Berna Ahbab: "Türkiye'deki girişim ekosisteminde kadınların oranı yüzde 9..."

Cinsiyet eşitsizliği halen hem Türkiye’nin ve tüm dünyanın en büyük sorunlarından biri olduğunu düşünen Berna Ahbab, birçok şirketin istihdamda kadın çalışanlara yönelik politikaları bulunduğunu belirtiyor.
Berna Ahbab:

Geçtiğimiz yüzyıla bakıldığında kadınların eşitlik için uzun mücadeleleri sonucunda seçme ve seçilme hakkıyla başlayarak tüm dünyada medeni haklar alanında bir dizi kazanım elde ettiği bir dönem yaşandı. Zorlu ve ciddi bir direnişle kazanılan bu haklar ve eşitlikler temelinde kısmen uygulanabilen, sosyal yaşamda kültürel kodlara işleyemeyen kazanımlar olarak ön plana çıkıyor. Ama bütün bunlara karşın araştırmalar, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliklerin ortadan kalkması için önümüzde uzun bir yol var.

Bu ayrımcılığın geçmişte daha hissedilir olduğu aşikar olduğunu ifade eden KLE çatısı altında hayata geçirilen ve daha sonra şirketleşen online kitap satış platformu Kidega Genel Müdürü Berna Ahbab, "Cinsiyet eşitsizliği halen hem Türkiye’nin ve tüm dünyanın en büyük sorunlarından biri. Fakat bugün şirketler tarafından güdülen eşitlik politikaları, kadın derneklerinin aktif çalışmaları ve bilinçli kamu liderlerinin de desteğiyle ne kadar sürerse sürsün bu eşitsizliği aşacağımıza inanıyorum" diye konuşuyor.

"Birçok şirketin istihdamda kadın çalışanlara yönelik politikaları var"

Marmara Üniversitesi Finans ve Bankacılık bölümünden mezun olan Ahbab, üniversitede okuduğu bölüme kendi isteğimle ve üstelik doğup büyüdüğü ülkenin sınırları dışına çıkarak girdiğini anlatıyor ve ekliyor: "Genç bir kadın olarak ülke değiştirmek, farklı bir ülkede hayatın sorumluluğunu almak ve sonrasında iş hayatına atılmak büyük cesaretti. Şanlısıyım ki bu süreçte okulda cinsiyet üzerinden herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadım." Çeşitli mimarlık şirketlerinde çalışmış olan Berna Ahbab, gözlemlediğini ve birçok şirketin istihdamda kadın çalışanlara yönelik politikaları bulunduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Bunlar ülkemiz adına sevindirici gelişmeler. Bu politikaların diğer şirketlere örnek olmasını diliyor, gelecek nesillere cinsiyet eşitliğinin inşaa edildiği bir toplumun üyesi olabilmelerini temenni ediyorum. Kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmanın sağlanabilmesi için kadınların istihdamının artırılması ve eşit ücret imkânının yaratılması gerekiyor. Bu aynı zamanda kadınların sosyal hayatlarında daha katılımcı ve özgür olmalarını sağlıyor. Ben de bugüne kadar çalıştığım firmalarda kadın istihdamına önem veren, işe dair yeteneklerin öne çıktığı ve daha da önemlisi üst düzey yöneticiliklerde kadınlara fırsat veren firmalarda çalıştım.

Kidega da benim için bu yönüyle çok önemli bir yere sahip. Kadın girişimlerin desteklenmesi, kadınların iş hayatında yer alması ve iş hayatında erkeklerle eşit yetkiye sahip olması konusunda hem dünyada hem de ülkemizde büyük eksiklikler var. Benzer bir tabloyu girişimcilik alanında da görüyoruz. 2020 yılı verilerine göre, tüm dünyada start-up ekosisteminde kadın girişimcilerin oranı yüzde 20 civarında. Türkiye’de bu oran yüzde 9 civarında. Kazanç konusu, bir diğer önemli nokta. Türkiye’de kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor. Kadın girişimci olmak, her anlamda zor. Kültürel kodlarımız, kadınlara yüklenen görevler, öğrenilmiş davranış biçimleri var. Oysaki kadınların farkındalığı daha yüksek. Kendilerini geliştirmeye yönelik yaklaşımları daha net ve bu anlamda daha cesurlar. Sektörün de bunu doğru hikayelerle öğrenmesi gerekiyor. Bunun farkında olan yatırımcılar, doğru attıkları adımların bilinciyle eşit ve başarılı bir sürece yelken açma şansı yakalıyor.

Ona göre her sektörde olduğu gibi teknoloji sektöründe de yeri var. Ahbab, "Teknoloji sektöründe kadın istihdam oranı maalesef ki düşük, bu sektörde cinsiyet eşitsizliği  diğer sektörlere oranla biraz daha fazla hissediliyor. Fakat birçok sektörde olduğu gibi bu sektörde erkek egemenliği zamanla kırılacaktır. Buna en azından Kidega olarak işe alımlarda çok dikkat ettiğimizi söyleyebilirim" diyerek sözlerine son veriyor.

Kadınlar Anlatıyor yazı dizisinin diğer örneklerine şuradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.