Yatırımcılar tarafından desteklenen 4 NFT girişimi

Sanal Influencer Lil Miquela'nın yakın zamanda giriş yaptığı NFT pazarı büyümeye devam ediyor. NFT pazaryerlerinin gördüğü ilgi yatırımcıları da kendine çekiyor. Yatrımcılar tarafından desteklenen NFT girişimlerine birlikte bakalım. 
Yatırımcılar tarafından desteklenen 4 NFT girişimi

Son haftalarda NFT'ye (Non-Fungible Token) dönüştürülen eserler, satış fiyatlarıyla dikkat çekerken, pek çok kişi içeriklerini, sanat eserlerini ve müziklerini NFT pazar yerlerine yüklemeye başladı. Geçtiğimiz hafta basılı bir eserini daha önce 100 dolara dahi satamayan Mike Winkelmann (Beeple), NFT eseri "Everydays: The First 5000 Days" ile köklü müzayede evi Christie’s tarafından yaşayan en değerli sanatçı konumuna getirildi.

Winkelmann eserini 69 milyon dolara satarak NFT piyasasında yeni bir rekor kırdı. Mart başında eserlerini NFT üzerinden satışa sunan Grimes ve Steve Aoki'yi de hatırlarsınız. WarNymph koleksiyonu üzerinden 5.8 milyon dolar gelir elde eden Grimes'ı, dijital koleksiyonundan 4.25 milyon dolar gelir elde eden Steve Aoki takip etmişti.

Sanal Influencer Lil Miquela NFT pazarında

Eserlerini NFT pazaryerlerinde satışa sunanlar yalnızca sanatçılar değil. Bir algoritma tarafından üretilen Sanal Influencer Lil Miquela da NFT pazarına giriş yaptı. Instagram'da 3 milyon takipçisi bulunan Lil Miquela, 2020'de dijital sanat çalışmalarından 82 bin 361 dolar gelir elde etti. 

Lil Miquela'yı tanımayanlar için kısaca anlatmakta fayda var. 2016 yılında Trevor McFedries and Sara DeCou tarafından CGI 'da yaratılan Lil Miquela karakteri, açılan Instagram profili ile influencer kariyerine başladı. 2018'de 1 milyon takipçiye ulaşan Miquela, Time'ın Internet'teki en etkili 25 kişi (25 Most Influential People on the Internet) listesinde de yerini aldı. Şu anda Twitter, Tumblr, YouTube ve TikTok'da da paylaşımlarına devam eden sanal influencer, Calvin Klein ve Prada gibi önemli markalarla iş birliklerine imza attı. Lil Miquela'nın ayrıca bir müzik kariyerine sahip olduğunu ve birden fazla tekli yayınladığını ekleyelim. 

NFT piyasası sanat eserlerinin ötesinde içeriklere sahip 

NFT pazar yerleri, yalnızca sanat eserlerine odaklanmıyor, aynı zamanda spor kartlarına, sanal ürünlere, içeriklere ve müziklere de yer veriyor. Hatırlarsanız, OpenSea ve NiftyGateway NFT pazaryerlerinde satışa sunulan ürünleri sizlere aktarmıştık

Mart başında Twitter CEO'su Jack Dorsey'nin, ilk tweetinin NFT halinde açık artırmaya çıkarılması ise, içerik üreticilerin dikkatini NFT pazarına yöneltti. NFT Pazaryeri Valuables by Cent'te açık artırmaya sunulan tweet'e verilen en yüksek teklif ise 2.5 milyon dolara ulaştı. 

Yatırımcılar tarafından desteklenen NFT girişimleri

NFT pazaryerlerinin gördüğü ilgi sadece üreticileri ve koleksiyonerleri değil, yatırımcıları da kendine çekiyor. Yatrımcılar tarafından desteklenen NFT girişimlerine birlikte bakalım. 

