Sosyal ağların 13 yaş politikası, platformdaki içeriklerin denetimini kolaylaştırsa da, geleceğin tüketicilerini kaybetmelerine yol açıyor. ABD'li gençlerin favorisi Snapchat, Z jenerasyonunu avucunun içine alarak, uzun vadede 2030 yılının tüketicilerini kendine çekmiş oldu.
Facebook ise Instagram'ın arkasına sığınıp, gençlerin favori uygulamalarını kopyalayarak, genç tüketicileri veri tabanında tutmaya devam ediyor. 2014'te Snapchat'i kopyalayarak Instagram'a hikayeleri getiren Instagram, geçen yıl TikTok'u kopyası Reels ile kullanıcılarını tanıştırdı.
Ancak görünen o ki; bu çaba yeterli değil. Instagram’ın ürün başkan yardımcısı Vishal Shah, dün çalışanların mesaj panosuna yazdığı bir gönderi ile önceliklerinin gençler olduğunu şu cümlelerle ifade etti:
"Gelecekte gençlik çalışmalarını Instagram için bir öncelik olarak belirlediğimizi ve bunu H1 öncelik listemize eklediğimizi duyurmaktan heyecan duyuyorum," "
Topluluk Ürün Grubu içinde iki şeye odaklanmak için yeni bir gençlik ayağı oluşturacağız: (a) gençler için mümkün olan en güvenli deneyimi sağlamak için bütünlük ve gizlilik çalışmalarımızı hızlandırmak ve (b) 13 yaşından küçüklerin Instagram'ı ilk kez güvenle kullanmasınına müsade eden bir Instagram sürümü oluşturmak. "
Bu şirket içi mesajlaşmanın dışarı sızmasının ardından Adam Mosseri bir açıklama yaparak, iddiaları doğruladı. Bu konuda şimdilik detaylı bir plan yapmadıklarını belirten Mosseri, pek çok çocuğun uygulamaları kullanmak için ailelerinden izin aldığını açıkladı. Şirket, 2017'de yayına aldığı Messenger Kids'te olduğu gibi Instagram'a aileler için bir kontrol mekanizması ekleyecek.
Kids are increasingly asking their parents if they can join apps that help them keep up with their friends. A version of Instagram where parents have control, like we did w/ Messenger Kids, is something we’re exploring. We’ll share more down the road.
— Adam Mosseri 😷 (@mosseri) March 18, 2021
Projeyi Adam Mosseri'nin yanı sıra genel müdür yardımcısı Pavni Diwanji de yönetecek. Diwanji'nin daha önce Google'da YouTube Kids projesinden sorumlu olduğunu belirtelim.
Messenger Kids yaklaşımı doğru mu?
Messenger Kids'in 2019'da yaşadığı krizi düşündüğümüzde Instagram'ın çocuklara özel versiyonunun ne kadar güvenli olacağı bir soru işareti. O dönemde Messenger Kids'te ortaya çıkan tasarım hatası çocukların kısıtlamaları aşarak yetkilendirilmemiş bağlantılarla iletişim kurabildiğini göstermişti.
Gizlilik savunucuları ise o dönemde Messenger Kids ile Facebook'un “doğrulanabilir ebeveyn izni almadan veya ebeveynlere Facebook’un veri uygulamalarıyla ilgili net ve eksiksiz açıklamalar yapmadan”çocukların kişisel bilgilerini toplayarak; Çocukların Çevrimiçi Gizliliğinin Korunması Kanunu olan COPPA'yı ihlal ettiğini öne sürmüştü.
Şirket 2020'de yayına aldığı özelliklerle Messenger Kids'te ebeveyn kontrollerini artırdı.
Çocuklara reklam göstermenin bedeli ne?
Zira Coppa'yı ihlal etmek, şirketi mali bir ceza ile karşı karşıya bırakabilirdi. YouTube'da çocuklara reklam gösterilmesi Google'ın 2019'un Eylül ayında 170 milyon dolar ceza ödemesi ile sonuçlanmıştı. Aynı yılın Şubat ayında TikTok, COPPA'yı ihlal ettiği için 5.7 milyon dolar ceza ödedi. Platformların kendini güvenli olarak tanımlaması, gerçekten güvenli oldukları anlamını taşımıyor.
Yine de Instagram, hafta başında yayınladığı bir blog gönderisiyle 13 yaş altı kullanıcılar için güvenli bir ortam yaratmaya çalıştıklarını açıkladı. Şirket ABD'de The Child Mind Institute ve ConnectSafely ile iş birliği yaparak yeni bir aile rehberi yayınladı.
Instagram'ın 13 yaş altı versiyonu, aileler için başta iyi bir fikir gibi görünebilir. Çocuklar doğal olarak yaşıtlarının ya da yetişkinlerin sıkça gezindiği platformları deneyimlemeye can atıyor. Bunun gözetim altında gerçekleşmesi, atılabilecek en makul adım. Ancak bu adım, önemli soruları da beraberinde getiriyor. Kendimizi korumaya çalıştığımız bu reklam bombardımanını çocuklara da yaşatmaya hazır mıyız? Daha da önemlisi çocuklarımızın verilerinin ticarileşmesine müsade etmeli miyiz?