Türkiye ile Doğu Avrupa'da erken aşama girişimlere odaklanan ve kuruluşundan bugüne geçen 4 yıl içinde adını globale taşıyan birçok girişimde imzası bulunan 500 Istanbul'un 30 milyon euro büyüklüğe sahip olacak yeni fonundan ilk olarak geçtiğimiz ağustos ayında sizlere bahsetmiştik. Şirket, daha önce yaptığı açıklamalarda yeni fonu önümüzdeki 5 yıllık sürede girişimlere yatırmayı hedeflediğini belirtmişti. Şimdi ise 500 Istanbul'un yeni fonunun resmi duyurusu yapıldı.
30 milyon euroluk hacme sahip yeni fonla, erken aşamadaki teknoloji şirketlerine ilk yatırımda 500 bin euroya kadar kaynak sağlanması öngörülüyor. 500 Istanbul’un Kurucu Ortağı Enis Hulli, aynı ilk fonda olduğu gibi, şirketlerin uluslararası alanda teknoloji ihraç etmelerine imkan sağlamayı hedeflediklerini; bu sayede küçük firmaların büyüyerek, yeni istihdam alanları yarattığını ve ülkelerin ekonomilerine, özellikle bu zor dönemlerde büyük katkılar sağladığını söylüyor.
ABD merkezli yatırım fonu 500 Startups ile ortak olarak Enis Hulli ve Rina Onur Şirinoğlu tarafından 2016’da kurulan girişim sermayesi yatırım fonu 500 Istanbul, geride kalan 4 yılda Türkiye ve Doğu Avrupa'da küçük ölçekli 40 teknoloji şirketine yatırım yaparken, bu şirketler toplamda 430 milyon doların üzerinde ek yatırım aldı. Böylelikle 2 bin 100 kişiye yeni istihdam alanı yaratılırken, portföyün yıllık cirosu 130 milyon dolara ulaştı ve bu cironun yüzde 94’ü teknoloji ihracatı olarak döviz cinsinde gerçekleşti.
İlk Fonda yaratılan değer ve etkinin ardından 500 Istanbul Türkiye ile Romanya, Ukrayna, Yunanistan ve Bulgaristan'da gelecek vadeden erken aşama girişimler için yeni fonu 500 Istanbul II’yi hayata geçirdi. TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da desteğini alan 30 milyon euroluk bütçeye sahip fonla, öncelikle Türkiye’de teknoloji ihraç etme hedefi ile yola çıkan girişimlerin desteklenmesi amaçlanıyor. 500 Istanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli, Türkiye’deki girişimlerin önemini özellikle belirterek, yeni fonlarını şöyle anlatıyor:
500 Istanbul, bölgedeki korunabilir teknolojiye sahip şirketlere yatırım yapmak amacı ile kurulmuş bir girişim sermayesi yatırım fonu. Büyük pazarları hedefleyen erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım yaparak, onların global ölçekte teknoloji ihraç eden firmalara dönüşmelerine destek oluyoruz. Özetle, 500 Istanbul bu girişimlerin ilk yatırımcısı olmayı ve 500 Startups'ın global bağlantılarını da kullanarak iş geliştirme, takım oluşturma ve uluslararası büyümelerine destek vermeyi hedefliyor. İlk fonumuzda bu amaçları gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Yeni kurulan fonumuzla, özellikle Türkiye’de gelecek vadeden teknoloji şirketlerine destek vermeyi sürdüreceğiz. Yapacağımız 500 bin euroya kadar ilk yatırımların devamında, girişimlere 2 milyon euroya kadar ek yatırım yapmayı planlıyoruz.
500 Istanbul’un diğer kurucu ortağı Rina Onur Şirinoğlu ise Türkiye’nin yıllık yüzde 16.5 ile Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde en hızlı büyüyen mühendislik havuzuna sahip ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye'den özellikle teknoloji alanında çok başarılı girişimcilerin çıktığını vurgulayan Rina Onur Şirinoğlu sözlerine şu şekilde devam ediyor:
Türkiye, EMEA'da en hızla büyüyen mühendislik havuzuna sahip. Ancak maalesef, girişimlere yapılan yatırım miktarı kişi başı 1 doları ancak geçiyor ve 2010-2020 yılları arasında senelik ortalama 100 milyon dolar seviyelerinde kaldı. Buna rağmen, bölgedeki ülkelerin çok üzerinde başarılı girişimler çıkaran ülkemiz, 2018'den bu yana toplamda 3.3 milyar dolarlık çıkış hacmiyle, bu alanda Avrupa ve Asya’da önde gelen ülkeler arasında. Daha da umut veren nokta ise Türkiye'de satın alma yapan firmaların ülkemize, ürün, pazar, takım gibi farklı sebeplerle hem Doğu hem de Batı'dan geliyor oluşu. 500 Istanbul yaptığı her 1 dolarlık yatırıma karşılık, yurtdışından 65 dolar ek yatırım çekmeyi başardı. Ülkemizdeki mühendis potansiyeli, yurtdışından yatırımcıların artan ilgisi ve satın almalar da göz önüne alındığında, Türkiye yatırımcılar için dünyada en karlı pazarlardan biri.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap