Türkiye internet ekosistemine dair, son dönemin en tartışmalı mevzularından biri hiç şüphesiz, bir süre önce hayata geçirilen ve global sosyal medya şirketlerini etkileyen sosyal medya yasası. Zira TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi geçtiğimiz temmuz ayında mecliste kabul edilerek yasalaştı.
5 aşamalı bir sürece sahip bu yasa ile ilgili haberleri bir süredir paylaşıyoruz. Buna göre ilk süreçte yasal temsilci bildiriminde bulunmayan şirketlere 10'ar milyon TL'lik ceza uygulanmış; ikinci süreçte ise aynı şekilde bildirimde bulunmamaya devam eden şirketlere uygulanan ceza 30 milyon TL'ye çıkmıştı. Bu cezadan sonra, aralarında Facebook'un da yer aldığı TikTok, YouTube gibi şirketler temsilci şartını kabul etti. Geçtiğimiz aylarda ise Twitter, Pinterest ve Periscope'a reklam yasağı gelmişti.
Twitter, Türkiye'ye temsilci atamaya karar verdi. Böylelikle Türkiye'de aktif olarak kullanılan sosyal medya platformlarından Pinterest hariç tamamının, Türkiye'de temsilci bulunduracağını açıklamış olduğunu hatırlatalım. Bir süredir Türkiye'den reklam alamama cezasıyla karşı karşıya olan Twitter ise yasal yükümlülüklerini yerine getirme kararı alarak bant daraltma cezasıyla da karşı karşıya kalmayacak. Ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama paylaşılmadı.
YouTube, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya platformları, para cezalarının ardından temsilci atamaya karar vermişti. Özellikle Twitter'ın bu konuda nasıl bir yol izleyeceği merak ediyordu. Şimdi ise gözler Pinterest'e çevrilmiş durumda. Pinterest temsilci atamayı kabul etmezse erişimi yavaşlatan bant daraltma cezasıyla karşılaşacak.