500 Istanbul, yazılım geliştirme ve siber güvenlik işlerinin peşinde

500 İstanbul, yatırım yaptığı 5 sağlık girişimi 2020 yılında büyük yol kat ederek toplamda 215 milyon dolar yatırım aldı.
500 Istanbul, yazılım geliştirme ve siber güvenlik işlerinin peşinde

"30 milyon euro’luk fon hacmine sahip ikinci fon, önümüzdeki 5 yıllık sürede girişimlere yatırmayı hedefliyor. Yapacağı 25 adet çekirdek yatırımdan sonra, 14 adet girişime ise 1 ila 2 milyon euro tutarlarında devam yatırımları olacak. Bu sene için ayırdığı bütçe, yeni şirketler için 3 milyon euro olsa da, bu rakam gelecek senelerde devam yatırımlar ile beraber artış gösterecek..."

Yukarıdaki öngörüler, teknoloji ihraç edebilme kapasitesine sahip, global potansiyeli olan işlere erken aşamada yatırım yapan fon 500 Istanbul ait... Pandeminin yarattığı tüm olumsuz koşullara rağmen, turizm ya da hizmet gibi sektörel olarak zarar görmeyen portföy şirketleri tümü yılı büyümeyle kapatan şirketlerden... 

500 Istanbul, bu projelere giren ilk kurumsal yatırımcı olmaya çalışıyor ve bu tarz girişimlerin ihtiyaç duydukları hem finansman hem de hem de finansman dışı destekleri sağlıyor. 500, 50'den fazla ülkede 1.500'den fazla yatırımla ve 25'ten fazla ülkede girişim ortaklığıyla, lider bir küresel girişim sermayesi ve girişim hızlandırıcısı...

2021 hedefleri neler?

Fonun ortaklarından Enis Hulli, bu hedefler kapsamında portföy şirketi, önümüzdeki 3 yıl boyunca Türkiye’deki toplam yatırım hacminin benzer oranlarda büyümeye devam edeceğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "500 İstanbul portföyü 4 senede toplamda 450 milyon dolar aldı. 500 Istanbul'un yatırım yaptığı 5 sağlık girişimi (Vivoo, Massive Bio, Carbon Health, Billiontoone, Inofab) 2020 yılında büyük yol kat ederek toplamda 215 milyon dolar yatırım aldı. İnşaatların dijitalleşmesini sağlayan StructionSite ve atık yönetim süreçlerini dijitalleştiren Evreka ve FazlaGıda da toplamda 15 milyon dolar yatırım aldı."

Enis Hulli, "2020 yılını portföy şirketlerimize ilk fonumuzdan 1 milyon dolar devam yatırımı yaparak geçirdik. Bu süreçte portföy şirketlerimiz ise, yalnızca 2020 yılı içerisinde, 250 milyon dolar üzerinde yurtdışından devam yatırım aldı. 2021 yılının henüz ilk günlerinde, 30 milyon euro’luk ikinci fonumuzu ayağa kaldırdık. 2021 yılı içerisinde yeni fonumuzdan yaklaşık 3 milyon euro yatırım yaparken, ilk fonumuzdan da yaklaşık 1 milyon euro devam yatırımı yaparak, yılı 4 milyon euro’luk yatırım hacmi ile kapatmayı hedefliyoruz " diyerek 2021'deki stratejilerini özetliyor.

Yazılım geliştirme ve siber güvenlik ön plana çıkacak

Ona göre, tüm sektör ve dikeylerdeki dijitalleşme hızlanarak devam edecek. Sağlık değer zincirinin her halkasındaki iş yükünü azaltan, dijitalleştiren, verinin açığa çıkmasını ve süreçlerin uzaktan yönetilmesini sağlayan girişimler önümüzdeki yıl da büyük yatırımlar alacak. Bu savını şu yorumlarla destekliyor.

"Benzer şekilde biyoteknoloji girişimlerinin de ilgi görmeye devam edeceğini düşünüyorum. Portföyümüzde bulunan, toplam 30 milyon dolar yatırım alan Billiontoone da buna güzel bir örnek. Son olarak, erişimin ve dijitalleşmenin öneminin artması, altyapı yazılımlarına olan ihtiyacı da arttırdı. Buna bağlı olarak, işletim sistemleri, yazılım geliştirme platformları ve siber güvenlik gibi alanlardaki yatırımın da artacağını öngörüyorum.

Pandemi ile beraber, sektör fark etmeksizin, uzaktan iletişimin ve dijitalleşmenin önemi arttı. İnsan faktörünü ortadan kaldırmak ve manuel süreçleri otomatize etmeye odaklanan girişimler, sağlıktan, otomotive, gıdadan büyük veriye kadar bir çok alanda yüksek kullanım yakaladılar. Bu trendlerin, pandemi sonrasında da devam edeceğine ve global anlamda oluşan büyük likiditenin de bu alanlara kaymaya devam edeceğine inanıyorum. Pandemi sürecinin başında tüm girişimler, gerek sektörel olarak gerek nakit akışı anlamında epey olumsuz etkilense de, piyasada likiditenin artması ve dijitalleşmenin öneminin ortaya çıkması ile yaz aylarından itibaren bu olumsuz hava dağıldı."

Türkiye’de 2018-2020 yılları arasında toplam yaklaşık 250 milyon dolar girişimlere yatırırken, girişimlerin satılmasından 3,5 milyar dolarlık bir hacim yaratıldığını hatırlatan Hulli, geçen 10 senenin rekor yatırım olarak tanımlıyor ve ekliyor: "Türkiye yatırım yapmanın karlılığını ortaya koysa da, hem yerel hem yabancı yatırımcıların artan etkisi ile bu makasın kapanmaya başlayacağını düşünüyorum."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.