Zora 

2020'nin Mayıs ayında kurulan girişim, insanların kendi eserlerini kolayca "mint" ederek NFT'ye dönüştürebilmesini amaçlıyor. Hatırlarsanız, eserleri NFT'ye dönüştürmek için mint platformları kullanılması gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Zora, görece zor olan bu süreci kolaylaştırıyor. Girişimin kurucu ortağı Dee Goens, Zora'da "mint" yapmanın Instagram'da gönderi paylaşmak kadar kolay olduğunu vurguluyor. 

Ayrıca diğer pazaryerlerinin aksine Zora, listeleme ücreti ya da komisyon almıyor. Böylece NFT'ninizi ücretsiz olarak pazaryerinde sergileyebiliyorsunuz. Buna ek olarak sanatçılar, NFT eserleri ikinci kez satıldığında da ödeme alıyor. Buna benzer bir gelir modelini Valuables by Cent'te de görmüştük.

2020'nin ekim ayında Kindred Ventures liderliğini 2 milyon dolar tohum yatırımı alan Zora'nın yatırımcıları arasında Lil Miquela'nın yaratıcılarından Trevor McFedries de yer alıyor. 

Showtime 

NFTlere özel bir sosyal ağ olan Showtime, tıpkı Instagram gibi bir beğen butonuna da sahip. Showtime, iki ay önce kurulmasında rağmen, alpha aşamasının ilk ayında 5 bin kullanıcıya ulaştı.

Girişimin kurucusu ve CEO'su Masmej, platformda sanatçıların hayranları tarafından mail olarak desteklenmesini sağlayacaklarını açıkladı. Bu sayede sanatçılar, sadece eser satışıyla geçinmek zorunda kalmayacak ve üretim sürecinde de desteklenecek. 

Showtime Dragonfly Capital tarafından gerçekleştirilen tohum öncesi yatırım turunda 515 bin dolar yatırım aldı. Tura CoinShares'in Stratejilerden Sorumlu Üst Yöneticisi Meltem Demirörs ve Coinbase'in Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Balaji Srinivasan katıldı.

Bitski

Bitski, kapılarını kripto para dünyasıyla ilişkili olan kişilerin ötesinde geleneksel banka müşterine de açıyor. Kripto cüzdan sahibi olma sürecinde zorlananlar için platformda banka hesabıyla giriş seçeneği sunan Bitski, insanların kredi kartı ile NFT almasını sağlıyor. 

Bitski'de NFT üretmek de NFT almak kadar kolay. Bitski CEO'su Donnie Dinch, NFT üretmek için bir form doldurmanızın yeterli olduğunu söylüyor. Bu formu yayınla tuşuna basarak, NFT'nizi satmaya başlayabiliyorsunuz.

Şu an da 100 bin kullanıcıya ulaşan Bitski, NFT ile tanışmak isteyen görece geleneksel kullanıcıları kendine çekebilir. Girişim, 2018'de ile 2019'da gerçekleşen tohum yatırımı ve 2020'de gerçekleşen yatırım turuyla birlikte  toplamda 4.3 milyon dolar yatırım aldı. Girişimin yatırımcıları arasında Galaxy Interactive ve Winklevoss Capital yer alıyor. 

Foundation 

Şimdiye kadar yapılan efsanevi NFT satışlarının bir kısmı Foundation'da gerçekleşti. 500 bin dolara alıcı bulan Nyan Cat GIF açık artırması da bunun en güzel örneklerinden biri. Girişimin Kurucu ortağı ve CEO'su Kayvon Tehranian, platformun sanatçılar ve hayranları arasında özel bir köprü görevi gördüğünü açıkladı.

Geleneksel müzayedelerden farklı olarak Foundation'da hayranlar, sanatçının ürettiği işi kolayca satın alabiliyor. Bu da sanatçı, sanat eseri ve koleksiyoner arasındaki alışılagelmiş ilişkiyi tamamen değiştiriyor. 

Foundation seçtiği eserlerle de hem hayranların hem koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor. Platforma girenler adeta modern bir sanat deneyimi yaşıyor. Girişim, Mart 2020'de Designer Fund'ın da yer aldığı yatırım turunda 2 milyon dolar tohum yatırımı aldı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.