kısa içeriklere reklam gelebileceğini açıkladı.
Gain, uzun içeriklerde ise abonelik modeliyle desteklenen ücretliye dönecek bir medya grubu olarak konumlanıyor. Platformun mobil ve web sürümlerindeki UX değişiklikleri dikkat çekerken, talebe dayalı içerik tüketimi de öne çıkıyor
"Mobile First"den Apple TV'ye...
Arda Kutsal Gain'in "Mobile first" olarak başlayan yolculuğunun Apple TV'ye uzandığına dikkat çekerek "Bundan sonra Gain'i ne bekliyor?" diye sordu.
Gözde Akpınar, Gain olarak mobil tarafta yaptıkları yenilikleri, yeni özelliklerin takip edeceğini açıkladı. Bu konuda araştırma sürecinin devam ettiğini belirten Akpınar, özellikler hakkındaki detayları şimdilik paylaşamayacağını ifade etti.
Oturumda kendi içerik tüketim alışkanlıklarını da paylaşan Akpınar, kısa içerikleri uyumadan önce ya da bir yerde beklerken tükettiğini, uzun içerikleri ise akşam saatleri TV'den izlediğini aktardı. Ramazan döneminde alınacak sokağa çıkma yasağı önlemeleriyle birlikte, izleyicilerin Gain'de uzun içerikleri tercih edebileceğini de vurguladı.
Gain fiyatlamaya nasıl karar verdi?
Gain'in yeni fiyat politikasını sizlerle paylaşmıştık. Platforma web tarayıcı üzerinde üye olanlar 21.90 TL, Android ve App Store'dan üye olanlar ise 23.99 TL ödeyecek. Akpınar, bu fiyat farkının uygulama mağazalarının komisyonlarından kaynaklandığını hatırlatarak; "Uygulama mağazalarının %30'luk ve %15'lik komisyonlarını, belirlediğimiz fiyatın üzerine doğrudan eklemedik, yalnızca belli bir kısmını fiyata yansıttık." dedi.
Abonelik modelinin, içerik üretimine katkısını aktaran Akpınar, medya platformlarının genellikle, halka arz ve ortaklıklarla para kazandığını belirtti. İçerik kalitesinin düşmemesi ve zararın normalize olması için ücretli modellere ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. Global pazarda içerikten gelir elde etmenin daha kolay olduğunun altını çizen Akpınar, belirledikleri ücreti "içeriğin kaliteli olması için gereken minimum fiyat" olarak tanımladı.
Konu fiyatlama olduğunda; Akpınar, Türkiye pazarında Amazon'un yerel bir içerik üretmediğine, Netflix'in ise 40 TL'nin üzerine çıktığına dikkat çekti. Mayıs ayında Netflix'in yeni bir zam yapabileceğini de ekledi.
Rekabet dizi ve film üzerine ilerleyecek
Arda Kutsal'ın "Rekabet dizi ve film üzerine mi ilerleyecek?" sorusunu yanıtlayan Gözde Akpınar, tüm platformlarda ana lokomotifin dizi içerikleri olduğunu açıkladı. Diziden sonra ise izleyiciler sırasıyla belgeseller ve programlara ilgi gösteriyor. İzleyicilerin programa ücret ödemek istemediğini vurgulayan Akpınar, "programlar eğer talkshow tarzında olursa yönelim başlıyor." dedi. Akpınar, programlar özelinde interaktif ve etkileşimli işler başlatmak gerektiğini de vurguladı.
90 bin günlük aktif kullanıcı, 55 milyon toplam izlenme
Arda Kutsal'ın sorusu üzerine Gözde Akpınar, Gain'in izlenme verilerini de paylaştı. Akpınar'ın paylaştığı verilere göre; Gain 1 milyonun üzerinde indirme aldı. Günlük aktif izlenme süresinin TV ile artış gösterdiğini belirten Akpınar, izlenme sürelerinin günlük 20 dakikadan 45 dakikaya yükseldiğini belirtti.
90 bin günlük aktif kullanıcıya sahip olan Gain, şimdiye kadar 55 milyon toplam izlenme elde etti. Kullanıcıların günlük giriş yapma sayısı 4 ila 7 defa arasında değişiyor. Gain'in uygulamaları, günde ortalama 3.2 kez açılıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap